Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβλήματα με την ενοικίαση κατοικιών το 2004

Προβλήματα με την ενοικίαση κατοικιών το 2004

Προβληματισμένες εμφανίζονται οι δύο κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει το έργο των Ολυμπιακών μισθώσεων (ενοικίαση κατοικιών σε θεατές-επισκέπτες κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες)…

Προβληματισμένες εμφανίζονται οι δύο κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει το έργο των Ολυμπιακών μισθώσεων (ενοικίαση κατοικιών σε θεατές-επισκέπτες κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) για το<…> μέλλον του εγχειρήματος που έχουν αναλάβει. Σε συνάντηση που είχαν χθες με τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γιάννη Πατέλλη έθεσαν μια σειρά προβλημάτων και προβληματισμών μεταξύ των οποίων και το θέμα σχετικά με τη στασιμότητα από πλευράς Πολιτείας για την έκδοση υπουργικής Απόφασης που θα περιγράφει τις προδιαγραφές για την υλοποίηση του σχεδίου, αλλά και σχετικά με ορισμένους όρους που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης.

Ο κ. Πατέλλης δήλωσε ότι τελικά υπήρξε πλήρης συμφωνία στα θέματα που συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των δύο κοινοπραξιών. «Στόχος και υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφερθούν προς τους επισκέπτες όλων των καταλυμάτων κατά την διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων του 2004 θα είναι ποιοτικές. Σε αντίθετη περίπτωση η ζημιά που θα γίνει θα είναι μακροχρόνια, θα αφορά στο σύνολο της χώρας και του ελληνικού τουρισμού. Αυτό είναι βασικό μέλημά μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο.
Από την άλλη πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να αναζητήσουμε από κοινού με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες και φορείς λύσεις που θα επιλύσουν τα προβλήματα τους, έτσι ώστε να επιτύχουμε από κοινού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά τους οι κοινοπραξίες, στις οποίες ηγούνται η Alpha Bank και η Eurobank, δήλωναν πριν την συνάντηση με τον κ. Πατέλλη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να τιναχθεί στον αέρα το επίσημο πρόγραμμα της ενοικίασης των κατοικιών, καθώς δεν έχουν υπογράψει ακόμη τη σχετική σύμβαση με τον “Αθήνα 2004“ -μία τυπική πράξη, η οποία μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί και ουσιαστική- και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα.

Προτάσσοντας τη ολιγωρία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο το πρόγραμμα, παρά τις διευκολύνσεις και την έκπτωση για το ύψος της εγγυητικής επιστολής που έδωσε η Οργανωτική Επιτροπή.

Σχετικά με την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους να νοικιάσουν τα σπίτια τους ως τις 30 Ιουνίου 2003 σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση. Ωστόσο, ο ΕΟΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν τα καταλύματα. Τόσο οι κοινοπραξίες όσο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μέσω της ομοσπονδίας τους ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλουν την υπερβολική γραφειοκρατία και ταλαιπωρία όσων θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΤ Γιάννη Πατέλη που κοινοποίησε στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και στην πρόεδρο του “Αθήνα 2004” κα Γιάννα Αγγελοπούλου, ζητά την άμεση τροποποίηση της απόφασης για τις Ολυμπιακές μισθώσεις και χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, αδικαιολόγητους τους αποκλεισμούς ακινήτων και τις διαδικασίες.

Στην επιστολή της αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η Ομοσπονδία μας που εκπροσωπεί τις απόψεις και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας μας είναι τις τελευταίες ημέρες δέκτης των εντονοτάτων διαμαρτυριών των ιδιοκτητών κατοικιών της Αττικής για ορισμένα σημεία της υπ’ αριθμό 502199/8.5.2003 απόφασής σας «περί καθορισμού ειδικών προδιαγραφών κλπ. σχετικά με τη σύναψη ολυμπιακών μισθώσεων κατοικιών για τη στέγαση των επισκεπτών και θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων 2004», τα οποία κατά την άποψή μας χρήζουν άμεσης τροποποίησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου. Τα σημεία στα οποία αναφερόμαστε είναι κυρίως τα εξής:

Αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί ακινήτων:
1. Με το άρθρο 2 αποκλείονται κατοικίες κατασκευής προ του 1981. Συνεπώς αποκλείεται αδιάκριτα σημαντικός αριθμός κατοικιών, μεταξύ των οποίων και όλες οι διατηρητέες κατοικίες.
2. Με το άρθρο 7 παρ. i. εξαιρούνται όλες οι μονόχωρες κατοικίες (studios) που στη σημερινή διεθνή τουριστική πραγματικότητα αποτελούν τον κύριο όγκο των χώρων φιλοξενίας, όπως και στα περισσότερα ξενοδοχεία.
3. Με το άρθρο 7, παρ. iii, της ενότητας «λοιποί χώροι›, εξαιρούνται όλες οι κατοικίες με τρία υπνοδωμάτια που δεν διαθέτουν δεύτερο λουτρό. Ο αποκλεισμός κρίνεται υπερβολικός αν δεν συνεκτιμηθούν οι λοιπές συνθήκες της συγκεκριμένης κατοικίας.

Αδικαιολόγητη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των πολιτών
Με την απόφασή σας αντί απλής αυτοψίας για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα κάθε κατοικίας, θεσμοθετείται στην ουσία διαδικασία αδειοδότησης κάθε ενοικιαζόμενης κατοικίας, παρόμοια με την έκδοση αδείας λειτουργίας ξενοδοχείου. Μεταξύ των πάμπολλων (8 τον αριθμό) δικαιολογητικών που απαιτούνται για κάθε κατοικία επισημαίνουμε ότι:
1. Υπεύθυνη δήλωση μηχανικού περί μη ύπαρξης ζημιών από σεισμό για δεκάδες χιλιάδες κατοικίες είναι αδιανόητη από καθαρά πρακτική πλευρά. Προτείνουμε η υπεύθυνη δήλωση να υπογραφεί από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι και ο μόνος που ξέρει αν υπάρχει τέτοια ζημιά.
2. Η ασφάλιση της κατοικίας, του εξοπλισμού της και ακόμη και εκείνων που θα κάνουν ΧΡΗΣΗ της κατοικίας, είναι ομοίως αδιανόητο να βαρύνει ατομικά τον ιδιοκτήτη της κάθε κατοικίας. Η δαπάνη, η ευθύνη και η επιμέλεια της ασφάλισης δεν μπορεί παρά να ανήκει αποκλειστικά στον επιχειρηματία που θα συνάψει την ολυμπιακή μίσθωση, τον επίσημο ανάδοχο κ.λπ., ο οποίος μάλιστα, λόγω της μαζικότητας της ασφάλισης, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ιδιαίτερα μειωμένο κοστολόγιο, σε σχέση με το μεμονωμένο ιδιοκτήτη!
3. Η όλη γραφειοκρατία είναι πέρα από κάθε δυνατότητα αποδοχής, ή αντοχής του πολίτη. Είναι απαράδεκτο να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν όλα αυτά τα δικαιολογητικά, μόνο και μόνο για να εισπραχθούν τα βαρύτατα παράβολα υπέρ του ΕΟΤ και του ασφαλιστικού ταμείου των υπαλλήλων του, και μάλιστα χωρίς να υποχρεούται ο ΕΟΤ να διενεργήσει αυτοψίες των προσφερόμενων κατοικιών! Η άποψή μας ήταν και είναι ότι πρέπει να διενεργηθούν ουσιαστικές αυτοψίες σε όλες τις προσφερόμενες κατοικίες, όχι από τον ΕΟΤ, αλλά από τους αρμοδίους των φορέων, χωρίς γραφειοκρατία και οικονομικό κόστος των ιδιοκτητών ακινήτων. Δεν φιλοδοξούμε να γίνουμε ξενοδόχοι, κ. Πρόεδρε, παρά μόνο να συνεισφέρουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος των αγώνων και της χώρας μας, που ΔΕΝ μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο!

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
Η λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών την 30ή Ιουνίου 2003 είναι έξω από κάθε λογική, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν σχηματοποιηθεί ακόμη φερέγγυοι φορείς που θα μπορούν να διαχειριστούν το σοβαρότατο αυτό θέμα. Εμείς δεν βλέπουμε το λόγο της από τώρα θέσπισης ορισμένης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τον παραπάνω σκοπό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε να τροποποιήσετε άμεσα την απόφασή σας στα παραπάνω σημεία, ώστε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεξαγωγής του όλου εγχειρήματος με βιώσιμο τρόπο».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024