Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΗ Πολιτιστική Πρωτεύουσα «2023 Ελευσίς», επιστρέφει στη γενέθλια γη
Πολιτισμός

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα «2023 Ελευσίς», επιστρέφει στη γενέθλια γη

  • Από την παράδοση του τίτλου στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες 2023.
  • Από αριστερά οι κ.κ.: Μιχαήλ Μαρμαρινός, γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής 2023 Ελευσίς, Νανά Σπυροπούλου, CEO 2023 Ελευσίς, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος 2023 Ελευσίς και Αργύρης Οικονόμου, δήμαρχος Ελευσίνας

​Η Ελευσίνα, με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και τη Βέσπρεμ της Ουγγαρίας, παρέλαβαν προχθές το απόγευμα, 9 Ιανουαρίου 2023, τη σκυτάλη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, σε […]

​Η Ελευσίνα, με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και τη Βέσπρεμ της Ουγγαρίας, παρέλαβαν προχθές το απόγευμα, 9 Ιανουαρίου 2023, τη σκυτάλη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για πρώτη φορά από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Περισσότερες από 60 πόλεις έχουν λάβει από τότε τον τίτλο.

Χαιρετισμός της υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη.

Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα Μενδώνη, «η 2023 Ελευσίς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής του σύγχρονου Ελληνικού και συνάμα ευρωπαϊκού Πολιτισμού, σε μια πόλη που είναι γεμάτη από αριστουργηματικά μνημεία, αρχαίες μνήμες και ιστορικές γραφές της ελληνικής, επομένως και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελευσίς συστήνεται ως τόπος κοινωνικής ανάπτυξης, καινοτομίας και συλλογικότητας. Τα Ελευσίνια Μυστήρια και το έργο του Αισχύλου, που συνδέθηκε μοναδικά, μυστικά και άρρηκτα με τη γενέτειρά του, την ιερή πόλη, συγκροτεί ένα μοναδικό πλαίσιο ιστορίας για τον σύγχρονο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θεσμός ο οποίος γεννήθηκε, εδώ, στην Αθήνα και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Η Αθήνα συμβολίζει πάντα τη Δημοκρατία, τις ουμανιστικές αξίες του Δυτικού κόσμου. Οι αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημιουργίας, απεικονίζονται με έναν ιδανικό τρόπο στη ζωφόρο του Παρθενώνα, σε αυτά τα Γλυπτά που παραμένουν διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην Γηραιά Ήπειρο. Ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν σε έναν κοινό πολιτιστικό τόπο στον Ευρωπαίο πολίτη. Για την Ελλάδα, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ‘2023 Ελευσίς’ επιστρέφει στη γενέθλια γη».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «από τις πιο φιλόδοξες και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκπροσωπεί τον αστείρευτο πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που μας ενώνει: τις αρχές της ελευθερίας, ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πόλεων που αναλαμβάνουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας, καθώς και των απερχόμενων πρωτευουσών, Ες-συρ-Αλζέτ από το Λουξεμβούργο, Κάουνας από τη Λιθουανία και Νόβι Σάντ από τη Σερβία.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024