Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔ. Φραγκάκης: “Ο πολιτισμός βασικό συστατικό του ποιοτικού τουρισμού”
Εκδηλώσεις

Δ. Φραγκάκης: “Ο πολιτισμός βασικό συστατικό του ποιοτικού τουρισμού”

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, μιλώντας στο ετήσιο διεθνές Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε στα Χανιά, τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό πολιτιστικό απόθεμα και τον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπη από τον υπερτουρισμό, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό μακροπεριφερειακής ανάπτυξης.

Με τη συμμετοχή της προέδρου του ΕΟΤ, κας Άντζελας Γκερέκου, και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 οι τριήμερες εργασίες του ετήσιου διεθνούς Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στα Χανιά με θέμα: “Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου”.

Το Φόρουμ υλοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με χορηγό και συνδιοργανωτή τον ΕΟΤ. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και η Πολιτιστική Διαδρομή “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”.

Κεντρικός άξονας του φετινού 11ου Φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από 37 χώρες, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς, είναι η ανάδειξη της μεθοδολογίας και των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών, καθώς και της σημασίας τους στην προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, στο πλαίσιο της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Δ. Φραγκάκης: “Ο πολιτισμός βασικό συστατικό του ποιοτικού τουρισμού”

 Τη σημασία του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

“Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην διάρκεια της πανδημίας” επισήμανε, μεταξύ άλλων, σημειώνοντας παράλληλα πως “αυτό οφείλεται στο σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και στις στερεές βάσεις του όλα αυτά τα χρόνια”.

Ο κ. Φραγκάκης υπογράμμισε πως “ο πολιτισμός, η κουλτούρα, οι άνθρωποι μας είναι στοιχεία που συνιστούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτή είναι η διαφοροποίηση μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές», ενώ χαρακτήρισε το Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης ως “ένα σημαντικό γεγονός για τα Χανιά, αλλά και για τη χώρα συνολικά, γι’ αυτό και ο ΕΟΤ ήταν από την αρχή υπερήφανος υποστηρικτής του”.

Ά. Γκερέκου: “Να προστατεύσουμε την Ευρώπη από τον υπερτουρισμό”

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε πάνελ με θέμα “Ενισχύοντας την Δημιουργική Βιομηχανία, τον Πολιτιστικό Τουρισμό και τις Νέες Τεχνολογίες για βιώσιμες κοινωνίες”, τόνισε πως το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ευρώπης, που την κατατάσσει πρώτη στις προτιμήσεις της διεθνούς τουριστικής κοινότητας, είναι η τεράστια, υλική και άυλη, πολιτιστική κληρονομιά της. “Ωστόσο, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το πολιτιστικό απόθεμα και τον αυθεντικό χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών της από τον υπερτουρισμό, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό μακροπεριφερειακής ανάπτυξης” είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας ελληνικές περιπτώσεις βέλτιστων πρακτικών (best practices) στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, η κα Γκερέκου αναφέρθηκε ενδεικτικά στο Καταδυτικό Πάρκο Σποράδων, το πρώτο καταδυτικό πάρκο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Μεσόγειο που είναι προσβάσιμο στο κοινό μέσω και των τεχνολογιών MeDryDive, στο Σουφλί που πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο των Best Tourism Villages του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) ως ένα από τα καλυτέρα παραδείγματα ανάπτυξης τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Σαλαμίνας, με επίκεντρο την σπηλιά, όπου ο Ευριπίδης εμπνεόταν και δημιουργούσε και την υλοποίηση διεθνών συνεδρίων θεατρολογίας και σεμιναρίων αρχαίου δράματος.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε τη σημασία της χρήσης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών,  που πολλαπλασιάζουν και εμβαθύνουν την επαφή του σύγχρονου ταξιδιώτη με τους πολιτιστικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Εuropeana.

Τέλος, πρότεινε τον περαιτέρω εμπλουτισμό των Πολιτιστικών Διαδρομών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη χαρτογράφηση των αρχαίων ελληνικών αποικιών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, ένα project “που θα έχει πολλά να προσφέρει στην ανάδειξη και προπάντων στην κατανόηση της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς”.

Ολ. Αναστασοπούλου: “Ο πολιτισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη και καταλύτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη”

Στο πρότυπο διακρατικής πολιτιστικής και τουριστικής διαχείρισης που επιτρέπει συνέργειες μεταξύ εθνικών, περιφερειακών, τοπικών αρχών και ενός ευρέος φάσματος ενώσεων και κοινωνικοοικονομικών φορέων, του προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου εκπροσωπώντας το Υπουργείο Τουρισμού, στην συνέντευξη Τύπου της έναρξης του Φόρουμ. Συγκεκριμένα, η κα Αναστασοπούλου ανέφερε ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης συμβάλλουν στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης της Περιφέρειας, μέσω της βελτίωσης της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς της με άλλες περιοχές. Παράλληλα, η κα Αναστασοπούλου επισήμανε ότι (α) η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης αποτελεί πολύτιμο πόρο στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ (β) ο βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ζωτικό μέρος των στρατηγικών περιφερειακής και μακροπεριφερειακής ανάπτυξης.

