Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣοβαρές οι επιπτώσεις του SARS στον τουρισμό της Ασίας

Σοβαρές οι επιπτώσεις του SARS στον τουρισμό της Ασίας

Η τουριστική βιομηχανία της Ασίας τον περασμένο μήνα επηρεάσθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας, SARS, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 90%, σε ορισμένες περιοχές όπως η Ταϊβάν…

Η τουριστική βιομηχανία της Ασίας τον περασμένο μήνα επηρεάσθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας, SARS, παρουσιάζοντας πτώση<...> της τάξεως του 90%, σε ορισμένες περιοχές όπως η Ταϊβάν.

Τον Απρίλιο, το 97% των ταξιδιωτών ακύρωσαν τα ταξίδια τους στην Κίνα, ενώ το 91,3% των εξερχόμενων ταξιδιών από την Ταϊβάν ακυρώθηκαν σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της χώρας. Παρά τις μειώσεις στις τιμές και την δωρεάν ιατρική κάλυψη, οι κάτοικοι της χώρας ακύρωσαν τα ταξίδια τους, ενώ σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 90% των Ταϊβανών διστάζουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και θα διστάζουν για τους επόμενους έξι μήνες. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να τονώσει τον τουρισμό χορηγεί υψηλά δάνεια με χαμηλό τόκο για να χρησιμοποιηθούν για ταξίδια και καθυστερεί την είσπραξη φόρων.

Από την άλλη πλευρά, οι αεροπορικές εταιρίες διαβεβαιώνουν ότι τα φίλτρα αέρος που διαθέτουν τα αεροπλάνα είναι ικανά να απομακρύνουν τους ιούς, ενώ προσφέρουν δωρεάν ιατρική κάλυψη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Travel Quality Assurance Association (TQAA).

H IATA, International Air Transport Association, σε έκτακτη συνεδρίαση που είχε με εκπροσώπους των αεροπορικών εταιριών ζήτησε να ληφθούν περισσότερα μέτρα από τις κυβερνήσεις και επιβεβαίωσε ότι εξαπλώνεται η αρνητική επίδραση του SARS στην αεροπορική βιομηχανία. Η μάχη κατά του ιού αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την IATA. Η αεροπορική βιομηχανία χρειάζεται υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει ασφαλή ταξίδια για τους επιβάτες αλλά και για τους εργαζομένους σε αυτή.

Επίσης, όπως επιβεβαιώνει η IATA, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάδοση από τους φορείς της ασθένειας δεν γίνεται από τον αέρα, οπότε θεωρεί τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια ασφαλή. Από τα 200 εκατ. επιβάτες που έχουν ταξιδέψει από τότε που εμφανίσθηκε η ασθένεια μόνο 5 περιπτώσεις έχουν μεταδοθεί μέσα σε καμπίνα αεροπλάνου και αυτές πριν ληφθούν τα μέτρα, ανακοίνωσε ο κ. Kevin Dobby, εκπρόσωπος της IATA.

Από την άλλη πλευρά η ICCL, the International Council of Cruise Lines, έχει εκδώσει οδηγίες προς τα 16 μέλη της – εταιρίες με κρουαζιέρες, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού κατά την διάρκεια των κρουαζιέρων, ενώ αληθεύει το γεγονός ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις περιοχές που έχει κάνει έντονη εμφάνιση ο ιός δεν είναι ευπρόσδεκτοι πάνω στα πλοία.

Όπως αναφέρει ο καναδικός τύπος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά σκοπεύει να εγκαταστήσει εξοπλισμό με αισθητήρες στα δύο κύρια αεροδρόμια της χώρας με στόχο την ανίχνευση του ιού. Η υπουργός Υγείας του Καναδά Anne McLellan έκτακτα ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι έχει θέσει σε ισχύ ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει άμεσα στο αεροδρόμιο Lester B. Pearson και σε αυτό του Βανκούβερ.

Οι οδικές μετακινήσεις στον επαρχία του Οντάριο, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Τορόντο, έχουν μειωθεί δραστικά. Η εταιρία των υπεραστικών λεωφορείων υπολογίζει ότι έχει ήδη χάσει περίπου 300.000 καναδικά δολάρια εξαιτίας του SARS. Επίσης, από τις ακυρώσεις των συνεδρίων υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί άλλες 77.000 καναδικά δολάρια.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και ορισμένες θετικές εξελίξεις στον ιό του SARS όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Σαγκάη έχει σημειωθεί μηδαμινή εξάπλωση του ιού σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες πόλεις της Κίνας όπως το Πεκίνο, γεγονός που προξενεί ερωτηματικά. Η ομάδα των έξη ειδικών που στάλθηκε από τον ΠΟΥ στην πόλη αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν εμφανή στοιχεία της επιδημίας. Στο Βιετνάμ, έχει να εμφανισθεί νέο κρούσμα εδώ και 18 μέρες και η κατάσταση του ιού έχει παραμείνει σταθερή με 63 περιπτώσεις και 5 θανάτους. Ως αποτέλεσμα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τις παραπάνω περιοχές από αυτές που έχουν πρόβλημα με τον ιό.

Μέχρι το περασμένο Σάββατο συνολικά είχαν καταγραφεί 4.836 περιπτώσεις με 293 θανάτους σε 26 χώρες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024