Υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Aκη Τσοχατζόπουλο ήταν το<...>
νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, του οποίου το περιεχόμενο αποτελεί προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη της Ανταγωνιστικότητας και της Βιωσιμότητας του Ελληνικού Τουριστικού προϊόντος και παράλληλα την ανάπτυξη της Ανταγωνιστικότητας και της Βιωσιμότητας της Επιχειρηματικότητας στον Τουρισμό.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, η αύξηση της ποιότητας των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας και γενικότερα η μεγέθυνση των θετικών επιδράσεων του τουρισμού στην Ελληνική Οικονομία, έχει μία απαραίτητη και βασικότατη προϋπόθεση, την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους τουρίστες και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε στην συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Αρχική τουριστική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, δια βίου εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση στον τουρισμό ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, είναι τα μέσα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε, για να εντείνουμε την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, για να δημιουργήσουμε νέες και νέου τύπου θέσεις εργασίας και για να καταστήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με τον τουρισμό αλλά και το Ελληνικό τουριστικό προϊόν στο σύνολό του διαχρονικά ανταγωνιστικό.
Με αυτό το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζονται τα μέχρι σήμερα προβλήματα και οι αδυναμίες μέσα από μία πλήρη αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των δομών, των υπηρεσιών, των διαδικασιών και του στελεχιακού δυναμικού, θέτοντας έτσι σε νέες σύγχρονες βάσεις την προωθητική δύναμη του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται μέχρι σήμερα και στηρίζεται σε Νόμους και Βασιλικά Διατάγματα του 1937 και του 1956!
Πιο συγκεκριμένα οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που επιχειρεί αυτό το νομοσχέδιο, για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι οι εξής:
Με αυτό το νομοσχέδιο όμως, ρυθμίζονται και μία σειρά άλλων θεμάτων για τον τουρισμό, όπως:
Α. Ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για τους Τουριστικούς Λιμένες
Β. Η απλοποίηση του νομικού πλαισίου, των διαδικασιών αδειοδότησης και προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων
Γ. Η αποτελεσματικότερη και βασισμένη σε ιδιωτικοοικο-νομικά κριτήρια αξιοποίηση της δημόσιας τουριστικής περιουσίας
Δ. Η απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΤΑ Α.Ε., των διαδικασιών εισαγωγής της στο ΧΑΑ και η διευθέτηση χρόνιων εκκρεμοτήτων που κληρονόμησε από τον ΕΟΤ
Ε. Η δημιουργία νέων δυνατοτήτων για επενδύσεις στο χώρο του Τουρισμού, όπως:
Το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε τελειώνοντας ο υπουργός, είναι η έμπρακτη συνεισφορά της πολιτείας στη βελτίωση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του Τουριστικού μας Προϊόντος, είναι το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της νέας, σύγχρονης και ανταγωνιστικής Εθνικής Τουριστικής Οικονομίας που δομούμε σήμερα.