Ροή Ειδήσεων:

Smalled text size Larger text size

Γιώργος Μπρούλιας

30 Νοέμβριος -1, 00:00

Ομιλία Γιώργου Μπρούλια

Ομιλία του δημοτικού συμβούλου Δήμου Αθηναίων και προέδρου της ΕΤΟΑΑ, Γιώργου Μπρούλια, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, στις 19 Μαΐου 2011.

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρία Βουλευτή και Υπεύθυνη του τομέα τουριστικής ανάπτυξης της Ν.Δ., κυρία Γενική Γραμματέα Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, κύριε Περιφερειακέ Σύμβουλε της Περιφέρειας Αττικής,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η αύξηση και η βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού της Αθήνας μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοχλό ανάπτυξης για το σύνολο της πόλης : να τονώσει την αγορά, να αναπτερώσει το χαμηλό ηθικό των Αθηναίων, να βελτιώσει την καθαριότητά, εν ολίγοις να δώσει μια νέα πνοή.

Είμαστε κάτοικοι μιας πόλης, της οποίας η ιστορία χάνεται στα βάθη του χρόνου... Είμαστε κάτοικοι μιας πόλης στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, καλλιεργήθηκαν οι Τέχνες και τα γράμματα, τέθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Το ευκλεές αυτό παρελθόν της Αθήνας αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή για την παρουσίαση και προβολή του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η πόλη μας. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Οι σύγχρονες ανάγκες της μητροπολιτικής Αθήνας, οδηγούν στη διεύρυνση της προοπτικής μας γύρω από την τουριστική ανάπτυξη με δράσεις που αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου και των υπηρεσιών κοινωνικών δικτύωσης.

Η σύγχρονη Αθήνα εξάλλου, είναι πλέον μία πόλη γεμάτη από ενδιαφέρουσες και προκλητικές για τον επισκέπτη αντιθέσεις.

Είναι μία πόλη που συνδυάζει την αρχαιότητα και την παράδοση με το σύγχρονο προφίλ, τους ορεινούς όγκους περιφερειακά της Αττικής με το θαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού, το ιστορικό κέντρο με τα μοντέρνα προάστια, τη δυναμική αγορά με τα μνημεία, τα μουσεία και άλλους πνευματικούς ή πολιτιστικούς χώρους.

Θεωρούμε ότι αυτή η πολύπλευρη διάσταση την καθιστά μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρει σε όποιον την επισκεφτεί μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Στους παραπάνω άξονες πρόκειται να κινηθούμε ως ΕΤΟΑΑ για να καταστήσουμε την Αθήνα ελκυστικό τουριστικό προορισμό είτε αστικό, είτε συνεδριακό, είτε εκπαιδευτικό είτε πολιτιστικό καθ'όλην τη διάρκεια του έτους.

Είναι σαφές, βέβαια, ότι υπάρχουν προβλήματα -προβλήματα γνωστά και διόλου αμελητέα. Εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια συμπολιτών και επισκεπτών μας, καταγράφονται από τις τηλεοπτικές κάμερες, ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου και εκθέτουν τόσο τη χώρα όσο και την πόλη μας παγκοσμίως υποβαθμίζοντας, μεταξύ άλλων, και το τουριστικό μας προϊόν.

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, ξεπερνώντας ακόμη και τα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε πολλά εμπόδια για να αντιμετωπίσουμε τα λυπηρά αυτά φαινόμενα.

Απαλλαγμένοι από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παρωχημένες αντιλήψεις, επιδιώκουμε να αναδείξουμε εκείνα τα στοιχεία της πόλης που παραμένουν ελκυστικά, που είναι τουριστικά αξιοποιήσιμα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον τόσο του Έλληνα όσο και του ξένου επισκέπτη, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας στην Αθήνα, που μπορούν να προβληθούν αποτελεσματικά και να αποφέρουν άμεσα οφέλη στην τοπική οικονομία.

Η στρατηγική του Δήμου Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης και του Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών είναι πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και στοχεύει στην ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της πόλης σε όρους αγοράς, μέσα από στοχευμένες ενέργειες προώθησης.

Διαθέτουμε μια σύγχρονη δομή διαχείρισης και προβολής του τουριστικού προϊόντος, η οποία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πρότυπα των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και διεθνών προορισμών.

Στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου σχεδίου δράσης της ΕΤΟΑΑ, και του Athens Convention Bureau, του μοναδικού οργανωμένου γραφείου συνεδριακού τουρισμού στη χώρα, μεριμνήσαμε, ώστε να ενταχθούν ενέργειες εμπνευσμένες από επιτυχημένες πρακτικές του εξωτερικού, προσαρμοσμένες όμως στις ιδιαίτερες και ειδικές ανάγκες του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας.

Ενδεικτικά αναφέρω το Athens ambassador program, το travel trade και το δίκτυο πληροφόρησης επισκεπτών, ενέργειες που θα σας αναλυθούν στη συνέχεια.

Λάβαμε υπόψη σοβαρά τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, τα δεδομένα της τουριστικής ζήτησης και προσφοράς της Αθήνας, αντλώντας ταυτόχρονα τεχνογνωσία από τους διεθνείς φορείς στους οποίους συμμετέχουμε και αξιοποιώντας τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τη σταθερή συνεργασία μας σε ερευνητικό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πρόθεση και στόχος μας είναι να συνεργαστούμε στενά σε όλα τα επίπεδα τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και τους κρατικούς φορείς, να καλλιεργήσουμε τουριστική συνείδηση στον τοπικό πληθυσμό και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας στη διεθνή τουριστική αγορά. Η διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων κρίνεται πλέον επιτακτική δεδομένου των ιδιαίτερων συνθηκών που διέρχεται η πόλη μας.

Επενδύουμε στον τουρισμό με σεβασμό στην πολιτισμική ταυτότητα και τον κοινωνικό ιστό της πόλης, μέσα από εφαρμογές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι, στην προσπάθειά μας αυτή, θα πρέπει να έχουμε τη δυναμική υποστήριξή, της Πολιτείας, της Περιφέρειας και των επαγγελματιών του τουρισμού, ώστε να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι αγαπάμε αυτήν τη πόλη και ότι στο πλαίσιο της αγάπης αυτής έχουμε την υποχρέωση να προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε την εικόνα της, ώστε να την επαναφέρουμε στο προσκήνιο και στην ξεχωριστή θέση που της αξίζει.

Θα ήθελα τελειώνοντας να σας ευχαριστήσω θερμά που ανταποκριθήκατε στην σημερινή μας πρόσκληση και να ζητήσω από τον κ. Αλέξη Γαληνό, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΟΑΑ, να σας παρουσιάσει το νέο σχέδιο δράσης της εταιρείας για τον τουρισμό της πόλης μας για την προσεχή διετία.

Σας ευχαριστώ.

Share |
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top