Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΥπογράφηκε τελικά η συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κύπρου

Υπογράφηκε τελικά η συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κύπρου

Μετά από ένα σήριαλ διαβουλεύσεων για γερά νεύρα αργά εχθές το απόγευμα υπογράφηκε τελικά η συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των υπαλλήλων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου…

Μετά από ένα σήριαλ διαβουλεύσεων για γερά νεύρα αργά εχθές το απόγευμα υπογράφηκε τελικά η συμφωνία<...> για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των υπαλλήλων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Κύπρου δίνοντας τέλος έτσι στις τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει ξανά από τις πρωινές ώρες.

Η αρχική συνάντηση που είχε το πρωί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς, προκειμένου ο Σύνδεσμος να υπογράψει τη συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, είχαν αρχικά αποβεί άκαρπες, αλλά τόσο ο κ. Κεραυνός όσο και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης δήλωναν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, έτσι ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στην όλη διαφορά.

Έτσι, το αίσιο τέλος στη διαφορά μεταξύ εργοδοτών και υπαλλήλων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία δόθηκε γύρω στις 7 μμ όταν υπογράφηκε συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με την παρουσία και μεσολάβηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνού.

Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή, τόσο οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και η εργοδοτική πλευρά τόνισαν ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας και ευχαρίστησαν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνό, χάριν στις μεσολαβητικές προσπάθειες του οποίου ξεπεράστηκε το διαγραφόμενο αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εργασίας Μάκης Κεραυνός μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε ότι: “Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι αυτή η περιπέτεια που είχαμε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία τις τελευταίες μέρες έχει λήξει. Οι κοινωνικοί εταίροι έδωσαν τα χέρια, έχει υπογραφεί η συμφωνία και έχει λήξει αυτή η εκκρεμότητα που δημιούργησε τόσα προβλήματα αυτές τις μέρες. Είμαι βέβαιος ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει ένας συνεχής και παραγωγικός διάλογος μεταξύ όλων για να ξεπεραστούν οποιαδήποτε προβλήματα απασχολούν την τουριστική βιομηχανία γιατί έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της δημόσιας υπηρεσίας και τους τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων ώστε να γίνουμε μια ευρωπαϊκή, ανταγωνιστική οικονομία. Ευχαριστώ ξανά τους εταίρους γιατί παρά τις διάφορες ανησυχίες και σκέψεις που υπήρχαν και παρεμπόδιζαν την υπογραφή της συμφωνίας επικράτησαν στο τέλος ορθές λογικές και υπεύθυνες σκέψεις για το καλό του τόπου, για το καλό του ξενοδοχειακού κλάδου. Τους συγχαίρω και εύχομαι ότι καλύτερο και στις δυο πλευρές”.

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ κ. Δημήτρης Κιττένης ευχαρίστησε τον Υπουργό Εργασίας για τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλε για να επιλυθεί η διαφορά και να υπογραφεί η συμφωνία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ο κ. Κιττένης τόνισε ότι η συνδικαλιστική πλευρά θα συνεργαστεί με την πολιτεία, τους ξενοδοχειακούς συνδέσμους και τις εργοδοτικές οργανώσεις με στόχο να αξιοποιηθεί η επένδυση που έχει κάνει η κοινωνία στον τουρισμό, σε χρήμα και σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη η οποία είναι η πρώτη προϋπόθεση για να μπορέσει να ανακάμψει η ξενοδοχειακή βιομηχανία και να γίνει κερδοφόρα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε την ικανοποίηση της συντεχνιακής πλευράς για την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία ανανεώνεται η συλλογική σύμβαση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η αντιπαράθεση και η σύγκρουση με την εργοδοτική πλευρά δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για τις συντεχνίες. Μετά την υπογραφή, είπε ο κ. Κυρίτσης, κοιτάζουμε μπροστά. Οι ομαλές εργασιακές σχέσεις είναι ουσιώδεις παράγοντες για την επίτευξη προόδου στη βιομηχανία. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι από τη συμφωνία που υπογράψαμε και θα εργαστούμε σε πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης έτσι ώστε τα όποια προβλήματα να αντιμετωπιστούν, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

Ο κ. Κυρίτσης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό χαρακτηρίζοντας το ρόλο του πολύτιμο και καθοριστικό για τη σημερινή κατάληξη.

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ κ. Ζαχαρίας Ιωαννίδης με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αίσιο τέλος της μεσολαβητικής προσπάθειας του Υπουργού Εργασίας και τον ευχαρίστησε για τη σημερινή, καταλυτική, όπως είπε, πρωτοβουλία που ανέλαβε. Ο κ. Υπουργός, είπε, μας έδωσε και γραπτώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις που χρειαζόμασταν ώστε να μπορέσουμε να υπογράψουμε τη συμφωνία στον ξενοδοχειακό τομέα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι η πρόταση του κ. Υπουργού δεν έχει τροποποιηθεί από την περασμένη βδομάδα όταν έγινε προφορική συμφωνία μεταξύ των συντεχνιών και του ΠΑΣΥΞΕ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024