Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

ΙΝΚΑ: Όλο και λιγότεροι Έλληνες κάνουν διακοπές

Θοδωρής Κουμέλης - 22 Ιούλιος 2003, 00:00

Το 40,3% των Ελλήνων δε θα κάνει, καθόλου, καλοκαιρινές διακοπές φέτος και όπως δήλωσε το 72% αυτών, ο κύριος λόγος είναι ο οικονομικός...

Το 40,3% των Ελλήνων δε θα κάνει, καθόλου, καλοκαιρινές διακοπές φέτος και όπως δήλωσε το<...>

72% αυτών, ο κύριος λόγος είναι ο οικονομικός.

Οι ελληνικές οικογένειες όλο και συντομεύουν το χρόνο των διακοπών ή δεν πάνε καθόλου, αφού σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), για 15 ημέρες διακοπών, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται τουλάχιστον 2.300 ευρώ ως έξοδα.

Το 2002 τα Κέντρα Πληροφοριών - Καταγγελιών ΙΝΚΑ, κατέγραψαν 9.773 καταγγελίες τουριστών σε όλη την Ελλάδα, φέροντας τον τομέα του τουρισμού και της ψυχαγωγίας στην 4η θέση των παραπόνων. Στη γενική κατάταξη παραπόνων (1970- 2002), ο τομέας τουρισμός - ψυχαγωγία καταλαμβάνει επίσης την 4η θέση με 82.432 παράπονα φθάνοντας στο 6,91% επί του συνόλου.

Κέντρα - εστιατόρια - ταβέρνες, τιμές προϊόντων - υπηρεσιών, είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν τα περισσότερα παράπονα των τουριστών. Παρ` όλα αυτά ο τομέας κέντρα - εστιατόρια - ταβέρνες, αν και πρωτεύει παρουσιάζει οριακές βελτιώσεις. Είναι φανερό ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους φορείς του χώρου και ότι η συνεργασία μεταξύ ΙΝΚΑ και ΠOΕΣΕ αρχίζει να αποδίδει.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Εφτά ημέρες το 23%, 10 ημέρες το 35%, 15 ημέρες 29%, 20 ημέρες το 8% και αυτό οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες (οικονομική δυσπραγία, σε συνδυασμό με πρόσθετη εργασία) αλλά και σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.

Παράλληλα, μπορεί να οφείλεται, σε ένα ποσοστό και στη διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. 3ήμερα, Χριστούγεννα, Πάσχα, με συνήθη επιμήκυνση της διάρκειας των διακοπών κ.λπ.). Τέλος, η θάλασσα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 79%, το βουνό το 17%, και οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί το 4%.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top