Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Επιδότηση χιονοδρομικών κέντρων

Θοδωρής Κουμέλης - 02 Απρίλιος 2003, 00:00

Τον καθορισμό των προϋποθέσεων, για την επιδότηση σε ποσοστό 35%- από τον Αναπτυξιακό Νόμο, επενδύσεων που αφορούν στη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων<...>

, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που προωθείται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλο.

Με την απόφαση αυτή, που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, πριν από την διαδικασία υπογραφής, ορίζεται ότι στην έννοια των χιονοδρομικών κέντρων περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, που παρέχουν την δυνατότητα άσκησης στη χιονοδρομία και στις δραστηριότητες του βουνού (ορειβασία, ορειβατικό σκι κ.λπ.), αναψυχής και διαμονής κοντά στις περιοχές του σκι. Περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις τουριστικών αναβατήρων, εγκαταστάσεις διημέρευσης στην περιοχή των πιστών και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις διαμονής, υπό την προϋπόθεση της μηχανικής σύνδεσης (εναέριος αναβατήρας) με την περιοχή του σκι.

Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι δυνατό να δημιουργούνται, είτε αυτοτελώς (χιονοδρομικές εγκαταστάσεις) είτε με δυνατότητα διαμονής (σταθμοί χειμερινών σπορ) σε συνδυασμό με ξενοδοχεία κλασσικού τύπου, ΑΑ΄ ή Α΄ ή Β΄ τάξης, ξενοδοχείο τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων Α΄ ή Β΄ τάξης ή ξενοδοχεία μικτής λειτουργικής μορφής ή αντίστοιχους τύπους ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας άνω των τριών αστεριών και υπό την προϋπόθεση ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες ανεγείρονται με βάση τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές Ε.Ο.Τ. ή έχουν ανεγερθεί στο παρελθόν με τις τότε ισχύουσες για τη δυνατότητα και την τάξη τους τεχνικές προδιαγραφές.

Οι περιοχές, στις οποίες δημιουργούνται οι πίστες των χιονοδρομικών κέντρων, πρέπει να ευρίσκονται σε υψόμετρο τουλάχιστον 1.500 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας (το κατώτερο σημείο). Κατ΄ εξαίρεση, είναι δυνατή η χορήγηση άδειας σκοπιμότητας χιονοδρομικού κέντρου σε μικρότερα υψόμετρα μετά από συγκέντρωση κλιματολογικών στοιχείων της περιοχής που αποδεικνύουν την επαρκή χιόνοση και τη διατήρηση του χιονοστρώματος μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Προϋπόθεση για την κατά τα ανωτέρω δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου είναι η ύπαρξη της κατάλληλης έκτασης (ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης τουλάχιστον για 50 χρόνια). Τα ανωτέρω αποδεικνύονται με έγγραφο του αρμόδιου φορέα.

Ακόμη, αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου, είναι η λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από την περιοχή του σκι, ξενοδοχειακών καταλυμάτων έως και Γ΄ τάξης, ή κατηγορίας άνω των δύο αστέρων, συνολικής δυναμικότητας κλινών μεγαλύτερης ή ίσης με το 10% της ωριαίας δυναμικότητας των αναβατήρων του χιονοδρομικού κέντρου. Είναι αυτονόητο ότι μέρος ή το σύνολο του απαιτούμενου κατά την παράγραφο αυτή αριθμού κλινών μπορεί να ανεγείρεται -εφόσον οι υφιστάμενες στην περιοχή κλίνες δεν επαρκούν- σε συνδυασμό με το χιονοδρομικό κέντρο.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top