Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΠερισσότερες από 280 συμμετοχές στο Συνέδριο του e-Business
ΕΔΕΤ-Πανεπιστήμιο Αιγαίου-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Περισσότερες από 280 συμμετοχές στο Συνέδριο του e-Business

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με την συμμετοχή περισσότερων από 280 συνέδρων πραγματοποιήθηκε το 2ο διεθνές Συνέδριο με θέμα «e-Business in Travel, Tourism and Hospitality» στις 14 Μαρτίου 2008, στο Caravel […]

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με την συμμετοχή περισσότερων από 280 συνέδρων πραγματοποιήθηκε το 2ο διεθνές Συνέδριο με θέμα «e-Business in Travel, Tourism and Hospitality» στις 14 Μαρτίου 2008, στο Caravel Divani<...>Hotel, στην Αθήνα.
Το συνέδριο συν-διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ υποστηρίχθηκε από την διεθνή ομοσπονδία για τις νέες τεχνολογίες στην ταξιδιωτική και στην τουριστική βιομηχανία (International Federation for Information Technology and Travel & Tourism, IFITT).

Στο συνέδριο απέστειλε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αθανάσιος Οικονόμου, ο οποίος τονίζοντας την αναγκαιότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών για την επιτυχημένη τουριστική προβολή και την ανταγωνιστική ανάπτυξη ενός τουριστικού προορισμού αλλά και των επιχειρήσεών του, αναφέρθηκε στο έργο που υλοποιείται σήμερα για την αναμόρφωση, αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του νέου πόρταλ του ΕΟΤ. Ο κ. Οικονόμου συνεχάρη το ΕΔΕΤ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τις αξιόλογες δράσεις και την ερευνητική τους παρουσία στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Στο συνέδριο, το οποίο αποτέλεσε και το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός που έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα αναφορικά με τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στον Τουρισμό, παρουσιάστηκαν 19 εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, καθώς και 18 εισηγήσεις από εξέχουσες προσωπικότητες του επαγγελματικού κλάδου του τουρισμού.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου άνοιξε η κα. Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και ο Σπύρος Αβδιμιώτης (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τις προτάσεις των εργασιών της ομάδας του e-Business Forum σχετικά με την υιοθέτηση και την χρήση Ηλεκτρονικών Συστημάτων Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών (ΗΣΔΜΤΠ). Επιγραμματικά, εντοπίστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση και αξιοποίηση των ΗΣΔΜΤΠ στην Ελλάδα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Ακόμα, έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας συμπράξεων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων (ΣΔΙΤ) για την λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών και ΗΣΔΜΤΠ.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του φόρουμ ηλεκτρονικού Τουρισμού στα ΗΣΔΜΤΠ είχε μια αξιόλογη ομάδα ακαδημαϊκών με μεγάλη εμπειρία σε θέματα τουρισμού, η οποία απαρτίζεται από τους: Ευάγγελο Χρήστου και Μαριάννα Σιγάλα (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και Παναγιώτη Κασσιανίδη και Σπύρο Αβδημιώτη (από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης).

Στη συνεδρία σχετικά με την προβολή τουριστικών προορισμών στην εποχή της «εμπειρίας», ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του κ. Αλέξανδρου Κουρή (Εντεταλμένου Σύμβουλου του PRC Group), ο οποίος ανέλυσε το επιχειρηματικό σχέδιο για τη διαφοροποίηση και επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με βάση διάφορες θεματικές εμπειρίες και τόνισε ότι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με προϊοντική προσέγγιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική σε μια σύγχρονη πελατοκεντρική κοινωνία η οποία αναζητά συναισθήματα και τη βίωση αυθεντικών εμπειριών. Την εφαρμογή των παραπάνω στην πράξη ανέπτυξε ο κ. Andrew Daines (από το www.visitbritain.com) ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα για το πώς εφαρμόζονται οι αρχές παροχής αυθεντικών εμπειριών μέσα από το σχεδιασμό και την παροχή περιεχομένου και λειτουργιών του ΗΣΔΜΤΠ της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ρόλος, οι λειτουργίες, η χρηματοδότηση, οι παράγοντες επιτυχίας και το επιχειρηματικό και οργανωσιακό μοντέλο ανάπτυξης ΗΣΔΜΤΠ σε διάφορες χώρες αναπτύχθηκαν από τους κ.κ. Richard Veal (Newmind, Βρετανία), Suhail Buhelaiba & Shafeeq Hamza (Υπουργείο Τουρισμού του Ντουμπάι), και Markus Gratzer (TISCOVER, Αυστρία).

Οι προκλήσεις, ευκαιρίες και νέες επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργούνται από τα εργαλεία του Web 2.0 παρουσιάστηκαν στην σχετική συνεδρία από διάφορους ομιλητές και συγκεκριμένα από τους κ.κ. Karin Nijhuis (TEAM Tourism Consulting, Ολλανδία), Γεώργιο Γεωργακόπουλο (Web2 Consulting, Second Life World Mentor, Ελλάδα), Daniele Mancini (Costa Cruises, Ιταλία), και Matt Jerwood (WAYN.com, Βρετανία).

Ακολούθησαν άλλες 8 εισηγήσεις σε θέματα όπως οι στρατηγικές αναζήτησης περιεχομένου στο διαδίκτυο, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων και ΗΣΔΜΤΠ, οι νέες τεχνολογίες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τα ηλεκτρονικά κανάλια διανομής στον τουρισμό. Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου θα αναρτηθούν και θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Το συνέδριο σήμανε με τον καλύτερο τρόπο το επιτυχές τέλος των εργασιών της ομάδας του e-Business Forum στα ΗΣΔΜΤΠ. Όμως, οι εργασίες της ομάδας του Web 2.0 στον τουρισμό συνεχίζονται και σύντομα θα ανακοινωθεί η διοργάνωση των ημερίδων της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φόρουμ: http://www.ebusinessforum.gr/ (ομάδα Ιγ2).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024