Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδριαRoutelab: Στόχος η διαδραστική προβολή της χώρας μας μέσω της τεχνολογίας
Συνέδρια

Routelab: Στόχος η διαδραστική προβολή της χώρας μας μέσω της τεχνολογίας

Η δεύτερη ημέρα του Routelab ήταν γεμάτη από έμπνευση με πολλές νέες ιδέες στο τραπέζι για την νέα και δια δραστική πολιτική.

Η δεύτερη ημέρα του Routelab ξεκίνησε με το Meetlab, και το λόγο πήραν ο κ. Θεόδωρος Καμπέρος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, ο κ.  Γιώργος Μαγκανάρης, στέλεχος του ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, και ο κ.  Ιωάννης Ορλώφ, υπεύθυνος διαχείρισης-διάχυσης Τουριστικής Πληροφορίας ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Στο επίκεντρο η ηλεκτρονική πλατφόρμα τουριστικής προβολής, το νέο σύγχρονο εργαλείο που έχουν στην διάθεση τους όλοι οι δήμοι της δυτικής Ελλάδας. Στόχος της πλατφόρμας είναι η τουριστική προβολή του τόπου η οποία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα αξιοθέατα του κάθε Δήμου, ενώ ταυτόχρονα τους προτείνει ολοκληρωμένες τουριστικές διαδρομές. Ο επισκέπτης μέσα από την πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θεματικές διαδρομές με βάση τα προσωποποιημένα του ενδιαφέροντα.

Ο κύριος Καμπέρος δήλωσε χαρακτηριστικά πως μέσα από τον ηλεκτρονικό τουριστικό οδηγό αναδεικνύεται η σύγχρονη τάση στον τουρισμό οι οποίες δεν είναι άλλες από τις τουριστικές διαδρομές αφού ο σύγχρονος επισκέπτης αναζητά προτάσεις.

Ο κύριος Μαγκανάρης, με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο που αφορά στην ανάδειξη του τουρισμού στην περιοχή της Ηλείας και προκειμένου εξηγήσει καλύτερα πως αποτυπώνεται στην πράξη η χρήση της εφαρμογής έδειξε την ταξιδιωτική διαδρομή Πύργος – Κατάκολο, και τι μπορεί να δει ο ταξιδιώτης σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Ο κύριος Ορλώφ που αποτελεί τον μεσάζοντα μεταξύ της περιφερειακής ένωσης δήμων και του κόσμου που θα πάρει στα χέρια του αυτόν τον ηλεκτρονικό τουριστικό οδηγό, δήλωσε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους δήμους, αναπτυσσόμενο και υψίστης σημασίας.

Την ενότητα έκλεισε ο κύριος Κουμανάκος παρουσιάζοντας την έρευνα για τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις τουριστικών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2017-2019 και κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση, με βάση τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ. Ωστόσο η ίδια έρευνα αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις της χώρας δεν έχουν κερδοφορία, αντιθέτως έχουν ζημιές.

Στην επόμενη θεματική ενότητα Roundtable Discussion, οι βουλευτές του Νομού Ηλείας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την πολιτική και την τοπική ανάπτυξη του τόπου. Στο τέλος της τοποθέτησής τους, ο Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο κ. Ναούμ Μυλωνάς, μίλησε για την έρευνα που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο, για το νέο στρατηγικό σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης.

