Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΕΔΔΕ: Επί τάπητος τα προβλήματα των ενοικιαζομένων δωματίων

ΣΕΕΔΔΕ: Επί τάπητος τα προβλήματα των ενοικιαζομένων δωματίων

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του προεδρείου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, ΣΕΕΔΔΕ, με τον υφυπουργό του Υπουργείου Ανάπτυξης για θέματα τουρισμού κ. Γεωργακόπουλο, συζητήθηκαν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ενοικιαζομένων δωματίων…

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του προεδρείου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, ΣΕΕΔΔΕ, με τον<...> υφυπουργό του Υπουργείου Ανάπτυξης για θέματα τουρισμού κ. Γεωργακόπουλο, συζητήθηκαν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ενοικιαζομένων δωματίων.

Η συζήτηση κάλυψε όλο το φάσμα των προβλημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης με τα παρακάτω θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Δημιουργία νέων καταλυμάτων κατηγορίας 4 κλειδιών

Ήδη για το θέμα αυτό το Υπουργείο έχει εκδώσει πρόσφατα σχετική απόφαση. Σε ανακοίνωση της η ΣΕΕΔΔΕ τονίζει ότι δεν είναι αντίθετη στην δημιουργία καταλυμάτων υψηλών κατηγοριών, αλλά η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να δρομολογηθεί μετά την ολοκλήρωση των μελετών Τουριστικής ανάπτυξης και μετά την ολοκλήρωση της κατηγοριοποίησης των υφισταμένων επιχειρήσεων ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του τουριστικού δυναμικού της χώρας μας.

Επειδή ο φορέας μας είναι ο άμεσα αποδέκτης των οποιονδήποτε συνεπειών έλλειψης σωστής πολιτικής στον τουρισμό μας και προκειμένου να δρομολογηθούν διαδικασίες αναστροφής του αρνητικού κλίματος τουλάχιστον στο ποσοστό που επηρεάζει ο κλάδος μας, ζητήσαμε και πετύχαμε την νομοθετική ρύθμιση του συστήματος κατηγοριοποίησης των καταλυμάτων μας βάσει διεθνών αποδεκτών προδιαγραφών, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο βασικός στόχος αναφέρει η ΣΕΕΔΔΕ της ανωτέρω προσπάθειας δεν ήταν να αρχίσει μια βιομηχανία δημιουργίας νέων καταλυμάτων αλλά ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όσους φυσικά το επιθυμούν και στην συνέχεια η ένταξη όλων στις κατηγορίες των κλειδιών. Μία διαδικασία που τα αποτελέσματά της θα είναι αξιόπιστα και αποδεκτά από όλους.

Σήμερα, τονίζει η ανακοίνωση, δυστυχώς τα προγράμματα εκσυγχρονισμού υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς με περιττή γραφειοκρατία και όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα πολύ χειρότερη πορεία επικράτησε στην πρώτη φάση ένταξης επιχειρήσεων του κλάδου μας στα Περιφερειακά Προγράμματα(ΠΕΠ). Με τις υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις που προέκυψαν μετά την έκδοση του σχετικού οδηγού εφαρμογής μέσω των τραπεζών, αποκλείστηκε το 90% των καταλυμάτων μας όταν μάλιστα οι ίδιες απαιτήσεις μέσω του ΕΠΑΝ είναι αποδεκτές. Αν κάθε υπουργείο για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων έχει διαφορετική πολιτική και αντικρουόμενες θέσεις σημαίνει ότι έχει χαθεί ο συντονισμός από την Κυβέρνηση και ως είναι φυσικό θα είναι τραγικές οι συνέπειες στην επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουν οι μικροί επιχειρηματίες για την ποιοτική αναβάθμιση και την επιβίωσή τους στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που βιώνουμε όλοι μας σήμερα.

Ένταξη σε κατηγορίες κλειδιών

Αντί η διαδικασία αυτή να προχωρήσει σύμφωνα με όσα ορίζει το προεδρικό διάταγμα 337, αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΕΕΔΔΕ, δηλαδή ένταξη μέσω των υπηρεσιών του δημοσίου βλέπουμε ότι ο κ. Γεωργακόπουλος κινεί διαδικασία μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης, η οποία κατά την γνώμη μας δεν θα είναι αξιόπιστη αφού δίνει το δικαίωμα της κατάταξης σε πρώτη φάση από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Η διαδικασία αυτή θα διαιωνίσει την μέχρι σήμερα αναξιοπιστία μεταξύ ονομαστικής κατηγορίας και παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα να έχουμε δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον του τουρισμού μας.

Για το θέμα αυτό ο κλάδος εργάστηκε μαζί με τις τότε υπηρεσίες του ΕΟΤ επί σειρά ετών για την εκπόνηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου και δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την οποιαδήποτε προχειρότητα και ενδεχομένως και συναλλαγή γιατί στο τέλος θα ενταχθεί ο κάθε ένας στο κλειδί που επιθυμεί με τα γνωστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιδιωκόμενη από εμάς ουσιαστική κατηγοριοποίηση.

Κωδικοποίηση τουριστικής νομοθεσίας

Το θέμα αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον τουρισμό μας και αποτελεί προσωπική επιτυχία του κ. Γεωργακόπουλου. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης θα το προωθήσει το συντομότερο προς ψήφιση στην Βουλή.

Διευθέτηση θεμάτων του κλάδου μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων

Τα θέματα αυτά κυρίως αφορούν στο νομοθετικό συνδικαλιστικό μας πλαίσιο και στην μετονομασία των καταλυμάτων μας σε Οικογενειακά Ξενοδοχεία. Ο κ. υφυπουργός είναι θετικός με αυτές τις διευθετήσεις. Ο φορέας μας προτείνει σε πρώτη φάση η μετονομασία μας σε Οικογενειακά Ξενοδοχεία να προωθηθεί το συντομότερο μέσω του πρώτου νομοσχεδίου που θα υποβάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης για ψήφιση στην Βουλή. Αυτό δε, επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο για να αρχίσει εντός του φθινοπώρου και ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων η προβολή και της δικής κατηγορίας που στο μεγαλύτερο ποσοστό της έχει προσφέρει πολλά σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.

Aγρα παράνομα καταλύματα

Θέσαμε επιτακτικά τα σοβαρά αυτά θέματα και ειδικά τις περιπτώσεις σύναψης συμβολαίων μεταξύ tour operators και ιδιοκτητών παράνομων καταλυμάτων και με ιδιαίτερο φορτικό τρόπο απαιτήσαμε από τον κ. Υφυπουργό να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου ώστε να παταχθούν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Ο κ. Υφυπουργός έκανε αποδεκτές τις προτάσεις μας.

Βίζα

Σχετικά με το θέμα της γραφειοκρατίας που επικρατεί στα προξενεία του Βελιγραδίου και των Σκοπίων αναφορικά με τις διαδικασίες χορήγησης Βίζας και ειδικά με το απαράδεκτο χαράτσι που απαιτούν τα Σκόπια, γνωστοποιήθηκε από τον υφυπουργό ότι έχει ήδη προβεί σε σχετική διαμαρτυρία και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες επίλυσης της επιζήμιας κατάστασης για τον Ελληνικό τουρισμό που επικρατεί κυρίως στις εξόδους από τα Σκόπια. Για το σοβαρό αυτό θέμα θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώνει η ΣΕΕΔΔΕ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024