Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΑισιόδοξα μηνύματα από την Ιταλική αγορά για τη χώρα μας

Αισιόδοξα μηνύματα από την Ιταλική αγορά για τη χώρα μας

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ιταλία είναι σε δύσκολη θέση, όχι μόνο ο εισερχόμενος αλλά και ο εξερχόμενος, η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις προτιμήσεις των Ιταλών τουριστών δηλώνει ο ΕΟΤ…

Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στην Ιταλία είναι σε δύσκολη θέση, όχι μόνο ο εισερχόμενος αλλά και ο εξερχόμενος, η χώρα μας βρίσκεται<...> σε πλεονεκτική θέση στις προτιμήσεις των Ιταλών τουριστών δηλώνει ο ΕΟΤ.

Συγκεκριμένα, ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα του τουρισμού που επηρεάζουν και την ιταλική αγορά, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, ο φόβος τρομοκρατικών ενεργειών, η άτυπη πνευμονία, και η γενική κακή οικονομική κατάσταση, η χώρα μας φαίνεται να είναι προνομιούχος προορισμός στην ιταλική αγορά και αυτό το επιβεβαιώνει η θετική πορεία του πρώτου εξαμήνου 2003 και η καλή πορεία των κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες, ανακοινώνει ο ΕΟΤ.

Οι σφυγμομετρήσεις που πραγματοποιούνται στην Ιταλική τουριστική αγορά αναφέρουν ότι “Σε διακοπές ούτε ένας Ιταλός στους δύο”, ενώ οι αναποφάσιστοι για διακοπές φθάνουν το 11,3% του πληθυσμού των δυνητικών τουριστών (32 εκατομμύρια Ιταλοί πραγματοποιούν διακοπές κάθε χρόνο).

Καταρρέουν οι κρατήσεις για την Αίγυπτο, Κίνα και Μαρόκο (με οικονομικές απώλειες για τους τουριστικούς οργανισμούς), ενώ η Ευρώπη επανέρχεται στο κέντρο ενδιαφέροντος των Ιταλών ταξιδιωτών (+30% όσον αφορά την ζήτηση).

Ο ιταλικός τουρισμός αλλάζει πορεία, με αφορμή τους μεγάλους διεθνείς φόβους και διαλέγει προορισμούς γνωστούς, ασφαλείς και σίγουρους. Έτσι διαπιστώνεται αύξηση των αφίξεων στην χώρα μας από την Ιταλία και κυρίως για τους προορισμούς Κρήτη και Ρόδο, οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 30% και 14% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα καλό ξεκίνημα της αγοράς, με την καλή πορεία του σχολικού τουρισμού, του θρησκευτικού, του συνεδριακού τουρισμού, όπως και η περίοδος του Πάσχα. Στην συνέχεια υπήρξε συγκράτηση της ζήτησης και πάγωμα κρατήσεων λόγω πολέμου στο Ιράκ, όμως οι συνέπειες της σύρραξης ήταν μικρότερες από ότι αναμενόταν αρχικά και απορροφήθηκαν τάχιστα. Αυτό οφείλεται, κατά μέγιστο λόγο, στην καλή πολιτική marketing των τουριστικών οργανισμών Ιταλίας, οι οποίοι για ν` αντιμετωπίσουν την κρίση των ταξιδιών στο εξωτερικό ευθυγράμμισαν την προσφορά τους ανάλογα με την ζήτηση και κατά συνέπεια μείωσαν τις τιμές τους για τους προορισμούς με μεγαλύτερη ζήτηση και στην περίπτωση για τη χώρα μας (προορισμός ήσυχος και σίγουρος για τους ιταλούς τουρίστες), παρ` όλες τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν στο τέλος της χρονιάς.

Ο tour operator Alpi Tour που διακινεί περίπου 90.000 τουρίστες ετησίως είναι ικανοποιημένος από τον προορισμό Ελλάδα, και το πρώτο εξάμηνο έκλεισε θετικά, αφού δεν υπήρξαν απώλειες. Οι κρατήσεις για τους θερινούς μήνες βαδίζουν ικανοποιητικά και περιμένει να κλείσει με θετικό απολογισμό για την Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΟΤ. Ενδεικτικά ο tour operator Volando που ελέγχεται από την Alpi Tour με ναυλωμένες πτήσεις προς τη χώρα μας, παρουσιάζει αύξηση για τον προορισμό Κρήτη της τάξεως του 97%.

