Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΚυκλαδίτικη συνάντηση για την Τουριστική Ανάπτυξη

Κυκλαδίτικη συνάντηση για την Τουριστική Ανάπτυξη

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κυκλαδίτικης Συνάντησης για την Τουριστική Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαΐου στην Παροικιά της Πάρου. Τη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο […]

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κυκλαδίτικης Συνάντησης για την Τουριστική Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε<...> στις 23 και 24 Μαΐου στην Παροικιά της Πάρο<.>υ.

Τη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο τη “Νέα στρατηγική για τον Τουρισμό, Σχεδιασμός για μία αειφόρο ανάπτυξη” οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το Επαρχείο Πάρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου και του Δήμου Πάρου και με την συνεργασία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων.

Στην Κυκλαδίτικη Συνάντηση, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συμμετείχαν εκπρόσωποι Υπουργείων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας που ασχολούνται με το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης. Τη συνάντηση χαιρέτησαν με μηνύματά τους ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, η Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ροδούλα Ζήση, ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης κ. Γεωργαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου κ. Ερινάκης, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Σιμαντώνη, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας κ. Λουράντος και η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ελισάβετ Παπαζώη.

Από τις εργασίες της Συνάντησης προέκυψαν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για τον τουρισμό των Κυκλάδων και όχι μόνον, ενώ κατατέθηκαν πολλές καινοτόμες προτάσεις για τον σχεδιασμό και την αειφορική ανάπτυξη του ελληνικού και κυκλαδίτικου τουριστικού προϊόντος.

Επίσης, σημειώθηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 καθώς το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποτελούν δύο μοναδικά “εργαλεία” για τη προώθηση του ελληνικού τουρισμού, που πρέπει να εκμεταλλευτούν χωρίς καθυστερήσεις, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με την συνεργασία της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των παραγωγικών φορέων του κλάδου.

Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές στις αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε στον τουρισμό η 11η Σεπτεμβρίου 2001, γεγονός που επιβάλλει την ανάγκη επανασχεδιασμού της στρατηγικής στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούν οι καινούργιοι προορισμοί καθώς και οι αλλαγές στον τομέα των διεθνών μεταφορών.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν οι προοπτικές για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι εξαιρετικά ευοίωνες καθώς το 2004 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των τουριστών θα φθάσει περίπου στα 15 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας το έτος 2000 η Ελλάδα είχε 13.095.545 αφίξεις τουριστών, ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν σε 10,360 δισ. ευρώ, αποτελώντας πάνω από το 7% του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος της χώρας.

Η τουριστική ανάπτυξη είναι ‘μονόδρομος’ για τις Κυκλάδες καθώς σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι κυκλαδίτες σε ποσοστό 93% πιστεύουν ότι ο τουρισμός είναι η δραστηριότητα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής τους. Ωστόσο όπως επισήμαναν οι εισηγητές της Συνάντησης το ζητούμενο είναι ένα τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας και αντίστοιχα υψηλής απόδοσης, ενταγμένο απόλυτα στο φυσικό και περιβάλλον, που εξασφαλίζει αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Νομάρχης Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο του σχεδιασμού στην τουριστική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η παγκοσμιοποίηση και η απελευθέρωση των αγορών δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ υποστήριξε ότι το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό που δεν πρέπει να χαθεί.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι η τουριστική ανάπτυξη των Κυκλάδων παρουσιάζει σήμερα μεγάλη ασυμμετρία μεταξύ των νησιών, αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στην ανάγκη βελτίωσης των βασικών υποδομών και υποστήριξε ότι τα 26 νησιά των Κυκλάδων μπορούν να προσφέρουν ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ενιαίο σύνολο πολυθεματικών πάρκων παρέχοντας άπειρες δυνατότητες στον ταξιδιώτη.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κων/νος Αργουζής υποστήριξε την ανάγκη αποκέντρωσης ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο σοβαρότερο, μακροχρόνιο, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κυκλαδονήσια, τη λειψυδρία. Ο κ. Αργουζής επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης προώθησης των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τον καθορισμό των ζωνών οικιστικού ελέγχου, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση δημιουργεί πρόβλημα αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Αρκετοί από τους εισηγητές της Συνάντησης και κυρίως οι εκπρόσωποι των τουριστικών επαγγελμάτων επισήμαναν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες όπως η έλλειψη ικανοποιητικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο αλλά και μεταξύ των νησιών, η έλλειψη λειτουργικών λιμανιών αλλά και μαρινών για τουριστικά σκάφη, οι ελλιπείς υποδομές σε αεροδρόμια, ΧΥΤΑ και βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς και η προβληματική λειτουργία της περιφερειακής υπηρεσίας του ΕΟΤ.

Ιδιαίτερα κατατοπιστική για τα προβλήματα του τουρισμού στις Κυκλάδες υπήρξε η εισήγηση του προέδρου του συλλόγου των ενοικιαζομένων τουριστικών καταλυμάτων Κυκλάδων κ. Αντώνη Καρατάσου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Αντώνης Κουμαριανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης προώθησης φορολογικών αλλαγών για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Να τονίσουμε τέλος ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Κυκλαδίτικη Συνάντηση για τον τουρισμό παρουσίασαν οι εισηγήσεις για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και κυρίως του οικοτουρισμού, η παρουσίαση της νέας κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER PLUS, οι προτάσεις για τη διαφήμιση και προβολή του τουριστικού προορισμού την εισαγωγή μάρκετινγκ και μάνατζμεντ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024