Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Τεχνική Ολυμπιακή: Διευκρινίσεις για τα συμφωνητικά χρονομίσθωσης του Porto Carras

Βίκυ Καραντζαβέλου - 09 Ιούνιος 2003, 00:00

Διευκρινίσεις για το θέμα των συμφωνητικών χρονομίσθωσης του Porto Carras που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις έδωσε<...>

με ανακοίνωση της η ιδιοκτήτρια εταιρία Τεχνική Ολυμπιακή.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα παρακάτω. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του Porto Carras στην περίοδο 1991-1996 υπέγραψαν συμφωνητικά χρονομίσθωσης για ένα ξενοδοχείο του συγκροτήματος και εισέπραξαν από τους ενδιαφερόμενους περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές χωρίς, όπως επιβάλλει ο νόμος, να έχουν την έγκριση των Τραπεζών που είχαν δανειοδοτήσει το συγκρότημα. Μάλιστα ο ΕΟΤ τους είχε προειδοποιήσει να μην υπογράψουν συμβόλαια χωρίς να έχει εξασφαλισθεί ότι θα πληρωθούν τα χρέη του παλαιού ιδιοκτήτη προς τις Τράπεζες. Η προειδοποίηση όμως αγνοήθηκε και οι Τράπεζες δεν εισέπραξαν τις απαιτήσεις τους, με αποτέλεσμα να πλειστηριασθεί όλο το Συγκρότημα, το οποίο απέκτησε η Εθνική Τράπεζα αντί 11 Δισεκατομμυρίων δραχμών. Από αυτά τα 10 Δισεκατομμύρια δραχμές έπρεπε να πληρωθούν με δόσεις σε 10 χρόνια.

Το 1999 σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αγόρασε το Συγκρότημα από την Εθνική Τράπεζα πληρώνοντας 32,88 Δισεκατομμύρια δραχμές. Τα 10 Δισεκατομμύρια δραχμές αντί να εξοφληθούν σε 10 χρόνια, προπληρώνονται από τον Όμιλο αμέσως, προκειμένου να εξοφληθούν οι πρώην εργαζόμενοι στο Συγκρότημα που ήταν απλήρωτοι 2 χρόνια. Aλλα 40 Δισεκατομμύρια δραχμές περίπου δαπανά ο Όμιλος για την ανακαίνιση του Συγκροτήματος, την επέκταση των επενδύσεων, την αποκατάσταση των αμπελώνων κ.λ.π.

Σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς νόμου 1892/90 και 2538/97, ο Όμιλος αποκτά μόνο το ενεργητικό της παλιάς επιχείρησης του Ι. Καρρά. Τα χρέη που περιλαμβάνουν και τις προκαταβολές χρονομισθωμάτων, εξοφλούνται από τον ειδικό εκκαθαριστή, δηλαδή την Εθνική Κεφαλαίου, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στη διάθεσή της γι΄ αυτό το σκοπό τα δισεκατομμύρια δραχμές που εισέπραξε από τον πλειστηριασμό.

Είναι τουλάχιστον παράλογη η αξίωση μερικών να πληρώσει ο επενδυτής δεκάδες δισεκατομμυρίων δραχμών και να έχει δεσμευμένο το ξενοδοχείο για 50 χρόνια με χρονομισθώσεις, το μίσθωμα των οποίων έχει βάλει στην τσέπη του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης. Μία τέτοια αντίληψη υπονομεύει την εξυγίανση των επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο την επένδυση και τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.

Η διαφορά με τους χρονομισθωτές εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι τα δημοσιεύματα όπως το χθεσινό έχουν ως στόχο όχι μόνο τον Όμιλο αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top