Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΑνεπαρκή κρίνουν οι Αυστραλοί τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ανεπαρκή κρίνουν οι Αυστραλοί τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Αυστραλοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και θα στείλουν `επίλεκτες δυνάμεις τους` για να προστατεύσουν τους αθλητές τους, αναφέρει πρωτοσέλιδο αποκλειστικό […]

Οι Αυστραλοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και<...> θα στείλουν `επίλεκτες δυνάμεις τους` για να προστατεύσουν τους αθλητές τους, αναφέρει πρωτοσέλιδο αποκλειστικό δημοσίευμά της εφημερίδας `Χέραλντ Σαν` της Μελβούρνης, που είναι πρώτη σε ημερήσια κυκλοφορία στην Αυστραλία.

Με τίτλο `Ο Ατσάλινος Κύκλος των Αγώνων` και με υπότιτλο `Επίλεκτες δυνάμεις θα προστατεύσουν την αυστραλιανή ομάδα στην Αθήνα` η εφημερίδα αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα για να ενημερώσει το ενάμιση εκατομμύριο αναγνώστες της ότι `η απόφαση πάρθηκε μετά από εμπιστευτική αξιολόγηση των μέτρων ασφαλείας της Αθήνας`.

Η αξιολόγηση αυτή φέρεται να έγινε από τον επικεφαλής ασφάλειας της αυστραλιανής ολυμπιακής ομάδας, Μπομπ Μάγιερς, ο οποίος παρέμεινε στην ελληνική πρωτεύουσα για μια βδομάδα, μετά από το πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης.

Ο κ. Μάγιερς, πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, διετέλεσε υπεύθυνος ασφαλείας του Ολυμπιακού Χωριού του Σίδνεϊ και θεωρείται `αυθεντία` σε θέματα αντιτρομοκρατικής τακτικής, αντικατασκοπίας και εκτάκτων περιστάσεων.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Μάγιερς παρά τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων διοργανωτών ότι οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου θα είναι απόλυτα ασφαλείς, όταν θα ξεκινήσουν οι αγώνες, σε ένα χρόνο από σήμερα.

Στην αυστραλιανή ολυμπιακή ομάδα, που θα αποτελείται από 520 αθλητές και ανάμεσά τους αστέρια, όπως ο Ίαν Θορπ, η Τζάνα Πίτμαν, η Λόριν Τζάκσον, ο Γκραντ Χάκετ κ.α., ενδέχεται να μην επιτραπούν οι δημόσιες εμφανίσεις, εκτός αθλητικών διοργανώσεων.

Σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, όπου οι αθλητές κυκλοφορούσαν ελεύθερα μέσα στο πλήθος, στην Αθήνα οι Αυστραλοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στους αθλητές τους να δουν τα αξιοθέατα της πόλης, να πάνε για ψώνια ή να βγουν για φαγητό και διασκέδαση.

Οι Αυστραλοί έχουν έτοιμο και ένα σενάριο για τα χειρότερα. Αν χρειαστεί θα έχουν έτοιμο αεροσκάφος της Qantas για να απομακρύνουν τους αθλητές τους από την ελληνική πρωτεύουσα σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αυτοί κινδυνεύουν. Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχθές ο πρωθυπουργός της χώρες δήλωσε επίσημα ότι η αεροπορική εταιρία Qantas είναι στο στόχο των τρομοκρατών, ενώ θα μεταβεί τις ερχόμενες μέρες στην Ινδονησία, παρά τις απειλές για τρομοκρατικό κτύπημα, για να παραβρεθεί στο μνημόσυνο των θυμάτων του Μπαλί.

Ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας και νυν σύμβουλος ασφαλείας του Αθήνα 2004, Πίτερ Ράϊαν, φέρεται να ομολογεί πως “ο κόσμος άλλαξε από τότε (το 2000), που η Αυστραλία οργάνωσε τους φιλικούς Ολυμπιακούς Αγώνες”.

Ο κ. Ράϊαν δήλωσε ότι “Είχαμε την 11η Σεπτεμβρίου, την πολύνεκρη επίθεση στο Μπαλί, τον πόλεμο στο Ιράκ, τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και μεγάλες δυσκολίες στον αραβικό κόσμο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι αγώνες δε θα απειληθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις, που δεν έχουμε ακούσει έως σήμερα. Συνεργαζόμαστε με διεθνείς οργανώσεις για να κάνουμε τους αγώνες όσο πιο ασφαλείς γίνεται”.

Ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κότς, επιβεβαίωσε πως θα υπάρχει αυξημένη ασφάλεια για την αυστραλιανή αποστολή. “Πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου είχαμε αποφασίσει να έχουμε τη δική μας δύναμη ασφαλείας στην Αθήνα. Στους χειμερινούς αγώνες του 2002 στο Σολτ Λέϊκ κάπου 14 χώρες είχαν την δική τους ασφάλεια”, είπε ο κ. Κοτς, και πρόσθεσε ότι “λόγω της `ιδιαίτερης μορφής` της Αθήνας με τα στενά σοκάκια της ίσως υποχρεωθούν οι Αυστραλοί να ενοικιάσουν, με δικά τους έξοδα, κάποια ξενοδοχεία για ορισμένους αθλητές τους και ίσως οι αθλητές επιστρέφουν στην Αυστραλία αμέσως μόλις διεξαχθούν τα αγωνίσματα τους κάτι που ο ίδιος εύχεται να μην συμβεί”.

Η εφημερίδα καταχωρεί και δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο αναφέρει ως υπουργό Δημόσιας Τάξης, που διαβεβαιώνει ότι οι αγώνες θα είναι απόλυτα ασφαλείς και εξηγεί πως για την ασφάλειά τους η Ελλάδα θα δαπανήσει ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να δηλώνει ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί οι αποστολές διαφόρων χωρών να έχουν τους δικούς τους άνδρες ασφαλείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Αθήνα 150 `ειδικούς πράκτορες`, πληρώνοντας κάπου οχτώ εκατομμύρια δολάρια.

Υπερβολικά και ακατανόητα χαρακτήρισε η εκτελούσα χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, γενική γραμματέας του υπουργείου Τύπου κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου, τα παραπάνω δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η κ. Σπηλιοπούλου αφού σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, τόνισε ότι “αυτό θα έπρεπε ιδιαιτέρως να το γνωρίζουν τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης, αφού η χώρα τους είναι μία από τις επτά χώρες που συμμετέχουν επίσημα στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, παρέχοντας εμπειρίες και γνώσεις μεταξύ άλλων και σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία δεν έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά τους καμία αμφισβήτηση”.

Η εκτελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου υπογράμμισε ότι “το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τύχει της απολύτου αποδοχής της ΔΟΕ”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024