Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΣτην Λίμνη Πλαστήρα Γερμανοί εμπειρογνώμονες συζητούν για τον εναλλακτικό τουρισμό
Συνέδριο

Στην Λίμνη Πλαστήρα Γερμανοί εμπειρογνώμονες συζητούν για τον εναλλακτικό τουρισμό

Οι μεγάλες ευκαιρίες για την χώρα μας και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία στον εναλλακτικό τουρισμό συζητήθηκαν σε συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Λίμνη Πλαστήρα.

Στο μαγευτικό φθινοπωρινό περιβάλλον της δεύτερης σε μέγεθος λίμνης της Ελλάδος, Λίμνη Πλαστήρα στα θεσσαλικά Άγραφα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το συνέδριο με τίτλο «Εναλλακτικός και Βιώσιμος Τουρισμός στη Θεσσαλία», στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2022.

Το συνέδριο ήταν πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε συνεργασία  με τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα  και συμμετείχαν ως ομιλητές Έλληνες και Γερμανοί ειδικοί σε διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, κυρίως μορφές που έχουν ήδη αναπτυχθεί και εξελίσσονται σε διάφορες περιοχές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε τέσσερις μεγάλες ενότητες περιεγράφηκαν οι δραστηριότητες, οι ευκαιρίες, τα χαρακτηριστικά ενασχολούμενων, και οι προϋποθέσεις αναπτύξεις, για τον ορειβατικό, πεζοπορικό, ποδηλατικό, καταδυτικό, υδάτινο τουρισμό.

Έλληνες και Γερμανοί έμπειροι επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες περιέγραψαν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά και γενικότερα αναφέρθηκαν στην σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουρισμό μέσω της προβολής και ανάπτυξης των εναλλακτικών αυτών μορφών.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας κ Γιώργος Παπαρρίζος ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού είχε ενεργό συμμέτοχη.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Γιάννης Μπουτίνας, εκπροσώπησαν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Ο φιλόξενος δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος υποδέχθηκε ομιλητές συνέδρους και επαγγελματίες που συμμετείχαν.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης η τριμελής αντιπροσωπία του Δήμου Χερσονήσου Κρήτης υπό τον δήμαρχο κ. Γιάννης Σέγκος με τον αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνος Αναστασάκης και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Μιχάλη Καρακατσάνη, ο δήμαρχος Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος, ο δήμαρχος Αγιάς Λάρισας κ. Αντώνης Γκουντάρας, και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερη και εκτεταμένη συζήτηση έγινε σχετικά με της ειδικές εναλλακτικές μορφές που ήδη αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα όπως ο πεζοπορικός και ποδηλατικός τουρισμός, που όπως επεσήμαναν οι εισηγητές μπορούν να προσελκύουν πολυπληθέστερους επισκέπτες στην περιοχή, εφόσον βεβαίως υποστηριχθούν και υλοποιηθούν διάφορες παρεμβάσεις και ενέργειες που περιέγραψαν οι συνομιλητές.

Το ενδιαφέρον του ακροατήριου κίνησαν επίσης, οι εισηγήσεις περί αναρριχητικού και ορειβατικού τουρισμού καθώς και οι περιγραφές των δραστηριοτήτων αυτών στην Γερμανία αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που έτυχε οι Γερμανοί ομιλητές να έχουν επισκεφτεί.

Για την Θεσσαλία και τον νησιωτικό της χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία η δραστηριότητα του καταδυτικού τουρισμού, ιδίως με την ανάδειξη και δυνατότητα επισκεψιμότητας του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας στην Αλόννησο, αλλά και γενικότερα της  ανάδειξης του θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου και τις παρατηρούμενες αυξήσεις του τουριστικού ενδιαφέροντος για αυτή την περιοχή .

Γερμανοί και τοπικοί παράγοντες που έχουν σχέση με τις καταδύσεις στην Αλόννησο επεσήμαναν το ειδικό ενδιαφέρον που έχει ο βυθός για τους δύτες διεθνώς, και αναφέρθηκαν και σε μια ειδική κινηματογραφική περιγραφή που ετοιμάζεται να προβληθεί στον 2ο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης.

Στο πλαίσιο του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού αναφέρθηκαν διάφορες Ελληνικές και άλλες πιστοποιήσεις, που ενισχύουν την προσέγγιση ενδιαφερομένων, ενώ στις συζητήσεις που επακολούθησαν στις στρογγυλές τράπεζες έγιναν αναφορές στους τρόπους αναδείξεις των δραστηριοτήτων αυτών που γίνονται σε Ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως ειδικότερα για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα.

Γενικά το συνέδριο ήταν επιτυχημένο διότι έγιναν συγκρίσεις με την εμπειρία των Γερμανών οι οποίοι σε ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες διαπιστώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απασχόλησης Γερμανών τουριστών και ως παράδειγμα αναφέρουν ότι δηλώθηκε από τους Γερμανούς ομιλητές πως περίπου το 80% τον κατοίκων της Γερμανίας έχουν ενδιαφέρον για την χρήση του ποδηλάτου και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από αυτούς κάνουν ταξίδια τα οποία συνδυάζονται με την χρήση του ποδηλάτου απολαμβάνοντας ποδηλατικές διαδρομές.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024