Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΘΑ συνεργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων
Πολιτισμός

ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΘΑ συνεργάζονται για την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων

Η κα Λ. Μενδώνη και ο κ. Νικ. Χαρδαλιάς στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ενέργειες για τΤην ανάπτυξη μελετών, που αφορούν σε κατασκευές εμβληματικού χαρακτήρα που χρήζουν συντήρησης ή αποκατάστασης (ιστορικά και διατηρητέα μνημεία, υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά, οχυρά, φάροι, μουσεία, κ.ά.).

​Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζονται για την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς.

Το Μνημόνιο προβλέπει την υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων, για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του εθνικού πολιτιστικού βίου. Προβλέπονται ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης των μέσων, των εγκαταστάσεων και των χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κυριότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με γνώμονα την κατάσταση διατήρησής τους, τις ευρύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Όπως δήλωσε η κα Μενδώνη, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκπέμπουμε ένα συμβολικό μήνυμα στην κοινωνία συνεργασίας και δέσμευσης για κοινές ενέργειες και δράσεις, που αφορούν σε δύο μείζονα δημόσια αγαθά, την ασφάλεια και τον πολιτισμό.

Με το συγκεκριμένο μνημόνιο ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, που μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην προστασία της στρατιωτικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνον. Μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση πολλών θεμάτων της καθημερινότητας που απασχολούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και αντίστοιχα, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία του πολιτιστικού αποθέματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς προσφέρει, επιπλέον, τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων και να αναπτύξουμε συνέργειες, που μπορούν να διευκολύνουν ιδιαίτερα το κοινό έργο μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ ευτυχής που μαζί εκκινούμε τη συνεργασία των Υπουργείων μας, αναφορικά με την οργάνωση και την υλοποίηση ενός πλαισίου προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων και της ιστορικής μας κληρονομιάς, αναλαμβάνοντας δράσεις που εξασφαλίζουν όχι μόνο τη συντήρηση και την αποκατάστασή τους, αλλά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και λοιπών συναφών κινδύνων. Το υπογραφέν Μνημόνιο αποτελεί απτή απόδειξη της ευαισθητοποίησης και των δύο υπουργείων, αλλά και της έγκαιρης αναγνώρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η οποία αλλάζει άρδην τα δεδομένα παγκοσμίως.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπηρετώντας τους σκοπούς προστασίας του περιβάλλοντος και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων μας από τις επικίνδυνες συνέπειες του εν λόγω φαινομένου, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διασφάλιση των κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων, που αποτελούν την ιστορική παρακαταθήκη της χώρας, αλλά και την δημιουργία κοινής βάσης πολιτιστικού αποθετηρίου κυριότητας της περιουσίας του.

Η ενεργή συμβολή τόσο του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, ως εγγυητές της ασφάλειας της χώρας μας, όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριου φορέα προστασίας της πνευματικής δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, αποτελεί βήμα προόδου, εξωστρέφειας, άριστης συνεργασίας και ουσιαστικής συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβερνητικής πολιτικής».

Το ΥΠΠΟΑ, ως αρμόδιος φορέας για την διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συμβάλλει σε δράσεις για την ανάδειξη και διαφύλαξη όλων των χώρων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΥΠΕΘΑ ήδη έχει υλοποιήσει διαδικασία λεπτομερούς καταγραφής και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρέχει τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό αποθετήριο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται ενέργειες για:

  • Την ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης των κινδύνων και των επιπτώσεων σε μνημεία, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε θέση να επιχειρούν και να λειτουργούν με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση εν όψει της κλιματικής αλλαγής,
  • Την ανάπτυξη μελετών, που αφορούν σε κατασκευές εμβληματικού χαρακτήρα που χρήζουν συντήρησης ή αποκατάστασης (ιστορικά και διατηρητέα μνημεία, υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά, οχυρά, φάροι, μουσεία, κ.ά.),
  • Τη δημιουργία ενός κοινού πολιτιστικού αποθετηρίου και την ψηφιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων τεκμηρίωσης ιστορικών κτιρίων, συνόλων, καθώς και άλλων στοιχείων, π.χ. ναυάγια, εκθέματα μουσείων, ιστορικά πολεμικά πλοία, σε ένα σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον. Τα ανωτέρω στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Εθνικού Αρχείου Μνημείων που τηρείται στο ΥΠΠΟΑ,
  • Τη διενέργεια από κοινού δράσεων ενημέρωσης (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα, κ.λπ.),
  • Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων εθνικής εμβέλειας, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024