Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούFORUM: ROI – Ανταποδοτικές επενδύσεις στον τουρισμό

FORUM: ROI – Ανταποδοτικές επενδύσεις στον τουρισμό

Το περιοδικό «Τουριστική Αγορά», ως σύγχρονο και υπεύθυνο μέσο, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, όφειλε να προσπαθήσει να συμβάλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στην αγορά. Σε αυτήν την προσπάθεια […]

Το περιοδικό «Τουριστική Αγορά», ως σύγχρονο και υπεύθυνο μέσο, στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε<...>, όφειλε να προσπαθήσει να συμβάλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στην αγορά. Σε αυτήν την προσπάθεια διοργάνωσε τουριστικό forum με θέμα: «ROI-Aνταποδοτικές επενδύσεις στον τουρισμό».

Το forum πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, στο πλαίσιο και με την υποστήριξη της 41ης xenia, στο νέο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo.

Στο panel του forum συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Σκουλάς τ. Υπουργός Τουρισμού και νυν Πρόεδρος του Minoan International College, Γεράσιμος Φωκάς, Προέδρος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αντώνης Στελλιάτος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Aνδρέας Αντωνίου, εκπρόσωπος της Aquis Hotels and Resorts, Linda Pereira, επικοινωνιολόγος και ειδική σε θέματα διοργάνωσης συνεδρίων και incentives, Γιώργος Ξυφαράς από την εταιρεία κατασκευής θεματικών πάρκων F&K group και οι οικονομολόγοι Ολγα Πετρίδου και Κώστας Καραγιάννης.

Συντονίστρια του πανελ αλλά και της διοργάνωσης ήταν η Μαργαρίτα Μανούσου, διευθύντρια σύνταξης και αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Τουριστική Αγορά».

Η ανάγκη προσφοράς ενός αναβαθμισμένου προϊόντος που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των δυνητικών ταξιδιωτών επισκεπτών στη χώρα μας, η έμφαση στην ποιότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, η διαχείριση των πελατειακών σχέσεων, τα μειονεκτήματα αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του forum. Αναφέρθηκαν επίσης οι τάσεις που παρατηρούνται στη διεθνή τουριστική βιομηχανία, από τη μία των επαγγελματικών συνεργειών με στόχο την αποτελεσματικότητα και το όφελος για τους συνεργαζόμενους, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που δίνεται στον πελάτη, ο οποίος γίνεται το επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και αποκτά την αξία που του αρμόζει. Οσον αφορά στις τουριστικές επενδύσεις, τα κύρια συμπεράσματα του forum συνοψίζονται ως εξής:

1. Σχετικά με την πορεία του τουρισμού διεθνώς, δεδομένων των πρώτων ενδείξεων για ανάκαμψη σε ορισμένες χώρες, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Στην εισαγωγή της, η Μαργαρίτα Μανούσου, αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (Global Economic Forum) που έγινε στη διάρκεια και στο πλαίσιο της WTM στο Λονδίνο και στο οποίο συμμετείχε και η ίδια. Στο forum έγιναν αναλυτικές αναφορές στις οικονομίες των χωρών που ξεκινούν να ανακάμπτουν σταδιακά, και η Μ. Μανούσου, παρουσίασε τους 5 δείκτες του Euromonitor International, που έχουν επιλεγεί με στόχο να προσδιορίσουν τα συγκρινόμενα δεδομένα, και να επιχειρήσουν προβλέψεις για την πορεία της τουριστικής οικονομίας το 2010.

2. Διαπιστώνεται η ύπαρξη ελλιπούς πληροφόρησης σχετικής με τα προγράμματα επιδοτήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση στους επιχειρηματίες και τελικά ή μη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

3. Εξαιτίας της χαμηλής απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι θα συντελέσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης και εκταμίευσης

4. Οι ασάφειες του αναπτυξιακού νόμου και του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό θα πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις.

5. Οι επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται όταν υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι εφικτή η αξιολόγηση μίας επένδυσης.

6. Οποιασδήποτε μορφής επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με γνώμονα την βιώσιμη, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του forum, προτάθηκε να σταματήσει η επιδότηση επιχειρήσεων σε κορεσμένες περιοχές.

7. Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα μπορεί να έχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για τον επιχειρηματία απΆότι η επένδυση σε κεφάλαιο.

Γενικά, οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να συνδέονται αποκλειστικά με κεφάλαιο, επιδοτήσεις και κοινοτικά προγράμματα. Μία επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των πελατών, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά και μετρήσιμα οφέλη στον επιχειρηματία. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα του forum, μία δύσκολη οικονομική περίοδος δεν είναι απαραίτητα και μία περίοδος παύσης των επενδύσεων. Αντίθετα, με τη σωστή πληροφόρηση, διαχείρηση πελατειακών σχέσεων και την πραγματοποίηση συνεργιών και συνεργασιών, το επιχειρηματικό ρίσκο μοιράζεται και οι ωφέλεις πολλαπλασιάζονται.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024