Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΣκιάθος: Το ιστορικό πέραμα «Ελένη Π.» επιστρέφει στο γενέθλιο νησί
Θαλάσσιος τουρισμός

Σκιάθος: Το ιστορικό πέραμα «Ελένη Π.» επιστρέφει στο γενέθλιο νησί

Ελένη Π1

Συνεργασία του Δήμου Ύδρας με τον Δήμο Σκιάθου για τη διάσωση του περάματος ‘Ελένη Π’, το οποίο είχε ναυπηγηθεί στη Σκιάθο το 1938.

Φαίνεται πως η τουριστική βιομηχανία στρέφει ολοένα και περισσότερο το βλέμμα της προς το νερό και τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού. Μάλιστα ο Δήμος Σκιάθου από κοινού με τον Δήμο Ύδρας συνδιοργανώνουν την έκθεση «Η άλλη Θάλασσα» και επί ευκαιρία του ευρωπαϊκού προγράμματος «SaveWoodenBoats», το παραδοσιακό σκαρί «ΕΛΕΝΗ Π.» επέστρεψε στο «σπίτι» του.

Ο «άρρηκτος δεσμός» Ύδρας- Σκιάθου δεν είναι άλλος από το περίφημο αυτό παραδοσιακό σκαρί τύπου πέραμα, το «ΕΛΕΝΗ Π.», γέννημα και θρέμμα της Σκιάθου και αρωγός- τροφοδότης της Ύδρας για πάνω από 50 χρόνια. Το σκαρί που ιδιοκτήτης του από το 1999 , μετά την αγορά του από την υδραίικη οικογένεια Βλαχόπουλου, είναι το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.

Πρόκειται για ένα καΐκι φτιαγμένο μεθοδικά εξολοκλήρου με την παραδοσιακή χειροκίνητη τεχνική από τους ονομαστούς Σκιαθίτες καραβομαραγκούς Μυτιληναίους, που μετά την «περιπλάνησή του» σε νησιά του Αιγαίου κατέληξε στην ιστορική Ύδρα στην ιδιοκτησία της οικογένειας Βλαχόπουλου και εξυπηρέτησε αγόγγυστα τους συντοπίτες μας για χρόνια αμέτρητα, δημιουργώντας τρόπον τινά ένα εμβληματικό προφίλ αφού δεν υπήρχε καρτ- ποστάλ της εποχής, η έργο ζωγραφικής ή ντοκιμαντέρ ή ταινία που να μην το συμπεριλάβει ή να το αναφέρει.

Η κήρυξή του «ΕΛΕΝΗ Π.» από το ΥΠΠΟΑ το έτος 2000 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς σήμανε για το νέο ιδιοκτήτη του, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, διαρκείς και εναγώνιες προσπάθειες μιας εικοσαετίας και πλέον, οι οποίες πρόσφατα τελεσφόρησαν δημιουργώντας τελικά τις προϋποθέσεις διάσωσης και διατήρησής του, έστω και αποσπασματικά πλέον, μέσω της ψηφιακής του αποτύπωσης και Α/R και V/R σχετικών εφαρμογών που θα ξαναζωντανέψουν το ιστορικό σκαρί.

Στο Save Wooden Boats , (διάσωση ξύλινων παραδοσιακών καϊκιών μέσω ψηφιακής αποτύπωσης τους, ανάπτυξης ολοκληρωμένης πλατφόρμας περιήγησης και εφαρμογών ar/vr), το οποίο αποτελεί δράση εθνικής εμβέλειας, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ» (ΕΠΑνΕΚ) (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ)  συμμετέχουν στην υλοποίηση του οι εξής φορείς:

  • Διεύθυνση Nεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠ.ΠΟ.Α.,
  • Γενικά Αρχεία του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο –Μουσείο Ύδρας
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνίων, τμήμα Δασολογίας, Επιστήμων Ξύλου και Σχεδιασμού
  • Politistica , Δημήτρης Τσίποτας, Εταιρεία υπηρεσιών συντήρησης και διαχείρισης έργων τέχνης ε) Research innovation and development lab _Readlab p.c

Οι φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος έχουν ως βασικό στόχο τη δοκιμή και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, με τη χρήση μη καταστροφικών τεχνικών, για την επιστημονική τεκμηρίωση, συντήρηση  και αποκατάσταση του διατηρητέου ξύλινου παραδοσιακού σκάφους « ΕΛΕΝΗ Π».

Στη Σκιάθο πρόκειται να οργανωθεί μόνιμη έκθεση των υπό διάσωση στοιχείων αλλά και η λειτουργία Εκπαιδευτικών Διαδραστικών Εργαστήριων μέσω πλατφόρμας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, σε πλατφόρμα e-learning, με αντικείμενο την εκπαίδευση νέων στις αρχές και τεχνικές της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής, της συντήρησης και αποκατάστασης ξύλινων παραδοσιακών σκαφών και της τρισδιάστατης ψηφιοποίησης.

Επιπλέον προβλέπεται η συμμετοχή με φυσική παρουσία στις δραστηριότητες του έργου (workshops), υπό τη μορφή «Εργαστηρίου Ανοικτής Θέασης» (Open Lab), σε όλα τα στάδια του.

Το Open Lab, θα δίνει τη δυνατότητα σε επισκέπτες, να βλέπουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και τρισδιάστατης ψηφιοποίησης των  τμημάτων του σκάφους. Επιπροσθέτως, προωθείται η παροχή ψηφιακών βιωματικών εμπειριών και άλλων προστιθέμενων εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών, τουριστικών κ.α. υπηρεσιών, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα της ελληνικής μουσειακής/εκπαιδευτικής δραστηριότητας και πρακτικής.

Συμπερασματικά, καίρια πρωτοτυπία του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας προσέγγισης και καλύτερης κατανόησης μιας κατηγορίας μνημείων που παρέμειναν στο περιθώριο για πολλές δεκαετίες, όπως η ξυλοναυπηγική.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024