Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σύγκριση των μελετών του ΙΤΕΠ και του ΙΟΒΕ

Βίκυ Καραντζαβέλου - 23 Απρίλιος 1999, 00:00

Βασικές διαφορές φαίνεται να έχουν οι δύο πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν στην χώρα μας σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις επιδράσεις τους στον τουρισμό, ενόψη τις Ολυμπιάδας που μεσολαβεί μέχρι το 2004 που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα το 2004<.>

.
Οι διαφορές αυτές σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δρακόπουλο, γενικό διευθυντή του ΣΕΤΕ, κάνουν την σύγκριση μεταξύ των δύο ερευνών δύσκολη.
Το ΙΤΕΠ χρησιμοποιεί αρχικά τρία σενάρια, το πρώτο ιδιαίτερα απαισιόδοξο, το οποίο και απορρίπτει σχεδόν αμέσως, το δεύτερο «αυθαίρετα λογικό» και το τρίτο που βασίζεται στην περίπτωση της Βαρκελώνης. Στη συνέχεια, με βάση το δεύτερο σενάριο δημιουργεί εννέα υποσενάρια και πάνω εκεί βασίζει το υπόδειγμα των προβλέψεων του.
Το ΙΟΒΕ θεωρεί ως βασικό σενάριο την περίπτωση της Βαρκελώνης, και δημιουργεί στη συνέχεια και αυτό εννέα υποσενάρια με διαφορετικές όμως μεταβλητές.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι κατά το 1992 στην Ισπανία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν το μοναδικό γεγονός παγκοσμίου και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, η Μαδρίτη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στην Σεβίλλη έγινε η έκθεση EXPO που διήρκεσε έξι μήνες.
Είναι φανερό ότι τα δύο αυτά γεγονότα προσέλκυσαν πρόσθετους αλλοδαπούς επισκέπτες, δημιουργώντας επιδράσεις που πρέπει να αφαιρεθούν.
Επίσης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, όπως η περίοδος των προβλέψεων η οποία στην έρευνα του ΙΤΕΠ είναι από το 1998-2011, ενώ σε αυτή του ΙΟΒΕ είναι από το 1999-2009.
Το ΙΤΕΠ εκτιμά τις συνολικές αφίξεις, ενώ το ΙΟΒΕ εκτιμά το σύνολο των αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών μόνο στα ξενοδοχεία και αυτό σε τρία επίπεδα, Ελλάδα, Αττική, Αθήνα.
Το ΙΤΕΠ κάνει ποσοτική ανάλυση της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ το ΙΟΒΕ επιχειρεί ποιοτική, πράγμα που δημιουργεί μερικές ελλείψεις.
Όσον αφορά τα έσοδα, το ΙΤΕΠ υπολογίζει σε τιμές του 1999, ενώ το ΙΟΒΕ σε τιμές του 1994, πράγμα το οποίο κάνει πολύ δύσκολη την σύγκριση.
Τέλος, ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε τις δύο μελέτες ως βάση για περαιτέρω συλλογισμό.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top