Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΔημιουργία “Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”
Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Δημιουργία “Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι υγροβιότοποι Δέλτα Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδα με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, Λίμνη Ισμαρίδα και της ευρύτερης […]

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι υγροβιότοποι Δέλτα Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδα με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, Λίμνη Ισμαρίδα και της ευρύτερης περιοχής τους χαρακτηρίζονται ως εθνικό πάρκο<...>, που θα φέρει την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την Απόφαση αυτή θεσμοθετούμε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Εθνικά Πάρκα της χώρας στο οποίο περιλαμβάνονται οι υγροβιότοποι του Δέλτα Νέστου, της Λίμνης Βιστωνίδας με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, της Λίμνης Ισμαρίδας και η ευρύτερη περιοχή τους. Το «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» καλύπτει μία έκταση 727.000 στρεμμάτων και αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας και έναν από τους πλουσιότερους της Ευρώπης στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Με την θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματική προστασία, τη διατήρηση και τη διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου στα χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής των υγροτόπων και της ευρύτερης περιοχής τους.

Στα πλαίσια αυτά το Εθνικό Πάρκο χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας στις οποίες ορίζουμε ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε μία δραστηριότητα. Σημειώνω ότι για την σύσταση του Εθνικού Πάρκου και το περιεχόμενο της σημερινής απόφασης έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, Η διαβούλευση αυτή έχει στηριχθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη σχετική Μελέτη Τεκμηρίωσης του ΤΕΕ Θράκης και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης που έχουμε συστήσει στην περιοχή».

Τα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου:
– Χερσαία και υδάτινη περιοχή συνολικής εκτάσεως 726.775,03 στεμμάτων
– Είναι η περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων οικισμών (προ του 1923), των οριοθετημένων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και εκτός των ορίων των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.
– Εντός του εθνικού πάρκου καθορίζονται τρεις (3) Ζώνες Προστασίας (Α, Β, Γ) και αντίστοιχες επιμέρους ζώνες.

Η Ζώνη Α, η οποία καθορίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, περιλαμβάνει:
1. Η Ζώνη Α1 σχηματίζεται από τον Ποταμό Νέστο, τις παραποτάμιες διαπλάσεις, τη Λίμνη Βιστωνίδα με λιμνοθαλάσσια και λιμνιαία χαρακτηριστικά, την περιλίμνια ζώνη, τη Λίμνη Ισμαρίδα και την περιλίμνια ζώνη.
2. Η Ζώνη Α2 σχηματίζεται από την περιοχή λιμνοθαλασσών, μονίμων ή εποχιακών ελωδών εκτάσεων.
3. Η Ζώνη Α3 σχηματίζεται από τα τμήματα και τις εκβολές λοιπών ποταμών και παραποτάμιων διαπλάσεων.
4. Η Ζώνη Α4 σχηματίζεται από το Aλσος φωλιάσματος ορνιθοπαγίδας περιοχής Λάγος.
5. Η Ζώνη Α5 εκτείνεται από την περιοχή Βάσοβας μέχρι την περιοχή νότια του οικισμού Αγιάσματος, καθώς και από την παραλιακή Ζώνη του οικισμού Μοναστηράκι μέχρι την παραλιακή Ζώνη του οικισμού Δασοχώρι περιλαμβάνοντας και τις εκβολές του ποταμού Νέστου.
Στο σύνολο της Ζώνης Α επιτρέπεται η επιστημονική έρευνα, οι διαχειριστικές δράσεις για την αναβάθμιση, διατήρηση ή και αποκατάσταση των χαρακτηριστικών στοιχείων των οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων ειδών, η συντήρηση και αναστύλωση ιστορικών, πολιτιστικών μνημείων κ.ά.

Η Ζώνη Β, η οποία καθορίζεται ως Περιοχή Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών, Προστατευόμενων Τοπίων και Στοιχείων Τοπίου, περιλαμβάνει:
1. Η Ζώνη Β1 σχηματίζεται από την περιβάλλουσα κοίτη του ποταμού Νέστου.
2. Η Ζώνη Β2 σχηματίζεται από τα τμήματα ποταμών και παραποτάμιων διαπλάσεων.
3. Η Ζώνη Β3 επεκτείνεται στην υπόλοιπη χερσαία έκταση.
4. Η Ζώνη Β4 εκτείνεται από την παραλιακή ζώνη του οικισμού Δασοχώρι μέχρι την παραλία Αβδήρων.
5. Η Ζώνη Β5 εκτείνεται στην περιοχή γηπέδων πρώην «Φωνή Αμερικής».
Οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες στο σύνολο της Ζώνης Β αφορούν στην εκτέλεση έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων και έργων βελτίωσης παροχετευτικότητας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση στις οικολογικές διεργασίες.

Η Ζώνη Γ, η οποία καθορίζεται ως Περιοχή Οικοανάπτυξης, περιλαμβάνει:
1. Η Ζώνη Γ1 εκτείνεται από την παραλία των Αβδήρων και περιλαμβάνει τμήματα της παραλίας του οικισμού Φαναρίου και Μέσης.
2. Η Ζώνη Γ2
Στη Ζώνη Γ επιτρέπονται όλες οι προαναφερόμενες, στη Ζώνη Β, δραστηριότητες. Παράλληλα, επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες, τουριστικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων, κ.ά.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024