Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
ΠΑΣΥΞΕ

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κύπρο

Κάλη Δάφνη - 22 Ιανουάριος 2003, 00:00

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οδηγούνται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κύπρου μετά την αμετακίνητη απόφαση της ΠΑΣΥΞΕ να μην αποδεχτεί τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας...

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οδηγούνται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κύπρου μετά την αμετακίνητη απόφαση της ΠΑΣΥΞΕ να μην αποδεχτεί<...>

τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε μια προσπάθεια αποφυγής της κρίσης οι υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εργασίας θα εξετάσουν άμεσα τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο θέμα των εργασιακών διαφορών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ρολάνδη, ήδη, οι δυο υπουργοί έχουν ανταλλάξει απόψεις επί του θέματος και θα προσπαθήσουν να  δώσουν ένα τέλος στη διαμάχη που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην επερχόμενη τουριστική περίοδο, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Αντιλαμβάνεστε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Έχουμε, επίσης, το ενδεχόμενο πρόβλημα στο Ιράκ. Την ερχόμενη Κυριακή μεταβαίνω μαζί με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ  Χρύση Πρέντζα στο Λονδίνο, όπου θα έχουμε επαφές με τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών καθώς και με ασφαλιστικές εταιρίες, διότι υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να θεωρηθούμε ότι βρισκόμαστε σε ζώνη πολέμουυ, οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα. Αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της Κύπρου θα ήταν άσχημο να έχουμε στον τομέα του τουρισμού εργασιακά προβλήματα» υπογράμμισε ο κ. Ρολάνδης.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας της ΣΕΚ και η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής της ΠΕΟ, μετά από το αδιέξοδο των συνομιλιών για το θέμα της υπογραφής των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και με το Σύνδεσμο Τουριστικών Eπιχειρήσεων Kύπρου (ΣΤΕΚ), είχαν παραπέμψει το θέμα στην Μεσολαβητική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι διαφωνίες σχετικά με τη σύμβαση, η οποία έληξε στις 31 Μαρτίου και αφορά 15.000 περίπου εργαζομένους, προέκυψαν διότι οι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ επέμεναν ότι δεν πρέπει να δοθούν καθόλου αυξήσεις για την πρώτη τουλάχιστον χρονιά της νέας σύμβασης, ενώ οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν κυρίως μισθολογικές αυξήσεις σύμφωνα με την παραγωγικότητα, θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εφαρμογή του Ταμείου Ευημερίας. Για το Ταμείο Ευημερίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατηγορούν τους εργοδότες ότι οφείλουν δυο εκατομμύρια δραχμές, ενώ οι ξενοδόχοι το αρνούνται.

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν στο υπουργείο δεν κατέληξαν πουθενά και η Μεσολαβητική Υπηρεσία κατέθεσε πρόταση, βάσει της οποίας η σύμβαση θα έχει διετή διάρκεια (από 1 Απριλίου 2002 μέχρι 31 Φεβρουαρίου 2004), θα υπάρχουν μισθολογικές αυξήσεις, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 75% της αύξησης που δίδεται από 1η Δεκεμβρίου 2002 και αυξάνονται οι ιατροφαρμακευτικές εισφορές κατά 35 σεντ από 1 Ιανουαρίου 2003. Στην πρόταση αναφέρεται, ακόμα, ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο για την κωδικοποίηση της συλλογικής σύμβασης, ενώ αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μπορούν να προσφύγουν στη Υπηρεσία Βιομηχανικών Σχέσεων.

Ενώ, όμως, η γενική συνέλευση του ΣΤΕΚ αποδέχθηκε τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας ο ΠΑΣΥΞΕ την απέρριψε ως άδικη και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για την εξεύρεση λύσης.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top