Ροή Ειδήσεων:

Smalled text size Larger text size

3. Ταυτότητα της έρευνας

30 Νοέμβριος -1, 00:00

3. Ταυτότητα της έρευνας

Γενικά:

Η παρούσα ανάλυση αποτελεσμάτων αφορά μέρος της έρευνας, και ειδικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» κατά τους μήνες Μάιο & Ιούνιο 2004. Η έρευνα αεροδρομίου ξεκίνησε στις 10 Μαΐου 2004 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Τα αποτελέσματα της έρευνας στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων περιλαμβάνονται σε άλλη έκθεση.

Σχεδιασμός Έρευνας:

Η έρευνα, και το ερωτηματολόγιο με το οποίο υλοποιήθηκε, σχεδιάστηκε από την Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Η πνευματική ιδιοκτησία της έρευνας ανήκει στην Επιστημονική Ομάδα Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στην Δωδεκανησιακή Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου. Συλλογή δεδομένων:

Η συλλογή των δεδομένων έγινε στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, στο διάστημα από 10/5 έως και 30/6/2004. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων, βάσει δομημένου ερωτηματολογίου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών παλάμης (PDAs). Το ερωτηματολόγιο δοκιμάστηκε σε περιορισμένο αριθμό ερωτώμενων πριν την έναρξη της έρευνας (pre-testing). Οι προσωπικές συνεντεύξεις έγιναν στην Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική και Ιταλική γλώσσα, ανάλογα με την εθνικότητα του ερωτώμενου. Συνολικά εργάστηκαν 15 έμπειροι ερευνητές και 2 επόπτες. Το σχεδιασμό και την ευθύνη της εργασίας συλλογής (fieldwork) είχε η Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου (ΔΕΤΑΠ). Δείγμα & Δειγματοληψία:

Το δείγμα της έρευνας είναι 1098 άτομα, άνδρες & γυναίκες, άνω των 18 ετών, αλλοδαποί τουρίστες που έμειναν τουλάχιστον 1 νύχτα στο νησί της Ρόδου, και αναχώρησαν μέσω charter ανεξάρτητα με τον λόγο επίσκεψης τους (διακοπές, συνέδριο, incentive, επαγγελματικό ταξίδι, επίσκεψη φίλων & συγγενών). Χρησιμοποιήθηκε συστηματική τυχαία δειγματοληψία από το χώρο check-in (αναχωρήσεων) του αεροδρομίου, με χρήση ποσόστωσης (quota) ως προς την κατανομή των εθνικοτήτων με αφίξεις charter της περιόδου Μάιος – Ιούνιος του έτους 2003. Εν συνεχεία, το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την πραγματική κατανομή των εθνικοτήτων για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2004, με βάση τα τελικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Καταχώρηση δεδομένων:

Δεν υπήρξε ανάγκη για φυσική καταχώρηση των δεδομένων, αφού με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών παλάμης (PDAs) τα δεδομένα των ερωτηματολογίων μεταφέρθηκαν αυτόματα (exporting) προς ανάλυση σε κεντρικό υπολογιστή. Ανάλυση δεδομένων:

Την ευθύνη της στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων και της σύνταξης των αντίστοιχων αναφορών είχε η εταιρεία Market Plan, την οποία διευθύνει η Κα Αντρη Γεωργίου, ενώ τεχνικός υπεύθυνος της ανάλυσης ήταν ο κ. Γιάννης Φώτης. H Market Plan είναι μέλος της ESOMAR, και τηρεί του κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Share |
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top