Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Η πολιτιστική διάσταση στο μελλοντικό σύνταγμα της Ευρώπης

Κάλη Δάφνη - 07 Μάιος 2003, 00:00

Δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματα έγιναν ομόφωνα αποδεκτά από το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. με προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας<...>

. Το πρώτο αφορά στις Οριζόντιες Πτυχές της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την υποχρέωση της Ε.Ε. να λαμβάνει υπόψη της την πολιτιστική διάσταση όταν αναπτύσσει πρωτοβουλίες, δράσεις ή πολιτικές επί τη βάσει άλλων διατάξεων της Συνθήκης, και ιδίως σε τομείς, όπως η βιομηχανία, η απασχόληση, ο τουρισμός, η περιφερειακή ανάπτυξη κλπ.

Η παράγραφος 4 του άρθρου 151, που ρυθμίζει σχετικά θέματα είναι η ουσιαστικότερη ίσως διάταξη απ’ αυτές που αφορούν τον Πολιτισμό στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι θεμελιώδες αίτημα του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού  της Ε.Ε. να παραμείνει αλώβητη η Διάταξη αυτή, όπως και όλο το άρθρο 151 στη μελλοντική Συνθήκη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Κατά τον τρόπο αυτό το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού τοποθετείται στο κρισιμότερο ίσως από τα θέματα που εκκρεμούν στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση, ως προς τη θέση του Πολιτισμού και του Οπτικοακουστικού Τομέα στο μελλοντικό Σύνταγμα της Ε.Ε. Για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις των  Υπουργών Πολιτισμού και στο Aτυπο Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στις 24 και 25 Μαΐου.

Παράλληλα, ουσιαστική συμμετοχή στον εορτασμό του έτους 2003, ως Ευρωπαϊκού Έτους Ατόμων με Αναπηρίες, είχε, με πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, το Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού, που υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των πολιτιστικών κτιρίων και των πολιτιστικών υποδομών για τα άτομα με αναπηρίες. Η ίδια προσπάθεια γίνεται και στο επίπεδο του Συμβουλίου Υπουργών Αθλητισμού σε σχέση με τις αθλητικές υποδομές και τους λοιπούς χώρους ενόψει και του ό,τι το 2004 θα εορταστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top