Για να αναπτυχθεί ο τουρισμός χρειάζεται η πολιτική, διότι η πολιτική είναι αυτή που καθορίζει τις υποδομές, αλλά και τις μορφές του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια ο βιωματικός τουρισμός, δηλαδή ο τουρισμός εμπειρίας, έχει αναδειχθεί ως ένας από τις πιο σημαντικές μορφές τουρισμού. Η κα. Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας ΝΔ στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στο λιμάνι του Κατακόλου και τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για να το αναβαθμίσει και να το αναδείξει. Στη συνέχεια η ίδια μίλησε για τις διαφορετικές θεματικές ενότητες του τουρισμού που αναπτύσσονται στον νομό, όπως ο οινοτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός ακόμα και ο περιβαντολλογικός τουρισμός, με τον οποίο ο επισκέπτης γνωρίζει τη βιοποικιλότητα του τόπου, όπως τα ποτάμια, τα δάση, τις λίμνες κ.α.  Η κ. Αυγερινοπούλου είπε χαρακτηριστικά “Η Ελλάδα είναι κατάλληλη για τουρισμό εμπειρίας, άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως κατά την διάρκεια της πανδημίας θεωρούμενη ως μια ασφαλή χώρα, έχει αναπτύξει το ΑΕΠ που προέρχεται από τον τουρισμό”.

Για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης και τις διαφορετικές κινήσεις που θα μπορούσε να είχε κάνει για να επιτύχει μία καλύτερη εικόνα στον τουρισμό της Ηλείας, αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ. Διονύσιος Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., από τη σκηνή του Routelab. Ο κ. Καλαματιανός τόνισε πως “Πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα αυξήσει την τουριστική δραστηριότητα πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος… Έχουμε χρέος”.

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος, επικεντρώθηκε στα έργα υποδομών τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη του τουρισμού. Όπως είπε και ο ίδιος “Τα τρένα περνούν και οι ευκαιρίες χάνονται… Η δυτική Ελλάδα υστερεί σημαντικά στις πρωτοβουλίες και τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα”.

Τη θεματική ενότητα Roundtable Discussion, έκλεισε ο κ. Ναούμ Μυλωνάς, επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου. “Αυτό που βλέπουμε τελευταία είναι να αποδομείται το μοντέλο του κλασικού τουρισμού, γιατί όλοι οι τουρίστες έχουν την ροπή να εμπλέκονται σε συναρπαστικές περιπέτειες και έμπειρες”, τόνισε ο ίδιος.

Στην επόμενη ενότητα του Routelab «Fireside chats» είδαμε το θέμα της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα σε συνάρτηση με τον τουρισμό. Ο κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και ο κ.  Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, αντάλλαξαν απόψεις για τις δράσεις και τις στρατηγικές που θα πρέπει να υιοθετηθούν, για την πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της γαστρονομίας και του τουρισμού.

Ο κ. Μπαμπασίδης τόνισε πως “Χωρίς τη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό δεν θα έχουμε επιτυχία. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και σε τοπικό επίπεδο”. Ο Αντιπεριφερειάρχης από τη δική του θέση, επικεντρώθηκε στο θέμα της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, “Όταν λέμε ότι πρέπει να συνδέσουμε τα αγροτικά προϊόντα με τον τουρισμό, εννοούμε πως πρέπει να πιέσουμε στα προγράμματα leader και να επιβάλλουμε να χρησιμοποιούνται μόνο ελληνικά προϊόντα. Η πολιτεία πρέπει να θέσει νέους νόμους, εδώ στη χώρα μας επικρατεί ένα μπάχαλο”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο research lab με τίτλο “Η κρουαζιέρα μετά την πανδημία” ο κ. Γιώργος Βαγγέλας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Γιώργος Τελώνης, τουριστικός πράκτορας και Επίτιμος Πρόεδρος Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών, καθώς επίσης και ο κ. Σωτήρης Βαρελάς Επίκουρος Καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, μίλησαν για τις προοπτικές εξέλιξης και αναβάθμισης της κρουαζιέρας. Όλοι συμφώνησαν στην καλή προετοιμασία και πρόβλεψη που χρειάζεται προκειμένου το μέλλον της συγκεκριμένης βιομηχανίας να είναι ευοίωνο. Συγκεκριμένα, ο κύριος Βαγγέλας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κρουαζιέρα θα επανέλθει στα δεδομένα προ πανδημίας το 2024-2025 και όπως τόνισε υπάρχει δυναμική στην Ελλάδα το ζήτημα είναι να δούμε πως μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ωφέλεια. Ο κύριος Τελώνης από την πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο, κατέθεσε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία υπέφερε περισσότερο από κάθε άλλον κατά την διάρκεια της πανδημίας. Θα ανακάμψει όμως και θα είναι δριμύτερη. Στην συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη στον τομέα των υποδομών και πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή και την ασφάλεια. Ο κύριος Βαρελάς, υπέδειξε ότι ο σύγχρονος επισκέπτης αναζητά βιώσιμες πρακτικές και αυτό το νέο περιβάλλον που αναπτύσσεται μετά την πανδημία θα έχει μεγάλες προκλήσεις.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ο πλέον δυναμικός και ανερχόμενος της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Στη θεματική ενότητα “Η μεγάλη πρόκληση της κρουαζιέρας” αναλύθηκαν οι προοπτικές και οι προκλήσεις της κρουαζιέρας για τη χώρα μας καθώς και ο ρόλος που έπαιξαν τα Ελληνικά λιμάνια στην ανάπτυξή της.

