Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυνάντηση για τη Δημιουργία Κοινού Αεροπορικού Χώρου Ε.Ε. και ΗΠΑ

Συνάντηση για τη Δημιουργία Κοινού Αεροπορικού Χώρου Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ειδική Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημιουργία Κοινού Αεροπορικού Χώρου Ε.Ε. και ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 στο Ζάππειο…

Ειδική Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημιουργία Κοινού Αεροπορικού Χώρου Ε.Ε. και ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί<...> την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2003 στο Ζάππειο με πρωτοβουλία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, ως προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει ανακοινώσει ότι θεωρεί το θέμα εξαιρετικά σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Κοινοβούλιο και γι΄ αυτό το συμπεριλαμβάνει στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Το ζήτημα της δημιουργίας Κοινού Αεροπορικού Διατλαντικού Χώρου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών συζητείται στο Συμβούλιο υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. ήδη από το 1996. Εντός του κοινού αυτού Διατλαντικού Χώρου, οι αερομεταφορείς των δύο πλευρών θα μπορούν ελεύθερα να εγκαθίστανται, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους βάσει εμπορικών κριτηρίων και να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε δίκαιη και ισότιμη βάση.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στο επιβατικό κοινό, σε ό,τι αφορά τόσο το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, όσο και την τιμολόγηση αυτών των υπηρεσιών. Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού, η Ελληνική Προεδρία θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η “εξουσιοδότηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα κράτη μέλη, η χορήγηση δηλαδή διευρυμένης διαπραγματευτικής εντολής, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών.

Από τη συζήτηση, προέκυψε ουσιαστική σύγκληση απόψεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των κρατών – μελών, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την περαιτέρω επεξεργασία του θέματος, στο πλαίσιο της Ομάδας Αερομεταφορών του Συμβουλίου των υπουργών Μεταφορών.
Συγκεκριμένα:

    Συμφωνήθηκε ότι το όλο θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρακτικά και να στοχεύει στη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη του κλάδου των αερομεταφορών.
  • Διατυπώθηκαν όλες οι απόψεις των κρατών – μελών αναφορικά με τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων τα κράτη – μέλη, κατά το Συμβούλιο Μεταφορών της Ε.Ε. τον Μάρτιο, θα προχωρήσουν στην “εξουσιοδότηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
  • Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συζήτηση δόθηκε στον ορισμό της “κυριότητας και του ελέγχου” των αερομεταφορέων, στοιχείο που συνδέεται άμεσα με το “δικαίωμα εγκατάστασης” των αερομεταφορέων, καθώς και με την κατανομή των “δικαιωμάτων κυκλοφορίας”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 15 κρατών – μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και των Νομικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν αντιπροσωπείες του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής δήλωσε:
“Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου για την επιτυχία της συνάντησης της Αθήνας, στην οποία μετείχαν Εμπειρογνώμονες όλων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Προεδρίας.
Για τα αποτελέσματα αυτά ενημέρωσα ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αντιπροέδρου της Loyola de Palacio, που είναι και Επίτροπος για τις μεταφορές.
Η προώθηση του θέματος συνδέεται και με την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την καταδίκη 9 κρατών – μελών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απόφαση που εξεδόθη στις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτά τα κράτη – μέλη, που έχουν διακρατική σχέση για το συγκεκριμένο θέμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καλούνται άμεσα να καταγγείλουν τη διακρατική αυτή συμφωνία τους.
Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία, θεωρώντας ότι θα πρέπει να προωθηθεί για το θέμα αυτό μια κοινή ευρωπαϊκή θέση”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024