Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠροβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2003-2005

Προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το 2003-2005

Με κοινή απόφασή τους όλοι οι τουριστικοί φορείς της χώρας που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού (ΕΣΤ) θα απευθύνουν μήνυμα-ψήφισμα προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ο πόλεμος στο Ιράκ….

Με κοινή απόφασή τους όλοι οι τουριστικοί φορείς της χώρας που συμμετείχαν στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού (ΕΣΤ) θα απευθύνουν μήνυμα-ψήφισμα προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τις κυβερνήσεις<...> των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποτραπεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Οι πιθανές συνέπειες μιας πολεμικής σύρραξης στο τουρισμό της χώρας μας ήταν ένα από τα θέματα που προσέλκυσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των συζητήσεων στο ΕΣΤ. Μάλιστα αποφασίστηκε, όπως έκανε η Κύπρος, ότι οι φορείς του Τουρισμού θα πρέπει μέσα στο επόμενο 10ήμερο να προτείνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο κρίσης από το Ιράκ. Επίσης, αποφασίστηκε μετά το Πάσχα να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία και θα εκτιμήσει τις ανάγκες βάσει της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος “στο Συμβούλιο εκτιμήσαμε ότι η αστάθεια που υπάρχει γύρω από τους όρους της γεωπολιτικής ασφάλειας στην περιοχή μας, επιβαρύνουν την αγορά του τουρισμού και δημιουργούν μειωμένες προσδοκίες όσον αφορά την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος το 2003”

Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει τελικά πολεμική σύρραξη, συζητήθηκε να λειτουργήσουν σειρά μέτρων ως θωράκιση της τουριστικής αγοράς και στο εσωτερικό αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προοπτικές για τον τουρισμό 2003 – 2005

Για το 2003 η πορεία του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου τουρισμού θα εξαρτηθεί από τέσσερις κρίσιμους παράγοντες οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους.
Ο πρώτος αφορά στην ένταση και τη χρονική διάρκεια της ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράκ, ο δεύτερος στην διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου, ο τρίτος στην ταχύτητα ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας καθώς και άλλων χωρών όπως Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία κ.α. και ο τέταρτος στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης επιχειρηματιών και καταναλωτών των χωρών που είναι οι βασικές πηγές τουριστικών ροών.

Βάσει σχετικής ανάλυσης που εκπονήθηκε από τον ΕΟΤ, υιοθετήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και παρουσιάστηκε από τον κ. Aκη Τσοχατζόπουλο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΕΣΤ, τo πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, αφορά στο ότι ο διεθνής τουρισμός το 2003 θα σημειώσει άνοδο κατά 2 έως 3% σε σχέση με το 2002.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς τουριστικές – και όχι μόνο – αγορές έχει επιφέρει μεγάλη συγκράτηση της ζήτησης ιδίως για τους πρώτους μήνες του 2003 όπως διαπιστώνεται και από την πορεία των κρατήσεων με αποτέλεσμα την πίεση των μεγάλων Tour Operators προς τους φορείς της προσφοράς για μειωμένες τιμές. Το φαινόμενο αυτό απαιτεί ειδική αντιμετώπιση σε επίπεδο τόσο επιχειρηματικών φορέων όσο και των δράσεων και των συνεργιών με το δημόσιο τομέα.

Οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση το 2004 είναι εξαιρετικά αβέβαιες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, μία πρώτη πρόβλεψη αναφέρεται σε 15 εκατομμύρια τουρίστες, πάντα υπό την προϋπόθεση των ομαλών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή.

Σε ότι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται υπερπροδοκίες ως προς τη συνεχή και απρόσκοπτη συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών ή της κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Για το 2005 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η γενικά ανοδική πορεία του τουρισμού, αλλά, αναμένεται ότι θα υπάρξει ελαφρά κάμψη του ρυθμού αύξησης της τουριστικής κίνησης ( σε σχέση με τις επιδόσεις του 2004) όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναλυτικότερη παρουσίαση της σχετικής ανάλυσης για τις προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα το 2003 – 2005 θα παρουσιάσουμε σε ειδικό άρθρο στο TravelDailyNews.

