Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάνναβη στην Ελλάδα όταν ταξιδεύετε
Προορισμοί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κάνναβη στην Ελλάδα όταν ταξιδεύετε

Cannabis

Παρά όλα τα στοιχεία και την αυξανόμενη δημοτικότητα, η Ελλάδα δεν έχει νομιμοποιήσει ακόμη την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση

Η νομοθεσία για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα έχει υποστεί μια σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων από το 1987 με το νόμο 1729/87, ο οποίος θεωρούσε τους τοξικομανείς ως ασθενείς αντί για εγκληματίες. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η κατοχή κάνναβης μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο. Πώς βλέπουν όμως οι Έλληνες την κάνναβη;

Μια μελέτη που έγινε το 2004 διαπίστωσε ότι το 8,6% των Ελλήνων μεταξύ 12 – 64 ετών έχουν κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών, κυρίως χόρτου και κάνναβης και μια πιο πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι το 10% των μαθητών ηλικίας 15 – 19 ετών είχε καταναλώσει κάνναβη στο παρελθόν. Ενώ η ιατρική κάνναβη νομιμοποιήθηκε το 2017, λιγότερο από το 25% των φοιτητών νοσηλευτικής παραδέχθηκαν ότι υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, και αυτό μας οδηγεί στο επόμενο θέμα μας, είναι νόμιμη η κάνναβη στην Ελλάδα;

Κάνναβη και καλλιέργεια στο σπίτι στην Ελλάδα
Τα προϊόντα κάνναβης που περιέχουν λιγότερο από 0,2% THC είναι νόμιμα και, στην πραγματικότητα, τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει τόσο δημοφιλή που σήμερα μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά διαφορετικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε σπόρους μαριχουάνας CBD στο σπίτι σας.

Το 2021, ένας νόμος ενέκρινε την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης αλλά μόνο για άτομα με άδεια λειτουργίας και άδεια εγκατάστασης, πράγμα που σημαίνει ότι η καλλιέργεια κάνναβης επιτρέπεται μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο ενώ η οικιακή καλλιέργεια είναι παράνομη.

Είναι νόμιμη η αγορά κάνναβης στην Ελλάδα
Έτσι, αν δεν μπορείτε να την καλλιεργήσετε, η μόνη επιλογή είναι να την αγοράσετε. Είναι λοιπόν νόμιμη η αγορά προϊόντων κάνναβης στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι. Η χώρα δεν επιτρέπει στους τουρίστες να ταξιδεύουν μέσα ή έξω από τη χώρα με κάνναβη, ακόμη και αν το άτομο αυτό έχει ιατρική συνταγή. Και η πώληση προϊόντων κάνναβης ακόμα και ιατρικής δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη νόμιμος τρόπος αγοράς αυτών των προϊόντων στην Ελλάδα.

Η κατανάλωση κάνναβης στην Αθήνα μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη
Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμαΐδης είπε ότι σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων, η Αθήνα κατέχει την πέμπτη θέση στην Ευρώπη, και ανέφερε επίσης ότι η κατανάλωση κάνναβης μειώθηκε κατά την έναρξη του lockdown λόγω της απουσίας της μαύρης αγοράς, αλλά από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 η χρήση κάνναβης συνέχισε να αυξάνεται.

Και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση κάνναβης αυξάνεται τον χειμώνα και μειώνεται το καλοκαίρι. Όλα αυτά παρά τους ισχύοντες νόμους περί κάνναβης στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως ίσως γνωρίζετε, καθιστούν την κάνναβη παράνομη για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Ελπίδα στο εγγύς μέλλον
Παρά τους ισχύοντες νόμους, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον καθώς τον Δεκέμβριο του 2021 η Μάλτα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποίησε τα προϊόντα κάνναβης για προσωπική χρήση. Το κοινοβούλιο της Μάλτας ενέκρινε τη μεταρρύθμιση που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να κατέχουν έως και 7 γραμμάρια κάνναβης και να έχουν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στο σπίτι.

Η δημοτικότητα της κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται μετά από νέα έρευνα που δείχνει ότι οι ενώσεις της κάνναβης θα μπορούσαν δυνητικά να εμποδίσουν τον Covid-19 να μολύνει ανθρώπους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα κανναβινοειδή οξέα μπορούν να επιτεθούν σε μια πρωτεΐνη που εμποδίζει τον ιό να μολύνει τους ξενιστές του.

Παρά όλα τα στοιχεία και την αυξανόμενη δημοτικότητα, η Ελλάδα δεν έχει νομιμοποιήσει ακόμη την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση και το ιατρικό πρόγραμμα είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, υπάρχει ακόμα ελπίδα καθώς χώρες όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να νομιμοποιούν την κάνναβη. Σύντομα όλοι θα έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν, να καταναλώνουν, ή και να ταξιδεύουν με κάνναβη χωρίς να φοβούνται το νόμο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024