Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΠΑΝ: 591 εκατ. ευρώ για τον τομέα τουρισμού

ΕΠΑΝ: 591 εκατ. ευρώ για τον τομέα τουρισμού

Σε πρόσφατη του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας σχετικά με την προώθηση των επενδύσεων και το Γ` ΚΠΣ, τόνισε ότι το ΕΠΑΝ περιλαμβάνει για τον τομέα τουρισμού 591 […]

Σε πρόσφατη του ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος μιλώντας σχετικά με την προώθηση των επενδύσεων και το Γ` ΚΠΣ, τόνισε<...> ότι το ΕΠΑΝ περιλαμβάνει για τον τομέα τουρισμού 591 εκατ. ευρώ (200 δισ. δρχ. περίπου) από τα οποία το 85% αφορά κρατικές ενισχύσεις του ιδιωτικού τομέα (με τελικούς δικαιούχους το ΥΠ.ΟΙ.Ο. και τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης του ΥΠ.ΑΝ.) και το υπόλοιπο 15% (περίπου 30 δισ. δρχ.) αφορά Δημόσιες δαπάνες.

Συγκεκριμένα, ο Τομέας Τουρισμού του ΕΠΑΝ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν:

  • Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση ποιότητας του τουριστικού προϊόντος
  • Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με ανάπτυξη θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Θαλάσσιος, Συνεδριακός, Οικοτουρισμός, Περίπλοες κλπ)
  • Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
  • Προώθηση τουριστικού προϊόντος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2002, οι δείκτες προόδου του προγράμματος για τον τομέα τουρισμού είναι:

  • Ενεργοποίηση 76,9% (έναντι 73,6% του Σεπτ. 2002)
  • Εντάξεις έργων 49,7% (έναντι 49,3% του Σεπτ. 2002)
  • Συμβάσεις 28,0% (έναντι 20,1% του Σεπτ. 2002)
  • Δαπάνες 2,9% (έναντι 1,3% του Σεπτ. 2002)

Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η τροποποίηση του Συμπληρώματος Προγραμματισμού ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του προγράμματος, έχουν συνταχθεί και έχουν παραληφθεί η Α΄ φάση των μελετών τουριστικής ανάπτυξης των δεκατριών περιφερειών της χώρας και συντάσσεται η Β΄ φάση των μελετών. Για τον “Ποιοτικό Εκσυγχρονισμό Ξενοδοχείων και Κάμπινγκς Γ΄τάξης και άνω βάσει του Ν.2601/98” (Δημόσια Δαπάνη 57 εκατ. ευρώ) έχει εκταμιευθεί ποσό 2 εκατ. ευρώ . Όπως δήλωσε ο υπουργός αναμένεται σημαντική αύξηση των εκταμιεύσεων κατά τα έτη 2003-04, οπότε τα επενδυτικά προγράμματα που εγκρίθηκαν τα έτη 2000-01 , θα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Επίσης, για τον “Ποιοτικό εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, κάμπινγκς και ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων, που δεν υπάγονται στον Ν.2601/98” (Δημόσια Δαπάνη 28 εκατ. ευρώ) έχει εγκριθεί η ένταξη 1313 επιχειρήσεων για ενίσχυση με συνολική δαπάνη 40,7 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 15,7 εκατ. ευρώ. Ακόμα, έχουν γίνει εκταμιεύσεις των προκαταβολών προς τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης συνολικής δαπάνης 6,5 εκατ. ευρώ.

Για τα “Επιχειρηματικά Σχέδια ΜΜΕ όλων των κλάδων” έχει εγκριθεί η ένταξη 113 επιχειρήσεων με συνολική δαπάνη 2,3 εκατ. ευρώ και δημόσια δαπάνη 909 χιλ. ευρώ και έχουν γίνει εκταμιεύσεις στους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης 3,4 εκατ. ευρώ.

Για τις “Ιδιωτικές επενδύσεις εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού” (μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, υδροθεραπευτήρια, χιονοδρομικά κέντρα, κέντρα αθλητικού – προπονητικού τουρισμού κ.α.). έχουν ενταχθεί 7 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 45,7 εκατ. ευρώ.

Για την “Δημιουργία δικτύων πολιτιστικών στοιχείων, διαδρομών πολιτιστικού τουρισμού και εναλλακτικές μορφές τουρισμού” έχουν δημοπρατηθεί τα 4 υποέργα και έχουν εκταμιευθεί οι προκαταβολές 1,3 εκατ. ευρώ.

Για τις “Παρεμβάσεις υποστήριξης επιχειρήσεων του Τουριστικού Τομέα για αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος” έχει ενταχθεί το έργο της Ελληνικής Κουζίνας και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της πιλοτικής εφαρμογής της πιστοποίησης της Ελληνικής Κουζίνας για 60 επιχειρήσεις (Σύμβουλος ΕΟΤ η ΠΟΕΣΕ).

Για την Κατασκευή τουριστικών αγκυροβολίων έχουν επιλεγεί οι θέσεις για τις οκτώ (8) θέσεις τουριστικών αγκυροβολίων και έχει δημοπρατηθεί το έργο “Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Μπενίτσες Κέρκυρας”.

Σχετικά με την Τουριστική Προβολή έχουν γίνει ενέργειες για την εξασφάλιση της συνέργιας του ιδιωτικού τομέα που αποτελεί προϋπόθεση για υλοποίηση του Μέτρου.

Για την Εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του Τουρισμού έχει ανατεθεί η μελέτη του Σχεδίου Δράσης για την τουριστική εκπαίδευση, έχει εγκριθεί η δημιουργία forum για την τουριστική εκπαίδευση, έχει ενεργοποιηθεί η Δράση για την “Κατάρτιση εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα”, και έχουν ενταχθεί τα έργα για το “Πρόγραμμα Κατάρτισης-μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εποχιακά ανέργων εμπειροτεχνών” και για τις “Δράσεις Δημοσιότητας”.

Για το 2003, προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι εκταμιεύσεις και να φθάσουν σε ποσοστό 40%, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Aκης Τσοχατζόπουλος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024