Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΤο Συγκρότημα του Πόρτο Καρράς αγοράστηκε απαλλαγμένο από παλιές αμαρτίες

Το Συγκρότημα του Πόρτο Καρράς αγοράστηκε απαλλαγμένο από παλιές αμαρτίες

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις χρονομισθώσεις, και την εμπλοκή σε αυτά του ονόματος του Πόρτο Καρράς, η Τεχνική Ολυμπιακή, ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος τόνισε σε ανακοίνωση της ότι ενήργησε […]

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με τις χρονομισθώσεις, και την εμπλοκή σε αυτά του ονόματος του Πόρτο Καρράς, η Τεχνική Ολυμπιακή, ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος τόνισε<...> σε ανακοίνωση της ότι ενήργησε με γνώμονα το Νόμο και έχοντας ως σκοπό την απαλλαγή του συγκροτήματος από `παλιές αμαρτίες`, ως προϋπόθεση αναβάθμισης και προαγωγής του.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα χρονομεριστικά συμβόλαια που υπογράφηκαν με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του Πόρτο Καρράς στην περίοδο 1991-1996 και από τα οποία αυτοί εισέπραξαν περίπου 3,5 δισ. δρχ. αντίκεινται σε ρητή απαγορευτική διάταξη νόμου, λόγω έλλειψης προγενέστερης, ρητής έγκρισης των Τραπεζών που είχαν δανειοδοτήσει το συγκρότημα.

Μάλιστα, ο ΕΟΤ είχε προειδοποιήσει τους χρονομισθωτές να μην υπογράψουν συμβόλαια χωρίς να έχει εξασφαλισθεί ότι θα πληρωθούν τα χρέη του παλαιού ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς προς τις τράπεζες, κάτι το οποίο αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα, μετά την αδυναμία των Τραπεζών να εισπράξουν από τον αρχικό ιδιοκτήτη τις απαιτήσεις τους, να πλειστηριασθεί όλο το συγκρότημα.

Το 1999 σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό ο Όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής αγόρασε μόνο το ενεργητικό του συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα, η οποία προηγουμένως το είχε αποκτήσει έναντι 11 δισ. δρχ., πληρώνοντας 32,88 δισ. δρχ. τοις μετρητοίς.

Σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς νόμους 1892/90 και 2538/97, ο Όμιλος αποκτά μόνο το ενεργητικό της παλιάς επιχείρησης, δηλαδή δεν αποκτά καμία απολύτως υποχρέωση οιουδήποτε είδους. Σκοπός του νομοθέτη αποτελεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας μίας επιχείρησης με τεράστια σημασία για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής, όπως το Πόρτο Καρράς, η οποία εξασφαλίζει διατήρηση θέσεων εργασίας, ανάπτυξη του τουρισμού κλπ.

Τα χρέη στα οποία περιλαμβάνονται οι προκαταβολές χρονομισθωμάτων, είναι δυνατόν να εξοφληθούν από το προϊόν του πλειστηριασμού, αν και εφόσον οι χρονομισθωτές εγγραφούν στον πίνακα κατάταξης των πιστωτών με συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ειδικού εκκαθαριστή, στην προκειμένη περίπτωση της Εθνικής Κεφαλαίου, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, που έχει στη διάθεσή της γι αυτό το σκοπό τα δισεκατομμύρια δραχμές που εισέπραξε από τον πλειστηριασμό.

Είναι τουλάχιστον παράλογη η αξίωση μερικών να πληρώσει ο επενδυτής δεκάδες δισεκατομμυρίων δραχμών και να έχει δεσμευμένο το ξενοδοχείο για 50 χρόνια, με χρονομισθώσεις, το μίσθωμα των οποίων έχει βάλει στην τσέπη του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης! Μία τέτοια αντίληψη υπονομεύει την εξυγίανση των επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο την επένδυση και τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων. Εάν όμως είχε ληφθεί μέριμνα εγκαίρως και συναινούσαν οι δανείστριες Τράπεζες να δοθεί έγγραφη έγκριση στη σύναψη των χρονομισθώσεων, κάτι που δεν έγινε, προφανώς η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.

Είναι φανερό ότι τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, οι αναλύσεις και συνεντεύξεις που συνδέουν τη γενικά αμφισβητούμενου κύρους διαδικασία σύναψης των χρονομισθώσεων με τα όσα διενεργήθηκαν σχετικά με το Πόρτο Καρράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο όμιλος των εταιριών μας ουδεμία σχέση έχει με εταιρίες που προωθούν και πωλούν χρονομερίδια και για τις οποίες εύλογα διαμαρτύρονται οι χρονομισθωτές. Για το λόγο αυτό στα επενδυτικά σχέδιά του δεν περιλαμβάνεται η χρονομίσθωση κάποιου από τα ακίνητα του συγκροτήματος, αλλά εξετάζει μόνον αξιόπιστες, σίγουρες και έγκυρες κατά πάντα λύσεις, όπως το fractioning, τον πλέον διαδεδομένο και επιτυχημένο θεσμό – μετά κυρίως την αποδεδειγμένη αποτυχία του συστήματος των χρονομισθώσεων- στις ανεπτυγμένες χώρες.

Επομένως τέτοιες αναφορές δυσφημούν αδικαιολόγητα τον Όμιλο των εταιριών μας που ήδη εκπονεί μεγαλόπνοα σχέδια ανακαίνισης των ξενοδοχειακών, βιομηχανικών και αγροτικών μονάδων του συγκροτήματος, με κόστος άνω των 450 εκ. ευρώ.

Επίσης, επειδή η διαφορά με τους χρονομισθωτές εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, οι ανωτέρω αναφορές έχουν στόχο και την ίδια τη Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024