Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΟι προοπτικές των συνεδρίων στην Ελλάδα

Οι προοπτικές των συνεδρίων στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 34ης Διεθνούς Έκθεσης Τουριστικής Βιομηχανίας, “xenia” πραγματοποιήθηκε χθες Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Οι προοπτικές των συνεδρίων στην Ελλάδα Εκθεσιακός & Συνεδριακός Τουρισμός“…

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 34ης Διεθνούς Έκθεσης Τουριστικής Βιομηχανίας, “xenia” πραγματοποιήθηκε χθες Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “Οι προοπτικές των συνεδρίων στην Ελλάδα Εκθεσιακός & Συνεδριακός Τουρισμός“<...> υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΟΤ στο Ξενοδοχείο Divani Caravel από τις εταιρίες xenia Εκθεσιακές Εκδηλώσεις ΑΕ και Europartners ltd

Η θεματολογία του Συνεδρίου αφορούσε στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του Συνεδριακού Τουρισμού, ενώ προσκεκλημένοι ομιλητές, ήταν οι σημαντικότεροι φορείς και επιχειρήσεις της Τουριστικής Βιομηχανίας και του Συνεδριακού Τουρισμού.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο νομοθετικό πλαίσιο, στις τάσεις, στις προοπτικές και στις υποδομές για την ανάπτυξη του Συνεδριακού και του Εκθεσιακού Τουρισμού στη χώρα μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις και οι συζητήσεις που αφορούσαν στους τρόπους προώθησής του συνεδριακού τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η δημιουργία Γραφείων Συνεδριακού τουρισμού σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα αυτό των Αθηνών απασχόλησαν ιδιαίτερα το συνέδριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί μεγάλη κινητικότητα σε περιφερειακό επίπεδο για την δημιουργία Γραφείων Συνεδριακού τουρισμού ενώ πολλές περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξετάσουν το θέμα.

Η πορεία των διαδικασιών δημιουργίας του Συνεδριακού και Εκθεσιακού κέντρου των Αθηνών ήταν επίσης ένα από τα θέματα το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ομιλητών αλλά και γενικότερα όσων συμμετείχαν στο συνέδριο.

Το Συνέδριο απευθυνόταν σε επιχειρηματίες τουριστικών μονάδων που επένδυσαν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο συνεδριακό χώρο, ιδιοκτήτες εκθεσιακών-συνεδριακών χώρων, τουριστικά γραφεία, οργανωτές συνεδρίων, οργανωτές εκθέσεων και εκδηλώσεων, εταιρίες δημοσίων σχέσεων, δημοσίους φορείς του τουριστικού τομέα, προμηθευτές εξοπλισμού ή υπηρεσιών συνεδρίων και εκθέσεων και εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων.

Τρεις ήταν οι βασικές ενότητες του συνεδρίου που απασχόλησαν τόσο τους ομιλητές όσο και τους συμμετέχοντες.

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε στο τρίπτυχο Πολιτεία – Θεσμικό Πλαίσιο – Υποδομές

Κατά την διάρκεια της πρώτης ενότητας οι ομιλητές, στελέχη του ΕΟΤ και του ΥΠ.ΑΝ, και οι πρόεδροι Εθνικών φορέων (HATTA και ΣΕΟΕΣ) που η δραστηριότητα των μελών τους σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού, αναφέρθηκαν στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των γραφείων οργάνωσης συνεδρίων, των επιχειρήσεων οργάνωσης εκθέσεων και των συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων, καταγράφοντας σειρά προβλημάτων και προτείνοντας σχετικές λύσεις. Τους ομιλητές απασχόλησε, επίσης, το επίπεδο των υποδομών στην χώρα μας. Αναφέρθηκαν τόσο στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο καιρό, κυρίως, σε ότι αφορά την υποδομή σε συνεδριακές αίθουσες εντός των ξενοδοχείων, αλλά, ταυτόχρονα καυτηρίασαν τις ελλείψεις, με προεξέχουσα αυτή της απουσίας αυτόνομου Συνεδριακού και Εκθεσιακού χώρου ικανού να καλύψει τις ανάγκες μεγάλων διεθνών διοργανώσεων στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί σύντομα.

Η δεύτερη θεματική ενότητα είχε τίτλο Επενδύσεις στο Συνεδριακό Τουρισμό. Μύθοι και Πραγματικότητα.

Ομιλητές σε αυτή την θεματική ενότητα ήταν κατά κύριο λόγο υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν ασχοληθεί με επενδύσεις σε συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα. Στόχος αυτής της ενότητας ήταν να παρουσιαστούν τα προβλήματα και οι προοπτικές του Συνεδριακού τουρισμού στην χώρα μας μέσα από πρακτικά παραδείγματα συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Οι ομιλητές, με βαθιά γνώση της αγοράς αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τομέα καθώς και στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, αναφέρθηκαν στα έσοδα και τις αποδόσεις των συνεδρίων σε σχέση µε άλλες ειδικές µορφές τουρισµού καθώς και στις στρατηγικές marketing και προώθησης συνεδρίων και συνεδριακών χώρων.

Τέλος η τρίτη θεματική ενότητα είχε τίτλο «Ο Απαραίτητος Συντονισμός Δράσεων Κράτους και Επιχειρήσεων. Η ανάγκη δηµιουργίας και οργάνωσης του Convention Bureau»

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, επιστήμονες, πρόεδροι φορέων (TCVB, ΕΞΑ, ΣΕΠΟΣ) και ο γενικός διευθυντής της Reed Travel Group, αναφέρθηκαν τόσο στην διεθνή εμπειρία όσο και στις ελληνικές προσπάθειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργάνωση και δημιουργία γραφείων συνεδριακού τουρισμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο αποτελεί θεμέλιο λίθο της αποτελεσματικής προσπάθειας προβολής και προώθησης μίας χώρας ή μίας περιοχής ως συνεδριακού προορισμού στην έντονα ανταγωνιστική διεθνή αγορά των συνεδρίων καθώς και το ότι μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν διαθέτει κανένα Convention Bureau, έκτος από αυτό της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, τέθηκαν προβληματισμοί για τον τρόπο της λειτουργίας και της εξασφάλισης της αντικειμενικότητας έναντι όλων των μελών των CVB.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024