Ροή Ειδήσεων:

Smalled text size Larger text size

Sin Hotel

30 November -1, 00:00

Sin Hotel

Το ξενοδοχείο συγκροτείται σαν χώρος γύρω από τη στιγμή εκείνη που παραδίδεις προσωρινά την ταυτότητά σου στη reception για να σου επιτραπεί το πέρασμα σε ένα δωμάτιο - ήτοι σε μια νέα ταυτότητα. Η μετάβαση από την καθημερινή επίσημη διατύπωση του εαυτού σου σε μια νέα κατάσταση σχετικής ανωνυμίας, επιτρέπει τη συμμετοχή σε μια σειρά γεγονότων που έχουν να κάνουν με το έκτακτο, το υπερβολικό αλλά και το αποκλίνον ή το απωθημένο.

Η προγραμματική ατζέντα του ξενοδοχείου περιλαμβάνει δραστηριότητες που δεν ανήκουν στη σφαίρα της καθημερινότητας, ενίοτε δε παρεκκλίνουν και παραμένουν μετέωρες μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Οι δραστηριότητες που επιλέγουμε να απωθήσουμε από την οικεία αντίληψη, βρίσκουν εδώ τη χωρική τους έκφραση. Το δωμάτιο, το βασικό κύτταρο οργάνωσης του ξενοδοχείου, φιλοξενεί απροσδόκητες συνευρέσεις, το lobby αποκρύπτει παράνομες συναλλαγές, το εστιατόριο προσφέρει την εμπειρία μιας ασυνήθιστης πολυτέλειας, το casino υπόσχεται να εκπληρώσει την κρυφή επιθυμία για γρήγορο κέρδος παρέχοντας την αναγκαία δόση αδρεναλίνης που συνοδεύει το τζόγο, το cabaret επιτρέπει την πρόσκαιρη μετατόπιση στην έκσταση της λαγνείας.

Το ξενοδοχείο αναζητά το χώρο του στην περιφέρεια της μητρόπολης, εκεί που η πόλη απωθεί τις παρασιτικές της δραστηριότητες. Ανιχνεύει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην περιοχή του Λουτρακίου και εισβάλλει μέσα στη διώρυγα του Ισθμού. Καταλαμβάνει ένα «μη τόπο», μια μη χαρτογραφημένη περιοχή, ένα κενό που προέκυψε από διαδοχικές κατολισθήσεις της βόρειας παρειάς του Ισθμού. Εισχωρεί στην κατακόρυφη σχισμή, σε μια φυσική ασυνέχεια του τοπίου και αρχίζει να αναζητά το χώρο που χρειάζεται για να αναπτύξει το πρόγραμμά του. Παραμένει εκεί κρυμμένο στο εσωτερικό της σχισμής αισθανόμενο ότι η ύπαρξη του συνιστά απειλή, η παρουσία του δρα μολυσματικά για την περιοχή. Διαμορφώνει πρώτα την επιδερμίδα του συμπληρώνοντας το τοπίο και αρχίζει τη διαβρωτική του δράση στο εσωτερικό του βράχου.

Η τεχνική του θυμίζει διαδικασία προσθετικής χειρουργικής – το τοπίο υποβάλλεται σε μια σειρά διαδοχικών τομών και προσθηκών, αλλοιώσεων και ενισχύσεων. Μέσω των αλλεπάλληλων μικροεπεμβάσεων προκύπτει ένα υβριδικό τοπίο στο οποίο η τεταμένη ατμόσφαιρα συνιστά την αρχή της εικονοπλασίας.

Το ξενοδοχείο έχει βρει πλέον τον τόπο του, αισθάνεται την ισχύ του και αρχίζει να διευρύνει τα όριά του. Τα κύτταρα αναπαράγονται. Τα δωμάτια εξαπλώνονται μέσα στα αρθρωτά πλοκάμια που τείνουν προς την απέναντι όχθη. Η διαδικασία μοιάζει να έχει πρόσκαιρα παγιωθεί όταν οι τρεις ιστοί αγκιστρώνονται στο απέναντι όριο του Ισθμού.

Η επέκτασή του στο τοπίο έχει πλέον ξεκινήσει καθιστώντας τη διαδικασία μη αναστρέψιμη.

 

Νικόλας Τραβασάρος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε στο ΕΜΠ (1999) και στην Bartlett School of Architecture, UCL (M. Arch., 2000). Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Πάτρα. Ασχολείται με την μελέτη και την κατασκευή ιδιωτικών έργων ενώ έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (ένα 1 ο βραβείο, μία διάκριση) και εκθέσεις. Μελέτες, έργα και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά ( Αρχιτεκτονικά Θέματα, Θέματα Χώρου + Τεχνών, Κατοικία, Are a κ.α). Παράλληλα διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και σχεδιασμό εσωτερικών χώρων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ το 2003 συνεπιμελήθηκε την έκθεση και τον κατάλογο Παράλιες ζώνες και αστικά συμβάντα, 4 η Πανελλήνια έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου Σ.Α.Ν.Α.

Share |
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top