Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Καθιέρωση άδειας διακυβέρνησης πλοίων αναψυχής ιδιωτικής χρήσης

Βίκυ Καραντζαβέλου - 26 Ιούνιος 2003, 00:00

Την καθιέρωση άδειας διακυβέρνησης πλοίων αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης...

Την καθιέρωση άδειας διακυβέρνησης πλοίων αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, ανακοίνωσε χθες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης<...>

. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι από την 1/1/2005 όσοι κυβερνούν ιδιωτικό σκάφος αναψυχής άνω των 7 μέτρων θα πρέπει να διδαχθούν συγκεκριμένη ύλη και να λάβουν πιστοποιημένη άδεια κυβερνήτη πλοίου.

Τα σχολεία των κυβερνητών για μηχανοκίνητα πλοία, ιστιοφόρα πλοία και μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα θα λειτουργούν μέσα από ιστιοπλοϊκούς ομίλους, ναυταθλητικά σωματεία και ιδιωτικές σχολές ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης. Διευθυντής του σχολείου κυβερνητών ορίζεται απόφοιτος Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ως εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσλαμβάνονται διπλωματούχοι πλοίαρχοι και μηχανικοί Γ` τουλάχιστον τάξης με προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών.

Η διδακτέα ύλη θα περιλαμβάνει τα μαθήματα:

  • Ναυτιλία,
  • Ναυτική Τέχνη-Μετεωρολογία,
  • Σχολεία Μηχανών-Επικοινωνίες,
  • Ναυτικό Δίκαιο
  • Στοιχεία Ιστιοπλοΐας για τους ιστιοπλόους

Για τη θεωρητική κατάρτιση θα γίνονται 30 ώρες διδασκαλίας και 20 ώρες για πρακτική εξάσκηση επί πλοίου. Η άδεια διακυβέρνησης θα παρέχεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στις σχολές. Από την υποχρέωση απόκτησης άδειας κυβερνήτη εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και όσοι έχουν ήδη επί τριετία τουλάχιστον άδεια κατοχής πλοίου και επί πενταετία άδεια χειριστή ταχύπλοου.

Ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε σχετικά με την απόφαση “Με την απόφαση αυτή όλοι όσοι κυβερνούν σκάφος θα γνωρίζουν τις αναγκαίες συνθήκες διακυβέρνησης. Κύριος στόχος είναι η μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ο καθολικός έλεγχος των σκαφών αναψυχής. Δεν είναι δυνατό σε μια θαλασσινή και ναυτική χώρα, οι κυβερνήτες σκαφών αναψυχής να μην έχουν πιστοποιημένο δίπλωμα. Χαίρομαι επίσης γιατί το σύνολο της διδασκαλίας αυτής θα την κάνουν ναυταθλητικοί όμιλοι και ναυτικές σχολές, απασχολώντας το έμπειρο προσωπικό των ΑΕΝ. Με την απόφαση αυτή η ναυτιλία στο χώρο των μικρών σκαφών αποκτά και αυτή τη δική της ποιότητα”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top