Στη συνέχεια η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης εκπροσωπώντας το Υπουργείο Τουρισμού στον διάλογο υψηλού επιπέδου με θέμα “Διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών, πολιτιστικής κληρονομιάς και διαλόγου σε μια εποχή αβεβαιοτήτων”, τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη, όπως και καταλύτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμφίβολα ενισχύουν τις προσπάθειες της ΕΕ και της Ελληνικής Πολιτείας ώστε ο βιώσιμος πολιτιστικός τουρισμός να προσφέρει μια νέα προοπτική, καθώς θέτει την πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές κοινότητες στο επίκεντρο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Επίσης, η κα Αναστασοπούλου δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης θεωρείται ο πολιτισμός, ο οποίος αποτελεί ένα οριζόντιο συνεκτικό στοιχείο, που διατρέχει υποστηρικτικά και τους άλλους τρεις πυλώνες: της κοινωνικής και της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και της περιβαλλοντικής προστασίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς, αποτελεί σήμερα την βασικότερη στρατηγική επιλογή στις πολιτικές της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι ο τομέας του πολιτισμού στις τοπικές κοινωνίες δρα ενωτικά, λειτουργεί δημιουργικά σε πολλά επίπεδα και επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενισχύοντας την κοινωνική ευθύνη των μελών τους.

Ακολούθως, η κα Αναστασοπούλου, στο πάνελ “Προώθηση των Ευρωπαϊκών Αξιών” επισήμανε ότι “με όσα συμβαίνουν, ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει, όχι οι θεμελιώδεις αξίες μας”, σημειώνοντας ότι “το μεγαλύτερο επίτευγμα του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι το σύνολο των ανθρωποκεντρικών πολιτικών που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετέτρεψε την κατά Μαρκ Μαζάουερ ‘σκοτεινή ήπειρο’ σε μια παγκόσμια όαση ειρήνης, συνεργασίας, δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κράτους δικαίου, και κατά το πλείστον ευημερίας. Η Ενωμένη Ευρώπη επέτρεψε στους λαούς της να οικοδομήσουν βαθιές σχέσεις αμοιβαία επωφελούς αλληλεξάρτησης, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν την αταβιστική εξάρτηση από το ιστορικό βάρος των εθνικισμών και πολέμων του παρελθόντος”, ανέφερε η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τονίζοντας ότι “είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν και δεν πιστεύω ότι κανείς είναι διατεθειμένος να χάσει τα προνόμια του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής“.

Ταυτόχρονα, η κα Αναστασοπούλου υπογράμμισε ότι “η Ευρώπη είναι βασικός προορισμός πολιτιστικού τουρισμού χάρη σε μια ασύγκριτη πολιτιστική κληρονομιά που περιλαμβάνει μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές πόλεις, βιομηχανικούς χώρους, καθώς και μουσική και γαστρονομία, ενώ εκτιμάται μάλιστα ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου του ευρωπαϊκού τουρισμού”.

Τέλος, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες που αμφισβητούνται το τελευταίο διάστημα έντονα (βλ. πόλεμο στην Ουκρανία), έχουν την αφετηρία τους στην χώρα μας. Οι πολιτισμικές και αξιακές καταβολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης ευρύτερα (ορθολογισμός, ανθρωποκεντρικός τρόπος σκέψης, πλουραλισμός, φιλοτεχνία, ανθρωπισμός, προσήλωση στο κράτος δικαίου) εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα. Με τον πολιτιστικό τουρισμό ουσιαστικά η Ελληνική Πολιτεία καλεί τους ευρωπαίους και μη τουρίστες να ανακαλύψουν τις ρίζες τους, τις ρίζες του Δυτικο-ευρωπαϊκού πολιτισμού επί της ουσίας, στη χώρα μας.

“Discover your identity, discover your roots by visiting Greece, είναι εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα μας”, κατέληξε η κα Αναστασοπούλου, η οποία, στα πλαίσια του 11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συναντήθηκε με τον αναπλ. γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Bjørn Berge και συζήτησε μαζί του διάφορες προτάσεις για πολιτιστικές διαδρομές με σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της εικόνας της Ευρώπης εν γένει.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

08/12/2022
07/12/2022
06/12/2022
05/12/2022
02/12/2022