Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Συνεργασία υπουργών για αποσόβηση της κρίσης στις σχέσεις ΠΑΣΥΞΕ και εργαζομένων

Κάλη Δάφνη - 24 Ιανουάριος 2003, 00:00

Συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων με στόχο την προσπάθεια αποσόβησης της κρίσης στις εργασιακές σχέσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είχαν χθες<...>

ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Α. Ρολάνδης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα.

Ο κ. Ματσιούτας, μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι ο κ. Ρολάνδης ζήτησε να ενημερωθεί για την επαπειλούμενη κρίση μετά από την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκ μέρους της μιας εκ των δύο εργοδοτικών οργανώσεων και συγκεκριμένα του ΠΑΣΥΞΕ (Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων), ενώ ταυτόχρονα, προσφέρθηκε να βοηθήσει το υπουργείο Εργασίας στις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποφυγή αυτής της κρίσεως.

Υπενθυμίζεται ότι τη μεσολαβητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας έχουν αποδεχθεί η συνδικαλιστική πλευρά και η μία εκ των εργοδοτικών οργανώσεων, ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Eπιχειρήσεων Kύπρου, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Ματσιούκας έχει συμφωνηθεί να γίνει ακόμα μια συνάντηση μεταξύ της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας και του ΠΑΣΥΞΕ  για να ζητηθούν λεπτομέρειες σ΄ ό,τι αφορά τους λόγους αυτής της απόρριψης.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχει ακόμη έδαφος για εξεύρεση της χρυσής τομής, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Είναι πολύ δύσκολη η θέση του υπουργείου. Όπως είπα, το υπουργείο δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί μια πρόταση που έκανε, η οποία έγινε αποδεκτή και από τη μια εκ των δύο εργοδοτικών οργανώσεων. Βλέπετε, υπάρχει εδώ ένα θέμα τάξης. Επομένως, θα δούμε ποιες μεθόδους θα μετέλθουμε για να αποσοβηθεί η κρίση».

Ο κ. Ρολάνδης, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, είπε: «Θα ήθελα να υποδείξω το εξής: μόλις ξεπεράσαμε την κρίση που δημιουργήθηκε από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος που μπαίνει αναμένεται να είναι χρόνος ανάκαμψης. Πέραν τούτου, έχουμε το φάσμα ενός πιθανού πολέμου στο Ιράν, και έτσι οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμοι για τον τουρισμό. Συνεπώς, μια εσωτερική κρίση στον τουρισμό, αυτή τη στιγμή, θα είναι καταστροφική διότι μπορεί να καταλήξει σε απεργίες και σε κλείσιμο ξενοδοχείων.

Ας μην ξεχνούμε ότι θα έχουμε σύντομα την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και αν προκύψει κι ένα τέτοιου είδους εσωτερικό πρόβλημα εργασιακών σχέσεων, αυτό θα αποβεί μοιραίο. Ο συνάδελφός μου κ. Μουσιούττας και το υπουργείο Εργασίας εργάζονται συνεχώς και με το σωστό τρόπο πάνω σ΄ αυτό το θέμα. Έχουμε ενημερωθεί και ανταλλάξει απόψεις, εάν δε χρειάζεται, σε δεδομένη στιγμή, περαιτέρω η δική μου συνεισφορά, το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι στη διάθεσή του για να βοηθήσει. Θα αφήσουμε επί του παρόντος το υπουργείο Εργασίας που είναι και το αρμόδιο πάνω σε εργασιακά θέματα να συνεχίσει την προσπάθειά του. Θα υπάρξουν συναντήσεις στο σύντομο μέλλον και κάποιες παρεμβάσεις για να αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top