Απολογισμός της τουριστικής κίνησης για το 2002

Διαπιστώνεται μείωση των αφίξεων τουριστών με προέλευση τη Γερμανία και τη Σουηδία της τάξης του 8% έως 10%, σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, όπως συνάγεται και από τον αριθμό των αφικνούμενων με πτήσεις charters στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας.

Ιδιαίτερα εμφανής, λόγω του μεγάλου όγκου των συνήθως μετακινούμενων τουριστών από τις χώρες αυτές, είναι η μείωση στη Ρόδο, την Κω, και την Κέρκυρα, και μικρότερη μείωση στην Κρήτη.

Η τάση αυτή, προέρχεται κυρίως από την οικονομική συγκυρία των δύο αυτών χωρών.

Με βάση τα έως σήμερα στοιχεία, η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να διατηρηθεί στο σύνολο του έτους στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2001, με ελαφρά αύξηση (+1,3 έως 1,7%). Από τις λοιπές αγορές του εξωτερικού, σημαντική μείωση εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί στο σύνολο του έτους στην τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ μικρότερη μείωση θα παρουσιαστεί στις αγορές της Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας.

Στις υπόλοιπες αγορές, η κίνηση θα διατηρηθεί γενικά στα επίπεδα του 2001, ενώ μικρή αύξηση εκτιμάται ότι έχει παρουσιάσει ο αριθμός τουριστών προερχόμενων από την Ολλανδία και την Ιταλία.

Η μείωση των αφίξεων στην Κέρκυρα αντισταθμίζεται εν μέρει μόνον από τη σχετική αύξηση των αφίξεων στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, ιδιαίτερα τουριστών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο

Πιο θετική εμφανίζεται η εικόνα της κίνησης στη Θεσσαλονίκη και τα κυριότερα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Θάσος).

Καταγράφεται αύξηση των αφίξεων με πτήσεις charters στο αεροδρόμιο της Αθήνας (αύξηση 7% έναντι του 2001, για το διάστημα Απριλίου-Αυγούστου).

Επισημαίνεται ωστόσο ότι:

  • Ο κύριος όγκος των τουριστών με προορισμό το Λεκανοπέδιο μετακινείται κατά κανόνα ατομικά και οι ναυλωμένες πτήσεις αποτελούν αρκετά μικρό τμήμα της συνολικού όγκου των αφίξεων.
  • Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει από ετών πάψει να αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αλλοδαπών τουριστών, λόγω και της ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων.
  • Ελαφρώς μειωμένη εμφανίζεται και η κίνηση αλλοδαπών τουριστών στις Κυκλάδες, όπως προκύπτει ενδεικτικά και από τις μειωμένες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με σταθμό εισόδου στη χώρα το αεροδρόμιο Θήρας (μέσω πτήσεων charters).
  • Μέρος της μείωσης της κίνησης αλλοδαπών τουριστών καλύπτεται από τον εσωτερικό τουρισμό, φαινόμενο που αναμένεται να ενισχυθεί και με την εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ τους τελευταίους μήνες του έτους.
    Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία ώστε να εκτιμηθεί η ακριβής έκταση αυτής της κάλυψης.
  • Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζεται διαφορετική εικόνα για τις εισπράξεις από τον τουρισμό κατά το 2002 και τη συνακόλουθη σημασία της τουριστικής κίνησης στην οικονομία της χώρας.
    Σημαντική είναι η συμβολή των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2002 στην άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών, αντισταθμίζοντας έτσι την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που έφθασε τα 4.952 εκ. ευρώ.
    Συγκεκριμένα, οι τουριστικές εισπράξεις έφθασαν τα 5.769,6 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,0 % έναντι της ίδιας περιόδου του 2001, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 13,64%.
    Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 5,35% τον Ιούλιο 2002 έναντι του Ιουλίου 2001.
    Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών τον μήνα Ιούλιο του 2002, ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο της Τ.τ.Ε., “προήλθε από τις αυξημένες καθαρές εισπράξεις, κυρίως από ταξιδιωτικές αλλά και από μεταφορικές υπηρεσίες”.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024