Ροή Ειδήσεων:

Smalled text size Larger text size

Ποια είναι η χρησιμότητα της κατάταξης ξενοδοχείων;

30 November -1, 00:00

Ποια είναι η χρησιμότητα της κατάταξης ξενοδοχείων;

Tα συστήματα κατάταξης ξενοδοχείων σε κατηγορίες προέκυψαν ― σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού ― από την ανάγκη των ταξιδιωτών για αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, εγκαταστάσεις και ανέσεις. H πιστοποίηση ενός ξενοδοχείου με έναν αριθμό αστεριών αποτελεί για τον τουρίστα μια διαβεβαίωση ότι το ξενοδοχείο θα του παράσχει υπηρεσίες σύμφωνες με τις προδιαγραφές της αντίστοιχης κατηγορίας. H κατάταξη των ξενοδοχείων από ένα έως πέντε αστέρια ναι μεν είναι η πλέον διαδεδομένη διεθνώς, ωστόσο διαφέρουν από χώρα σε χώρα τόσο τα κριτήρια αξιολόγησης των ξενοδοχείων όσο και ο τρόπος εφαρμογής τους. Π.χ. σε μερικές χώρες οι επιθεωρήσεις των ξενοδοχείων γίνονται κατόπιν ραντεβού και σε γνώση του διευθυντή εκάστοτε μονάδας, ενώ σε άλλες ο επιθεωρητής επισκέπτεται το ξενοδοχείο incognito, δηλ. ως «mystery guest». Oι διαφορές μεταξύ των επιμέρους συστημάτων έχουν λ.χ. ως αποτέλεσμα μια μονάδα να αξιολογείται ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων σε μια χώρα και ως πέντε αστέρων σε μια άλλη. Για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών επιχειρήθηκε από πλευράς του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού και άλλων φορέων η εναρμόνιση των συστημάτων «αστεροποίησης» στην Ευρώπη και διεθνώς, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω διαφωνίας των διεθνών ξενοδοχειακών ενώσεων. H σκοπιμότητα εισαγωγής του νέου συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι προφανής, ωστόσο η αξιοπιστία του κατόπιν και των ατυχών μέχρι στιγμής χειρισμών θα πρέπει να φανεί στην πράξη. Για να έχει το νέο σύστημα την επιδιωκόμενη χρησιμότητα, θα πρέπει:

  • να εφαρμοστούν τα κριτήρια αξιολόγησης σε όλα τα ξενοδοχεία με τον ίδιο τρόπο και την ίδια αυστηρότητα
  • να γνωστοποιηθούν οι προδιαγραφές που αναλογούν σε κάθε κατηγορία στο ταξιδιωτικό κοινό της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της κατάλληλης επικοινωνιακής υποστήριξης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η ανακατάταξη των ελληνικών ξενοδοχείων θα συμβάλλει στην υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση των καταναλωτών. Mε την απονομή αστέρων σε ένα ξενοδοχείο πρέπει δηλ. να πιστοποιείται ότι το εκάστοτε ξενοδοχείο πληροί τις προδιαγραφές της αντίστοιχης κατηγορίας.

Share |
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top