Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΣυμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε διεθνείς εκθέσεις

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε διεθνείς εκθέσεις

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς της για την προβολή των Ιονίων Νήσων ως ενιαίο τουριστικό προορισμό συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. […]

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς της για την προβολή των Ιονίων Νήσων ως ενιαίο τουριστικό προορισμό συμμετείχε, μεταξύ άλλων, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό<...>. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι μεγάλης προβολής έτυχε και η συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση “Τουριστικό Πανόραμα” όπου τα Ιόνια ήταν τιμώμενη περιοχή. Όσον αφορά την παρουσία σε διεθνείς εκθεσιακές διοργανώσεις η Περιφέρεια γνωστοποίησε τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή της σε εκθέσεις του εξωτερικού κατά το τρέχον έτος:

Salon Mondial du Tourisme (06/03/2003 – 09/03/2003)- Παρίσι

Η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών έλαβε μέρος στην έκθεση με δικό της περίπτερο, το οποίο ήταν σε κεντρικό σημείο πολύ κοντά στην κύρια είσοδο, γεγονός που συντέλεσε στην καλύτερη συνολική παρουσία της.

Τα νησιά προβλήθηκαν ως ενιαίος προορισμός με εκπροσώπους από την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο και έντυπο υλικό από όλα τα νησιά, το οποίο στην πλειοψηφία του ήταν τυπωμένο στη γαλλική γλώσσα, πράγμα που έκανε πολύ καλή εντύπωση στους Γάλλους επισκέπτες της έκθεσης. Διανεμήθηκαν συνολικά 16.000 έντυπα προβολής όλων των Επτανήσων.

Η έκθεση εν γένει σημείωσε επιτυχία. Υπήρξε συγκριτικά μεγαλύτερη προσέλευση κοινού σύμφωνα με τα στοιχεία των συμμετοχών των δυο προηγούμενων ετών (περίπου 100.000 επισκέπτες), ενώ οι Γάλλοι εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή.

Υπήρξε ωστόσο αυξημένο ενδιαφέρον για τα Ιόνια Νησιά και από πλευράς τουριστικών πρακτόρων. Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζει η περιοχή είναι η έλλειψη απευθείας αεροπορικών συνδέσεων (charter flights) μεταξύ της Γαλλίας και των Επτανήσων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της διστακτικότητας των πρακτόρων να ριψοκινδυνέψουν νέες πτήσεις. Θετικές χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες του μεγάλου τουριστικού οργανισμού της Γαλλίας FRAM, ο οποίος φέτος καθιερώνει πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Κέρκυρας.

ITB (07/03/2003-11/03/2003) – Βερολίνο

Η Ελλάδα φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Hall 2 την πρώτη που συναντάμε εισερχόμενοι από τη νότια είσοδο της έκθεσης, η οποία είναι και η κύρια (σιδηροδρομικός σταθμός, αφετηρία και τέρμα λεωφορείων που έρχονται στην έκθεση). Ο χώρος των Ιονίων ήταν στη δεξιά πλευρά και κέντρο του εκθεσιακού χώρου, προσβάσιμος και εμφανής από όλες τις πλευρές με ξεχωριστό περίπτερο για κάθε νησί.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις στο Radio Dresden (Gabi Kammel) και Radio Deutsche Welle (Παναγιώτης Κουπαράνης).

Το περίπτερο επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΟΤ επικεφαλής του οποίου ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΤ Γιάννη Πατέλλη και άλλους παράγοντες. Ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα Γερμανικά ΜΜΕ σε κεντρική αίθουσα της έκθεσης, η οποία εκ του αποτελέσματος σημείωσε επιτυχία. Ο ΕΟΤ διοργάνωσε Ελληνική Βραδιά με μουσικό συγκρότημα και μεγάλο μπουφέ.

Συνοψίζοντας, η φετινή έκθεση ITB από πλευράς επισκεψιμότητας ήταν καλύτερη από την περσινή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δύο μέρες πριν τη λήξη της την είχαν επισκεφτεί όσοι και πέρυσι όλες τις μέρες λειτουργίας της. Αντιθέτως, από πλευράς επιχειρηματικότητας υπήρξε πάγωμα των tour operators για όλους τους προορισμούς (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.). Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις έχουν μείωση γύρω στο 11% κατά ορισμένους, 30% σύμφωνα με άλλους. Οι λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε μειωμένο ενδιαφέρον είναι αφενός ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ και αφετέρου η οικονομική ύφεση της Γερμανίας.

Συνολικά πάντως, εκτιμάται ότι η παρουσία των Ιόνιων Νησιών και της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων στην έκθεση ήταν θετική χωρίς να διαφοροποιούνται τα τελικά συμπεράσματα για την περιοχή σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ενημέρωσης” (16-17/03/2003) ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό, στην οποία οι Γερμανοί ερωτήθηκαν ποιους θεωρούν ασφαλείς προορισμούς. Η χώρα μας κατέλαβε την 9η θέση με 76% μετά τη Σκανδιναβία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, θεωρούνται “σίγουρες” και “ασφαλείς” μόλις με ποσοστό 32%.

Vakantiesalon / Salon des Vacanees (13/03/2003 -17/03/2003)- Βρυξέλλες

Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών έλαβε μέρος στην παραπάνω έκθεση ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ, στο οποίο είχε προνομιακή θέση. Το περίπτερο της Ελλάδας με αριθμό 148 ήταν προς τη νότια πλευρά του Εκθεσιακού χώρου Hall 5, σε κεντρικό σημείο, με πρόσβαση από τέσσερις πλευρές. Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 εκθέτες από 85 χώρες, ήταν ανοιχτή και για το κοινό και για τους εμπορικούς επισκέπτες. Καθ` όλη τη διάρκεια της έκθεσης υπήρξε αθρόα προσέλευση κοινού (περίπου 200.000 επισκέπτες), ενώ σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή των Ιονίων Νήσων. Γενικά διανεμήθηκαν περίπου 15.000 διαφημιστικά έντυπα και άλλο διαφημιστικό υλικό.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών επισκέφθηκαν ο διευθυντής του ΕΟΤ Βελγίου και Λουξεμβούργου Δημήτριος Μπεθάνη, ο Έλληνας πρέσβης στις Βρυξέλλες Ιωάννης Κοραντής και ο διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις Βρυξέλλες Δημήτριος Χρυσικόπουλος. Γενικά πλάνα από το περίπτερο τράβηξε ο γαλλόφωνος Βελγικός τηλεοπτικός σταθμός RTL. Ενδιαφέρον επίσης εκδήλωσε και το φλαμανδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Elders & Anders να προβάλει τα Επτάνησα μέσω της δημοσίευσης ειδικού αφιερώματος.

Παράλληλα, έγιναν επαφές με τους τουριστικούς πράκτορες Tui Travel Center/Jetair, Nouvelles Frontieres και Christophair που διαθέτουν ήδη τα Ιόνια Νησιά ως τουριστικό προορισμό αλλά και με άλλους τουριστικούς πράκτορες, όπως τους Go Direct, Xenia Tours, VTR και Intercomfort Travel, οι οποίοι μολονότι δεν συνεργάζονται με τα Επτάνησα, εκδήλωσαν εντούτοις μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι το Βέλγιο είναι σχετικά νέα και ποιοτική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Εξάλλου η ομορφιά της φύσης, και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ελληνική παράδοση και ιστορία για την οποία οι Βέλγοι τρέφουν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό, αποτελούν στοιχεία επιλογής των Ιόνιων ως τόπο προορισμού των διακοπών τους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024