Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι τουριστικοί φορείς τοποθετούνται σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος του SARS

Οι τουριστικοί φορείς τοποθετούνται σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος του SARS

Η «σύσταση» του υπουργού Υγείας, όπως αποφεύγουν τα ξενοδοχεία να δέχονται κρατήσεις για τουρίστες προερχόμενους από περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του SARS, δημιούργησε σειρά αντιδράσεων από τουριστικούς φορείς…

Η «σύσταση» του υπουργού Υγείας, όπως αποφεύγουν τα ξενοδοχεία να δέχονται κρατήσεις για τουρίστες προερχόμενους από περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του SARS, δημιούργησε σειρά αντιδράσεων από τουριστικούς φορείς<...>. Η «σύσταση του υπουργείο Υγείας αφορά τουρίστες προερχόμενους από τις εξής χώρες :

  • Κίνα
  • Χόνγκ-Κόγκ
  • Φιλιππίνες
  • Ταϊβάν

Το Προεδρείο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της ΕΞΑ επισκέφθηκαν μαζί με τον γενικό γραμματέα Τουρισμού Δ. Γεωργαράκη τον υπουργό υγείας Κ. Στεφανή, με τον οποίο συζήτησαν τα μέτρα που λαμβάνονται για την θωράκιση της χώρας και τη διαφύλαξη του μέχρι σήμερα πολύ σημαντικού γεγονότος της μη αναφοράς κανενός κρούσματος του SARS στην Ελλάδα, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην χθεσινή «σύσταση» προς τους ξενοδόχους.

Η ΕΞΑ δήλωσε ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας και των αρμοδίων αρχών προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ οι ξενοδόχοι της Αττικής δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν παράλληλα την κοινωνική ευθύνη όλων των ενεργειών που τους αναλογούν στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, αρκεί οι ενέργειες αυτές να είναι συντεταγμένες και μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προηγείται προσυνεννόηση με τους τουριστικούς φορείς για τον τρόπο εφαρμογής των όποιων μέτρων. Μόνο έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τη καλή λειτουργία του ελληνικού τουρισμού.

Συγχρόνως προτάθηκε και συμφωνήθηκε η από κοινού ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στην τουριστική αλυσίδα, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα μέτρα προφύλαξης και για τον σκοπό αυτό συγκαλείται σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα υπό την προεδρία του κ. Στεφανή.

Η ΕΞΑ θα συνεργαστεί στενά με το ΚΕΕΛ και το αεροϋγιειονομείο στο «Ελ. Βενιζέλος» ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο και διαδικασία ενεργειών εκ μέρους των ξενοδοχείων σε περίπτωση που παρουσιασθεί κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας απηύθυνε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) στον υπουργό υγείας και Πρόνοιας και επισήμανε τα εξής:
«Πέραν των σοβαρών επιπτώσεων που έχει το SARS στην υγεία εκατοντάδων ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές, υπάρχουν και άλλες σοβαρές, αλυσιδωτές επιπτώσεις, μια από τις οποίες είναι και η επίδραση του προβλήματος στον τουρισμό.

Με την πρόσφατη ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας, καλεί τους ξενοδόχους και όσους ασχολούνται με τον τουρισμό να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να αποφεύγουν να φιλοξενούν στη χώρα πελάτες που προέρχονται από περιοχές που θεωρούνται και σήμερα εστίες της επιδημίας, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα στους τουριστικούς επιχειρηματίες.

Δεν είναι δυνατόν οι τουριστικές επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη να μην εξυπηρετούν τουρίστες ή άλλους ταξιδιώτες που προέρχονται απ` αυτές τις χώρες, χωρίς καν να γνωρίζουν με υπεύθυνη ανακοίνωση των αρμόδιων αρχών, για ποιες ακριβώς χώρες πρόκειται.

Αφού οι ταξιδιώτες αυτοί έχουν πάρει άδεια εισόδου στη χώρα μας, πώς οι τουριστικοί επιχειρηματίες να μη τους δεχθούν; Πού θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα πρέπει τα ταξί να αρνηθούν να μεταφέρουν τουρίστες; Δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά τους από τα πούλμαν;
Με την ανακοίνωση αυτή, δημιουργείται κακό κλίμα χωρίς λόγο. Επηρεάζει το σύνολο των επισκεπτών και των κατοίκων της χώρας μας με γενικότερες επιπτώσεις.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχονται πριν φύγουν από την χώρα τους στην οποία υπάρχει η επιδημία και επίσης, κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα, να ελέγχονται οι ύποπτες περιπτώσεις, κατά το πρότυπο των άλλων κρατών.

Σε ότι αφορά τα θέματα / ερωτήματα που είχαν τεθεί με προηγούμενες επιστολές του HATTA, σχετικά με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ανακοινώσεων που δίνει το υπουργείο Υγείας μέσω Δελτίων Τύπου, τα οποία εμφανίζονταν μέχρι πρόσφατα στο site: www.ypyg.gr και των Δ.Τ. που εκδίδει το ΚΕΕΛ., δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί υπεύθυνη απάντηση από την Ελληνική Πολιτεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε οδηγία ή σύσταση για την μη πραγματοποίηση ταξιδιού, συνεπάγεται την ακύρωση – πολλές φορές – προγραμματισμένων τουριστικών προγραμμάτων και κατ’ επέκταση την δημιουργία νομικών και οικονομικών επιπτώσεων (επιστροφή προκαταβολών, κ.λπ.). Επομένως κάθε πληροφορία πρέπει να είναι έγκυρη.

Τέλος ο HATTA θεωρεί επιβεβλημένο να γίνει κατεπείγουσα σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν τα υπουργεία Υγείας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης / Τουρισμός, με την συμμετοχή των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων (Τουριστικά Γραφεία / Ξενοδοχεία, κ.λπ.), προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για το χειρισμό των θεμάτων στους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες αλλά και στο ευρύ κοινό, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον τουρισμό.

Είναι απαράδεκτο τόσο τα συναρμόδια υπουργεία όσο και οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνονται από τον Τύπο για θέματα που αφορούν την καθημερινή εργασία των μελών τους και για θέματα που επηρεάζουν το πλατύ κοινό και την εικόνα της χώρας μας».

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προτροπή του υπουργού υγείας προς τους ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες να μην δέχονται τουρίστες από χώρες της Ασίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, προς αποφυγή της εξάπλωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας.

«Η προτροπή του υπουργού μας βρίσκει διαμετρικά αντίθετους, διότι δεν πρέπει να λησμονούμε πως την ίδια κατάσταση βιώσαμε και πέρυσι με τον ιό κοξάκι τρομοκρατώντας άδικα τον κόσμο. Φυσικά υπάρχει ανησυχία αλλά δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε ακραίες λύσεις όπως κλείσιμο των συνόρων, διότι με τέτοιου είδους ενέργειες ο ήδη τραυματισμένος τουρισμός θα «πεθάνει οριστικά».

Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρούμε πως η χώρα μας για την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αυτής κατάστασης πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας με την εγκατάσταση υγειονομικών υπηρεσιών στα αεροδρόμια της χώρας μας.

Aσχετα, όμως, με αυτή καθ’ εαυτή την οικονομική κατάρρευση των τουριστικών επιχειρήσεων από τα δεινά που υπέστησαν πρόσφατα, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών από τα πέρατα της οικουμένης όπως Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία στην πατρίδα μας, όταν για τους ανθρώπους αυτούς ένα ταξίδι στην Ελλάδα αποτελεί όνειρο ζωής».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024