Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΠολιτισμός και Τουρισμός: Μια νέα προσέγγιση
Συνέδριο με πρωτοβουλία των Μ. Τσόκλη και Πέμης Ζούνη

Πολιτισμός και Τουρισμός: Μια νέα προσέγγιση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο “Πολιτισμός και Τουρισμός: Μια νέα προσέγγιση”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, στις 4-6 Ιουνίου, με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κας Μάγιας Τσόκλη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο “Πολιτισμός και Τουρισμός: Μια νέα προσέγγιση”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, στις<...> 4-6 Ιουνίου, με πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κας Μάγιας Τσόκλη, εισηγήτριας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Τουρισμού και κας Πέμης Ζούνη, εισηγήτριας του ΚΤΕ Πολιτισμού.

Το συνέδριο αυτό έφερε για πρώτη φορά σε επαφή μέσα στην Βουλή, τον κοινοβουλευτικό κόσμο με εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και των παραγωγικών συντελεστών, οι οποίοι ανέπτυξαν προβληματισμούς και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για :

  • την καλύτερη αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς,
  • την προστιθέμενη αξία της σύγχρονης δημιουργίας,
  • την πολιτική και οικονομική διάσταση του πολιτισμού και
  • τον πολιτιστικό τουρισμό και την προβολή του.

Στην ομιλία της, η κ. Ζούνη επισήμανε ότι “είμαστε εδώ για να αρχίσουμε να ονομάζουμε. Να κάνουμε ταμείο. Με αποθεματικά που ευτυχώς δεν κινδυνεύουν απΆτον πληθωρισμό […] Να δούμε με ποιους τρόπους, με ποιες αποφάσεις θα αφήσουμε χώρο στο πνεύμα, στην τέχνη, στον πολιτισμό να αναπνεύσουν ξανά και να αναδειχθούν[…] Ας πούμε ότι με την σημερινή μας συγκέντρωση αποφασίζουμε να οργανώσουμε και να προτείνουμε ένα salto vitale. Όχι ουτοπικά. Με επιχειρήματα, συντονισμό και σχεδιασμό. Είμαι σίγουρη ότι στο τέλος του τριημέρου, θα έχουν διατυπωθεί προτάσεις προς όλα τα χαρτοφυλάκια”.

Η κα Τσόκλη υπογράμμισε ότι “o πολιτισμός και ο τουρισμός μας είναι δύο αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα κομμάτια στον ελληνικό γρίφο κι αν τόσα χρόνια αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλο με αντιπαλότητα, ήρθε η ώρα της ειρήνης και κυρίως της συνέργειας. Ο πολιτισμός χρειάζεται τον υλική υποστήριξη του τουρισμού για να αναπτυχθεί και να μπορέσει να ξαναπροσφέρει, ο τουρισμός χρειάζεται τον πολιτισμό για να διαφοροποιηθεί και να αποκτήσει αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε μια κορεσμένη αγορά […] Όσον αφορά στην προβολή της Ελλάδας, μέχρι σήμερα ανασφαλείς για την ταυτότητά μας, αντί να παρουσιάσουμε μια υπαρκτή χώρα, προσπαθήσαμε να την φτιασιδώσουμε ώστε να μοιάζει με τη διαφήμισή της“.

Το συνέδριο υποστήριξαν και χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βαΐτσης Αποστολάτος και η Ανδρούλα Βασιλείου, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των κ.κ. Νίκου Σηφουνάκη, αρχιτέκτονα και υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκου Λυγερού, καθηγητή και στρατηγικoύ συμβούλου, Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού Πολιτισμού και προέδρου του Σωματείου “Διάζωμα”, Γιάννη Ξανθούλη, συγγραφέα και Σπύρου Μερκούρη, επίτιμου προέδρου του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Μηνών της Ευρώπης, αποτέλεσε την αρχή του προβληματισμού για την αναζητούμενη νέα προσέγγιση.

Στο συνέδριο συνέβαλαν με μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις τους οι κ.κ. Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ, Χρήστος Γιανναράς, , Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Θανάσης Νιάρχος, Σταύρος Τσακίρης και Κώστας Τσόκλης.

Στο συνέδριο παρευρέθησαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μιχάλης Καρχιμάκης και οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Βούρος, Κώστας Καρτάλης, Συμεών Κεδίκογλου, Παντελής Ασπραδάκης, Ευστάθιος Κουσουρνάς και Όλγα Ρενταρή Τέντε, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και άλλων υπουργείων.

Επίσης, μεταξύ άλλων, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Νίκος Κούνδουρος, Κώστας Τσόκλης, Λάζαρος Εφραίμογλου, Ξένια Καλογεροπούλου, Ρούλα Πατεράκη, Στάθης Λιβαθινός, Περικλής Χούρσογλου, Λίλα Ντε Τσάβες, Μάνια Παπαδημητρίου και Γιάννης Παρμακέλης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024