Ο tour operator Columbus – I Viaggi Del Ventaglio που διακινεί 70.000 τουρίστες ετησίως παρουσιάζει θετική πορεία. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση +10%, ενώ βαδίζουν με ικανοποιητικό ρυθμό οι καλοκαιρινές κρατήσεις και κυρίως για το προϊόν των τουριστικών χωριών village.

Ο tour operator Comitours που διακινεί 60.000 τουρίστες ετησίως παρουσιάζει πορεία ικανοποιητική.

Ο tour operator Settemari που διακινεί 20.000 τουρίστες ετησίως παρουσιάζει αύξηση +22% για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Τέλος, ο tour operator Teorema που διακινεί 24.000 τουρίστες ετησίως παρουσιάζει αύξηση +10% για το πρώτο εξάμηνο του 2003.

‘Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και τις καθημερινές επαφές μας με τους tour operators και ταξιδιωτικά γραφεία Ιταλίας, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η μέχρι σήμερα οργανωμένη τουριστική κίνηση προς την χώρα μας είναι θετική και μεταφράζοντάς την σε ποσοστά μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση της τάξεως του 10% περίπου’, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΤ.

Στον τομέα των Ναυτιλιακών εταιριών (Αnek Lines, Superfast, Μinoan Lines, Med Link, Hellenic Mediterranean Lines κλπ) τα μηνύματα είναι θετικά για την γενική πορεία των κρατήσεων, ενώ το πρώτο εξάμηνο έκλεισε στα ίδια περυσινά επίπεδα. Οι αεροπορικές εταιρίες, Alitalia και η Ολυμπιακή Αεροπορία που έχουν τον μεγαλύτερο όγκο αφίξεων στην χώρα μας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 5% περίπου, ενώ η Aegean, η οποία έχει διπλασιάσει τις πτήσεις της από την Ιταλία, έχει αύξηση της τάξεως του 50% περίπου.

Ο ιταλικός εξειδικευμένος τουριστικός τύπος όπως και η ιταλική κρατική τηλεόραση (RAI) στις βραδινές ειδήσεις, στον τομέα του τουρισμού και των διακοπών, αναφέρουν την Ελλάδα ως προνομιούχα χώρα για τις φωτεινές διακοπές των Ιταλών, ενώ τις Κυκλάδες αγαπημένο προορισμό των νέων.

Σχετικά με τις προβλέψεις για την υπόλοιπη τουριστική χρονιά παραθέτουμε στοιχεία από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε το Touring Club Italiano (T.C.I.) όσον αφορά τις κρατήσεις των Ιταλών για διακοπές στην Ευρώπη και στις χώρες εκτός Ευρώπης και τα οποία έχουν ως κάτωθι:

Προβλέψεις ιταλικού εξερχόμενου τουρισμού 2003 για τις χώρες εκτός Ευρώπης:

  • Aπω Ανατολή: -60%
  • Μαρόκκο: -10%
  • Τυνησία: -10%
  • Αίγυπτος : -40%
  • Η.Π.Α.: -10%
  • Μαλδίβες: +20%
  • Αγιος Δομίνικος: +10%
  • Κούβα: +20%
  • Κανάρια Νησιά: +20%
  • Αγιος Μαυρίκιος: +30%
  • Σευχέλλες: +5%
  • Μεξικό: +35%

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς οι έρευνα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αύξηση +7%, η Ισπανία +18% και η Ευρώπη γενικά +10%. Η γενική πρόβλεψη για τον εξερχόμενο τουρισμό των Ιταλών για το καλοκαίρι του 2003 είναι -10% και σε συνάλλαγμα 67.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ιταλία οι αγορές παρουσιάζονται ως εξής:


  • Γερμανοί: -10%
  • Η.Π.Α: -25%
  • Ιάπωνες: -30%
  • Αραβικές Χώρες: -40%

Η γενική πρόβλεψη για τον εισερχόμενο τουρισμό το 2003 είναι της τάξεως του -2%. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΕΟΤ, και πάλι η ιταλική αγορά θα φέρει θετικά αποτελέσματα ως προς τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, παρά όλες τις αντιξοότητες στο διεθνές τουριστικό σκηνικό, αλλά και στα δικά της εσωτερικά προβλήματα. Τα μηνύματα είναι για ένα πολύ καλό τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου-Σεπτεμβρίου αφού η τάση προχωρεί δυναμικά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024