Ροή Ειδήσεων:

Smalled text size Larger text size

Sous les paves la plage

30 November -1, 00:00

Sous les paves la plage

Sous les paves, la plage

Ο μεσογειακός χώρος αποτελεί μία σύνθετη ζώνη φαινομένων η οποία χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης του φωτός, του νερού και του χρόνου. Πρόκειται για έναν χώρο διαφυγής, όπου ο κάτοικος των πόλεων αναζητεί απολαύσεις του σώματος.

Η ανάγκη για κατανάλωση του τοπίου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, η άναρχη ανάπτυξη των οικιστικών και παραθεριστικών συγκροτημάτων οδηγεί στην αλλοίωση των καθοριστικών ποιοτήτων του μεσογειακού τοπίου.

Το ενδεχόμενο της ολοσχερούς καταστροφής του μεσογειακού τοπίου δημιουργεί την ανάγκη εύρεσης υποκατάστατων του μέσα στην ίδια την πόλη. Δημιουργείται η ανάγκη για μία αρχιτεκτονική της «τεχνητής φύσης». Ταυτόχρονα δημιουργείται η αφορμή για μία αρχιτεκτονική ικανή να αποκαλύψει τις ποιότητες του εξαφανισμένου -κάτω από το πλακόστρωτο της πόλης- φυσικού τοπίου.

Η πρόταση αποτελεί μία χωρική ερμηνεία των χαρακτηριστικών φαινομένων του μεσογειακού τοπίου. Ο ακάλυπτος ενός τυπικού οικοδομικού τετραγώνου καταλαμβάνεται από μία ανοικτή πισίνα: η θάλασσα . Πάνω από την πισίνα οι δύο πτέρυγες των δωματίων διαμορφώνονται ως ανάγλυφες επιφάνειες: ο βράχος . Γύρω από τον ακάλυπτο διατάσσονται τα δωμάτια με τρόπο τέτοιο ώστε να ενθαρρύνεται η οπτική επαφή: η πλαζ .

Ο ακάλυπτος χώρος αποτελεί μία ζώνη φαινομένων στην οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτές: οι μεταβολές του φυσικού φωτός στις ανάγλυφες επιφάνειες του κτηρίου· οι μεταβολές του τεχνητού φωτισμού μέσα από τα δωμάτια· οι μεταβολές του καιρού στον ουρανό και την επιφάνεια του νερού.

Όλα τα δωμάτια είναι διώροφα και διαμπερή έτσι ώστε να έχουν θέα τόσο στην πόλη όσο και στον ακάλυπτο. Από τη μεριά του ακαλύπτου όλα τα δωμάτια διαθέτουν ατομικό spa . Προσφέρονται δύο διαφορετικές τυπολογίες οργάνωσης του χώρου διαμονής, με έμφαση είτε στον χώρο αναψυχής (διώροφο spa προς τον ακάλυπτο) είτε στον χώρο επαγγελματικών συναντήσεων (διώροφος χώρος εργασίας προς την πόλη).

Οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου διαμορφώνονται στο πρώτο υπόγειο όπου βρίσκεται η έξοδος στην ανοικτή πισίνα, στο ισόγειο όπου βρίσκονται οι χώροι αναψυχής και στους δύο τελευταίους ορόφους όπου διαμορφώνεται το bar - εστιατόριο.

Η κατακόρυφη κυκλοφορία γίνεται μέσα από τους δύο πλευρικούς πυρήνες, οι οποίοι καλύπτονται προς τη μεριά του ακαλύπτου με ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα.

Πάνος ΔΑρχιτέκτων ΕΜΠ (1992). Master of Science in Advanced Architectural Design, Columbia University, Νέα Υόρκη ως υπότροφος Fulbright (1993). Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διακριθεί σε επτά πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (δύο πρώτα βραβεία). Επιμελητής, 2 η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων (1998) . Βοηθός Επιμελητής, Ελλάδα: Η αρχιτεκτονική του 20 ου αιώνα (1999). Σύμβουλος έκδοσης, Αρχιτεκτονικά Θέμάτα (από το 2001).

Βαρβάρα ΧριστοποΑρχιτέκτων ΕΜΠ (1996). Master of Architectural Design, University College London (1997). Έχει διακριθεί σε τέσσερις πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (ένα πρώτο βραβείο).

Οι Δραγώνας + Χριστοπούλου έχουν γραφείο στην Αθήνα από το 2000. Έργα και μελέτες τους έχουν παρουσιαστεί στις εκθέσεις: Τοπία Εκμοντερνισμού (Ρότερνταμ, 1999), 3 η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου ΣΑΝΑ (Πάτρα, 2000), 3 η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (Αθήνα, 2001), “Athens-scape The 2004 Olympics and the Metabolism of the City” (Λονδίνο, 2003), 4 η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (Αθήνα, 2004). Καθώς επίσης και στα περιοδικά: L' architecture d' aujourd' hui , Blueprint , Stavba , Bauwelt, Αρχιτεκ

Share |
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top