Ροή Ειδήσεων:

Smalled text size Larger text size

Πώς θα γίνει η κατάταξη για τις μονάδες υπερπολυτελείας;

30 November -1, 00:00

Πώς θα γίνει η κατάταξη για τις μονάδες υπερπολυτελείας;

Ένα τελευταίο σημείο που θα εξεταστεί στο παρόν άρθρο είναι η κατάταξη των ξενοδοχείων υπερπολυτελείας. Πρόκειται για ένα θέμα που δεν αντιμετωπίζεται από το νεοεισαχθέν σύστημα «αστεροποίησης». Tα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις τουριστικά ανεπτυγμένες χώρες ξενοδοχεία που υπερβαίνουν κατά πολύ τα καθιερωμένα standards πολυτελείας. Έτσι παρατηρείται σε αρκετές χώρες το φαινόμενο, η κατηγορία των πέντε αστέρων να είναι η πλέον ανομοιογενής. Σε αυτήν περιλαμβάνονται άκρως τυποποιημένα ξενοδοχεία καθώς και μονάδες που προσφέρουν ασύγκριτα υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες και ανέσεις. Διεθνώς παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το διαχωρισμό των συμβατικών ξενοδοχείων από τις μονάδες υπερπολυτελείας:

  • Μερικοί εκδότες ξενοδοχειακών οδηγών αλλά και μεγάλοι tour operators ― όπως λ.χ. η TUI ― καθιέρωσαν το έκτο αστέρι ως ανώτερη κατηγορία.
  • Tα δύο σημαντικότερα συστήματα αξιολόγησης ξενοδοχείων των HΠA ― πρόκειται για τις κατατάξεις της AAA και της Mobil ― εμμένουν στην ανώτερη κατηγορία των πέντε αστέρων, εφαρμόζοντας όμως πολύ αυστηρά κριτήρια. Ενώ στην Ευρώπη κατατάσσονται πολλά ξενοδοχεία στην κατηγορία των πέντε αστέρων, στις HΠA δίδεται η ανώτερη διάκριση μόνο σε εξέχοντα ξενοδοχεία. Έτσι, τα περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της Ευρώπης αντιστοιχούν σε μονάδες τεσσάρων αστέρων στις HΠA. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχειακές μάρκες όπως Marriott, InterContinental, Sheraton, Hyatt Regency, Hilton κοκ. θεωρούνται ως προϊόντα τεσσάρων αστέρων στις HΠA.
  • Στην Iσπανία και το Μεξικό χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «GL» (Grand Luxe). Έτσι διαφοροποιούνται τα συμβατικά ξενοδοχεία πολυτελείας («*****») από τα ξενοδοχεία υπερπολυτελείας («*****GL»)
  • Tόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελβετία εισήχθη πρόσφατα ο χαρακτηρισμός «Superior» για τα ξενοδοχεία που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες προδιαγραφές των πέντε αστέρων.
Ένα σύγχρονο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων οφείλει, εν ολίγοις, να επιβραβεύει τις μονάδες πολυτελείας που ξεπερνούν τα συμβατικά όρια. H απουσία σχετικής πρόνοιας στο νέο ελληνικό σύστημα «αστεροποίησης» θα πρέπει κατά την εκτίμησή μας να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχη τροποποίηση.

Share |
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top