Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΥπογράφτηκε το Πρωτόκολλο Τουριστικής Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας

Υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο Τουριστικής Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας

Πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας υπέγραψαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και η υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας G. Aksit

Πρωτόκολλο περαιτέρω εξειδίκευσης και προοπτικής της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας υπέγραψαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και η υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας G. Aksit<…>, η οποία επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Έλληνα υπουργού. Οι δυο υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατόπιν προήδρευσαν της πρώτης συνεδρίασης της μικτής Ελληνοτουρκικής Επιτροπής Τουριστικής Συνεργασίας, η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί βάσει της από τριετίας συμφωνίας συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» και τέλος υπεγράφη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την πορεία εξέλιξης και κυρίως για τις περαιτέρω προοπτικές της ελληνοτουρκικής τουριστικής συνεργασίας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος «στόχος των σημερινών συζητήσεων ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για συγκεκριμένα νέα μέτρα συνεργασίας μας, με σκοπό να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος που παράγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Τουρκία προς όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε την επιθυμία των δύο πλευρών για συνεργασία στο θαλάσσιο τουρισμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για τον βασικότερο τομέα που αναδεικνύει ειδικό τουριστικό προϊόν σε ολόκληρο το χώρο του Αιγαίου. «Συμφωνήσαμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές που μας δίνει η ανάπτυξη της συνεργασίας μας στο θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και σε μια σειρά άλλων τομέων, όπως προβλέπεται στο Πρωτόκολλο που υπογράψαμε. Θα έχουμε σύντομα ανταλλαγή επισκέψεων με τη συνάδελφο, διότι, πέρα από τη διμερή συνεργασία μας, θέλουμε να προωθήσουμε και την περιφερειακή συνεργασία με κοινή προσπάθεια, στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο, με όλες τις χώρες της περιοχής» τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Από την πλευρά της η κ. G. Aksit τόνισε ότι «με την υπογραφείσα συμφωνία για συνεργασία στον τουριστικό τομέα, οι δύο χώρες έρχονται ακόμη πιο κοντά. Προτείνοντας κάποιες ελκυστικές τουριστικές προτάσεις προς τρίτες χώρες και ιδιαίτερα ακόμη και προς εκείνες που βρίσκονται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από την περιοχή μας, νομίζω ότι ανοίγουμε το δρόμο για τη δημιουργία μιας πολύ ενδιαφέρουσας τουριστικής αγοράς στην περιοχή μας». Η κ. Aksit δήλωσε, επίσης, ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός πολιτισμός αλληλοσυντηρούνται και αυτό θα βοηθήσει πολύ την προώθηση και της τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ άλλων περιέχονται:

  • Η έκφραση της ικανοποίησης των δύο πλευρών για τη μέχρι τώρα πορεία εξέλιξης της συνεργασίας τους στον τουριστικό τομέα.
  • Η σύστασή τους προς τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών για κάθε δυνατή διευκόλυνση της τουριστικής μετακίνησης μεταξύ τους, με σεβασμό της εσωτερικής νομοθεσίας κάθε χώρας, καθώς και των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.
  • Η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα τουριστικής πολιτικής και σχεδιασμού.
  • Η προώθηση της συνεργασίας στο θαλάσσιο και οικολογικό τουρισμό.
  • Η ενθάρρυνση των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών τουριστικών επιχειρήσεων σχετικά με κοινές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η ιστορική, φυσιολατρική και πολιτιστική κληρονομιά, με την παρουσίαση συνδυασμένων τουριστικών πακέτων προς χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κλπ).
  • Η πρόταση για τη δημιουργία γραμμής φέρι-μπωτ Σμύρνης-νησιών Αιγαίου-Θεσσαλονίκης-Πειραιά, καθώς και η μελέτη της ελληνικής πρότασης για δημιουργία αντίστοιχης γραμμής Λήμνου-Ίμβρου.
  • Η ενθάρρυνση της συνεργασίας των πρακτορείων ταξιδίων των δυο χωρών.
  • Η διευκόλυνση των ανταλλαγών επισκέψεων εκπροσώπων των ΜΜΕ και διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο αυτό, εκφράζει την επιθυμία να φιλοξενήσει Έλληνες τουριστικούς συντάκτες και συγγραφείς τουριστικών θεμάτων στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων στη γείτονα χώρα.
  • Η ανταλλαγή επιμορφωτικών επισκέψεων σπουδαστών και εκπαιδευτικών στελεχών τουριστικών σχολών των δύο χωρών.

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας προσκάλεσε τον Α.Τσοχατζόπουλο σε ανταποδοτική επίσκεψη στην Τουρκία, που θα συνδυαστεί με τη δεύτερη συνεδρίαση της μικτής Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη, την προσεχή άνοιξη. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης προσκάλεσε την κ. G. Aksit να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για θέματα τουρισμού και μεταφορών, που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., στις 5 και 6 Μαΐου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024