Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνέδριο "Αεροδρόμια: σχεδιασμός και λειτουργία"

Στόχος ο διπλασιασμός της επιβατικής κίνησης την ερχόμενη δεκαετία

Βίκυ Καραντζαβέλου - 11 Ιούνιος 2003, 00:00

Ανάκαμψη προβλέπεται στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος στο Ιράκ...

Ανάκαμψη προβλέπεται στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος στο Ιράκ<...>

. Ο στόχος που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επιβατική κίνηση να διπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία, με δεδομένο ότι σπουδαίο ρόλο θα παίξει και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ανάγκη διασύνδεσης μεταξύ των πρωτευουσών της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Γεώργιο Σουλαδάκη.

Ο κ. Σουλαδάκης στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του 1ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα `Αεροδρόμια: σχεδιασμός και λειτουργία`, που έγινε στην Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η αύξηση αυτή στην επιβατική κίνηση επιβάλλει τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, η χωρητικότητα των οποίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά της αναγκαίας, ενώ η εκτεταμένη διασπορά κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (49 στην Ευρώπη, έναντι έξι στις ΗΠΑ), επιβαρύνει την οικονομία των αερομεταφορών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιο Νικολαΐδη, στην επόμενη 10ετία αναμένεται ο συνολικός αριθμός των αεροπορικών εταιριών, που θα εκτελούν και διεθνείς πτήσεις, θα συρρικνωθεί και σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν τρεις ή τέσσερις. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Μακεδονία, τονίστηκε ότι οι εργασίες αναβάθμισής του έχουν ως στόχο να το καταστήσουν κόμβο αερομεταφορών για την νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντας τη δυνατότητα να εκτελούνται και διηπειρωτικές πτήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν, εκτιμάται ότι σε 15 χρόνια θα εξυπηρετεί περί τους 500.000 επιβάτες διηπειρωτικών πτήσεων, επί συνόλου 8.000.000 ατόμων που υπολογίζεται να είναι η ετήσια κίνησή του. Ωστόσο, κατά τον πρώτο χρόνο εκτέλεσης διηπειρωτικών πτήσεων, (2007-2008), ο αριθμός των επιβατών που θα διακινηθούν μέσω του αεροδρομίου εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 80.000.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Σουλαδάκη η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Μακεδονία κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκε κατά 5,6%, ενώ η μέση ετήσια αύξηση της τελευταίας δεκαετίας ανήλθε σε 5,5%-6%, τη στιγμή που στην Αθήνα δεν ξεπέρασε το 2,5%-3%. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ΥΠΑ φιλοδοξεί να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη το τρίτο κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top