Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑνάγκη η χάραξη κοινής πολιτικής για τον τουρισμό

Ανάγκη η χάραξη κοινής πολιτικής για τον τουρισμό

Τη σημασία του τουρισμού για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ανάγκη για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό τόνισαν οι περισσότεροι ομιλητές της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης «Πολιτική Μεταφορών της Ε.Ε. και Ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού»…

Αποστολή-Κρήτη: Τη σημασία του τουρισμού για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ανάγκη για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό τόνισαν οι περισσότεροι ομιλητές της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης<...> «Πολιτική Μεταφορών της Ε.Ε. και Ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού», που οργανώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης-γενική γραμματεία Τουρισμού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας παρουσία, εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε., της τουριστικής βιομηχανίας και των τοπικών αρχών και πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δημήτριος Γεωργακόπουλος, στα πλαίσια των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης «Πολιτική Μεταφορών της Ε.Ε. και Ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού», που οργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης-γενική γραμματεία Τουρισμού, τόνισε την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2001 για το μέλλον του τουρισμού και επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νέα δεδομένα και να χαραχθεί κοινή πολιτική για τον Τουρισμό.

Ο Φινλανδός Επίτροπος Erkki Liikanen αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ευρώπη προσφέρει τη μεγαλύτερη ποικιλία τουριστικών επιλογών με πρόβλεψη διπλασιασμού έως το 2025 και ακολούθησε η εισήγηση του James Provan, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλή της Διακομματικής Ομάδας για τον Τουρισμό.

Η Πρώτη Συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε με την εισήγηση του γενικού γραμματέα Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτριου Γεωργαράκη, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία διέρχεται ίσως την κρισιμότερη περίοδό της, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών και την υιοθέτηση επιθετικών πολιτικών, προκειμένου να αξιοποιηθεί η διεύρυνση και να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητά της. Επίσης, ο κ. Γεωργαράκης τόνισε την ανάγκη να συζητηθεί η πρόταση για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινής Ευρωπαϊκής Τουριστικής προβολής και προώθησης στις αγορές εκτός Ευρώπης, με όρους ισότιμους για όλους τους Ευρωπαϊκούς προορισμούς, ώστε να μην υπάρξει στρέβλωση στον εσωτερικό ανταγωνισμό. Το νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας οφείλει σταθερά και συστηματικά να κρατήσει ανοικτή την ατζέντα του στα θέματα του τουρισμού, πρόσθεσε ο κ. Γεωργαράκης και κατέληξε αναφέροντας ότι η στρατηγική της Ελληνικής Προεδρίας για τον τουρισμό συνοψίζεται στους ακόλουθους στόχους:

  • Στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των 10 μέτρων της Επιτροπής
  • .

  • Αναβάθμιση του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού τουρισμού, παράλληλα και ισόρροπα με την στρατηγική της αειφορίας
  • .

  • Aνοιγμα της agenta του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και των συζητήσεων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό
  • .

  • Διεύρυνση των ‘εκτιμήσεων επιπτώσεων’ πέραν των συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών σε συνολικές περιοχές πολιτικών
  • .

  • Aνοιγμα της συζήτησης για ανταγωνιστικότητα του Ευρωπαϊκού τουρισμού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Francesco Frangialli, τόνισε ότι, παρόλες τις αρνητικές συγκυρίες, πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για την ανάκαμψη του Τουρισμού βασιζόμενοι στο γεγονός ότι, ιστορικά, ο κλάδος μετά από περιόδους ύφεσης επανερχόταν και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν.

Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Μεταφορών, Jean–Claude Baumgarten, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δεύτερη πιο ανταγωνιστική περιοχή και ότι, με τη συμβολή των νέων κρατών–μελών, σε μερικά χρόνια μπορεί να προσεγγίσει την πρώτη θέση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Μεταφορών, Μανόλης Στρατάκης και ο νομάρχης Ηρακλείου, Δημήτριος Σαρρής.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα της Διάσκεψης περιελάμβανε τρία workshops για τις Εναέριες, τις Θαλάσσιες και τις Χερσαίες Μεταφορές. Μετά την ολοκλήρωσή τους και στο πλαίσιο της απογευματινής, Δεύτερης Συνόδου της Ολομέλειας, οι συντονιστές παρουσίασαν τα συμπεράσματα της συζήτησης.

Τέλος, σήμερα πραγματοποιείται η Aτυπη Σύνοδος για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Aκη Τσοχατζόπουλου, στην οποία θα μετάσχουν υπουργοί και υψηλοί αξιωματούχοι από τα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο αρμόδιος Επίτροπος Erkki Liikanen.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024