Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΝα μην το παρακάνουμε με το SARS

Να μην το παρακάνουμε με το SARS

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δεν πρέπει να το `παρακάνουμε` με το SARS, και πρέπει να δείξουμε αντικειμενικότητα και συνεργασία…

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δεν πρέπει να το `παρακάνουμε` με το SARS, και πρέπει<...> να δείξουμε αντικειμενικότητα και συνεργασία.

Από την άλλη μεριά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 55 ανακοινώσεις για την επιδημία του SARS και οργανώνει εσπευσμένα Διεθνές Συνέδριο SARS στις 17-18 Ιουνίου 2003 στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πολλά δημοσιεύματα που συμφωνούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις στον ιό SARS έχουν πάρει τη μορφή υστερίας και ψύχωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι από τα μέσα Νοέμβρη που έχει εμφανισθεί η ασθένεια μέχρι τις 13 Μαΐου οι περιπτώσεις SARS αριθμούν 7.548 και οι θάνατοι 573. Τα στοιχεία του ιδίου Οργανισμού για ασθενείς με σοβαρή γρίπη είναι μεταξύ 3-5 εκατ. με 250.000-500.000 θανάτους το χρόνο, εκ των οποίων οι 36.000 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν στοιχεία οι θάνατοι από γρίπη σε μια μόνο μέρα είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους του SARS από την μέρα που εμφανίσθηκε μέχρι σήμερα.

Από το σύνολο των κρουσμάτων μόνο 5 έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, και αυτό έγινε πριν αρχίσουν να λαμβάνονται μέτρα στα αεροδρόμια και στις αεροπορικές εταιρίες. Η επίπτωση του SARS στον παγκόσμιο τουρισμό μπορεί να είναι η πιο σοβαρή που έχει ποτέ σημειωθεί, αλλά ουσιαστικά αφορά μια περιοχή αυτή της Ασίας και του Ειρηνικού, που πρόσφατα δείχνει σημάδια ανάκαμψης με αύξηση 8% το 2002. Όμως, όπως ανακοινώνει ο ΠΟΤ η πραγματικότητα είναι ότι η εντατική αναφορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον SARS έχει οδηγήσει σε παράνοια σε ορισμένες χώρες. Έτσι, πολλοί προορισμοί της Ασίας που δεν έχουν κρούσματα όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Καμπόντια, οι Φιλιππίνες, και η Ταϊλάνδη, υποφέρουν ακριβώς όπως και οι περιοχές με κρούσματα που είναι η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, και η Σιγκαπούρη.

Όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΠΟΤ Francesco Frangialli, `ο τουρισμός θα ανακάμψει το δεύτερο μισό του έτους`. Τέλος, δεν προέβλεψε καμιά ουσιαστική διαφορά από τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις του οργανισμού που ανέφεραν 715 εκατ. διεθνείς αφίξεις τουριστών.

Ο ιός του SARS αποκαλείται συχνά ως η πνευμονία που σκοτώνει. Όμως, δεν έχουμε λάβει υπόψη μας ότι το μόνο 2001, 62.000 Αμερικανοί πέθαναν από πνευμονία. Για να μην αναφέρουμε ότι ασθένειες όπως η μαλάρια (ελονοσία), που ενώ θεωρούνται τοπικές σκοτώνουν 15.000 άτομα την ημέρα σε όλο τον κόσμο.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι ο ιός του SARS δείχνει να μην μεταδίδεται εύκολα σε χώρες που έχουν υψηλά πρότυπα καθαριότητας. Η Ιαπωνία δεν έχει κανένα κρούσμα, ενώ στην Ευρώπη την πρώτη Απριλίου είχαμε 21 περιπτώσεις και στις 7 Μαΐου 36. Από αυτές τις καινούργιες περιπτώσεις μόνο σε μία η μετάδοση της ασθένειες έγινε μέσα στα σύνορα της Ευρώπης, ενώ όλες οι άλλες αφορούσαν ασθενείς που είχαν μεταφερθεί από την Ασία.

Με στόχο να συλλέξει στοιχεία ο ΠΟΤ κάνει έρευνα για τον SARS, μοιράζοντας ένα ερωτηματολόγιο ώστε να καθορισθεί η επίδραση του ιού στον τουρισμό. Σε αυτή την προσπάθεια καλεί όλους τους ιθύνοντες του τουρισμού να συμβάλουν στην σωστή συλλογή των στοιχείων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024