Στη σκηνή του Routelab ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος Δήμαρχος Πύργου, ο κ. Γιώργος Κουμπενάς Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, ενώ η κα. Άντζελα Γκερέκου Πρόεδρος ΕΟΤ, έστειλε το δικό της μήνυμα διαδικτυακά.

Με τη σταδιακή επάνοδο της κρουαζιέρας, τις αφίξεις του 2022, αλλά και την εξέλιξη των υποδομών ξεκίνησε η συζήτηση. “Δημιουργούμε μηχανισμούς υποστήριξης πράσινων υποδομών και τα λιμάνια θα προετοιμαστούν κατάλληλα. Οι νέοι περιβαντολλογικοί κανονισμοί του 2028 θα μας επηρεάσουν σημαντικά, η Ελλάδα όμως πρωτοπορεί σε αυτό”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Τα νούμερα όπως είπε ο ίδιος είναι ενθαρρυντικά για την κρουαζιέρα, “Όχι μόνο ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον το ζούμε, έχουμε ξεπεράσει το 2019. Δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι γιατί οι προοπτικές μας είναι τεράστιες. Έχουμε προκλήσεις μπροστά μας, θέλουμε να τελειώσουμε τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται να μείνει όμως στο «χρονοντούλαπο» κανένα έργο, όσο αυτό τουλάχιστον περνάει από το χέρι μας”.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, μίλησε για το τουριστικό προϊόν και την εξέλιξη του, “Δεν πρέπει να φυλακίζουμε τους επισκέπτες πρέπει να τους δίνουμε δυνατότητες. Υπήρξε θετικό αποτύπωμα στην πόλη του Πύργου, όμως χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια. Θεωρώ πως πρέπει κάποια στιγμή να γίνει ένας δήμος ο Πύργος και η Ολυμπία, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”, είπε χαρακτηριστικά.

H Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, με τη βοήθεια του διαδικτύου μίλησε για τον τουρισμό και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα της περιοχής, δήλωσε “Η κρουαζιέρα μπορεί να αναδειχθεί ως ο πρεσβευτής των τοπικών μας γεύσεων, με τα αυθεντικά μας προϊόντα και με την ελληνική γαστρονομία”.

Ο Γιώργος Κουμπενάς Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων, από τη σκηνή του Routelab αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση της κρουαζιέρας, αναφέροντας πως “Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πάρει τα μέγιστα οφέλη της κρουαζιέρας, γι’ αυτό ευθύνεται η χώρα μας. Αν δεν κάνουμε εμείς τις κατάλληλες ενέργειες να προωθήσουμε τι έχει ο κάθε προορισμός και τι μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα”.

Η σκηνή του Routelab στην τελευταία θεματική ενότητα γέμισε με ιδέες και έμπνευση για τα επόμενα βήματα στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά και του τουρισμού γενικότερα. Το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή κατάμεστο με τους πολίτες να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συζήτηση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024