Τριακόσιες εβδομήντα τρεις ελληνικές ακτές και 5 μαρίνες βραβεύτηκαν με “Γαλάζια Σημαία” το 2003 όπως ανακοίνωσε<...>
η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, χειριστής του προγράμματος στην Ελλάδα, η χορηγός Alpha Bank και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων που είναι υποστηρικτής του Προγράμματος
Στις 373 βραβευμένες ακτές οι 25 είναι νέες, ενώ από τις περσινές βραβευμένες οι 12 δυστυχώς δεν μπόρεσαν να διατηρηθούν στο αναγκαίο επίπεδο και οι 19 δεν υπέβαλλαν αίτηση.
Ενώ παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των βραβευμένων ελληνικών ακτών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις μαρίνες. Η χώρα μας υστερεί σημαντικά στον τομέα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γειτονική Τουρκία βραβεύθηκε το 2002 με τη “Γαλάζια Σημαία” σε 12 μαρίνες, αριθμός διπλάσιος του ελληνικού.
Η κατανομή των “Γαλάζιων Σημαιών” το 2003 κατά περιφέρεια, σε σχέση και με το 2002 είναι:
Οι νομοί που είχαν τις περισσότερες βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές το 2003 ήταν:
Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής νομοί:
Οι 19 Δήμοι που είχαν τις περισσότερες βραβευμένες με “Γαλάζια Σημαία” ακτές ήταν:
Υπενθυμίζουμε ότι για να κερδίσει μια ακτή τη “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να εκπληρώσει 27 αυστηρά κριτήρια, που έχουν σχέση με την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την καλή οργάνωση της ακτής και την ασφάλεια των επισκεπτών, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενεργό προστασία της φύσης στον παράκτιο χώρο. Για μια μαρίνα υπάρχουν 22 αντίστοιχα κριτήρια.. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ` όψη την “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους.