Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣυμφωνία απόψεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θαλάσσιο τουρισμό

Συμφωνία απόψεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θαλάσσιο τουρισμό

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αφορούν το σχέδιο νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό που ξεκίνησαν προχθές στην Βουλή φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία απόψεων για την ανάγκη παροχής πρόσθετων κινήτρων για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού…

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που αφορούν το σχέδιο νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό που ξεκίνησαν προχθές στην Βουλή φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία<...> απόψεων για την ανάγκη παροχής πρόσθετων κινήτρων για την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδης, ανέφερε ότι, με τις νέες διατάξεις, επιδιώκεται να ενταχθούν στο εθνικό νηολόγιο 3.000 περίπου σκάφη, που είναι ελλιμενισμένα στη χώρα μας, και να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο και να ενταχθεί δυναμικά στην αγορά του θαλάσσιου τουρισμού, με δεδομένο τον κορεσμό που παρατηρείται στις μαρίνες της Δυτικής Μεσογείου και τα φυσικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου και του Ιονίου. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε ανοιχτός στις προτάσεις που διατυπώνονται για την ασφάλεια των τουριστικών σκαφών αναψυχής και υποστήριξε πως με την εφαρμογή του προωθούμενου θεσμικού πλαισίου θα απελευθερωθούν δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Θετικές χαρακτήρισε της ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η Νέα Δημοκρατία, ενώ η κ. Παρθένα Φουντουκίδου προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις κινδυνεύουν να αποβούν ανεφάρμοστες, εξαιτίας των ελλείψεων που διαπιστώνονται στις υφιστάμενες υποδομές. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη παροχής πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των τουριστικών πλοίων και κατήγγειλε ότι “οι υπάρχουσες μαρίνες αφενός υπολειτουργούν και αφετέρου γίνεται ληστρική εκμετάλλευσή τους από τους ιδιώτες, οι οποίοι τις μίσθωσαν από την ΕΤΑ”. Μάλιστα ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της το τελευταίο δίμηνο κατεγράφησαν 70 κλοπές σκαφών από ελληνικές μαρίνες! Η βουλευτής της Ν.Δ. έδειξε να συμφωνεί με την πρόβλεψη για απαλλαγή των ναύλων από το ΦΠΑ για τα τουριστικά σκάφη αναψυχής, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσον η απαλλαγή αυτή μπορεί να είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκαντζής, κατήγγειλε παραβίαση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών στις θαλάσσιες συγκοινωνίες και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι “πριμοδοτούν τους εφοπλιστές και τους διευκολύνουν να εναλλάσσουν το χαρακτήρα των ιδιωτικών πλοίων σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής και αντίστροφα”. Με βάση τα στοιχεία του κλάδου ασφάλισης σκαφών αναψυχής, τόνισε ο κ. Γκαντζής “σημαντικό μερίδιο στο κόστος των αποζημιώσεων έχουν τα στημένα ατυχήματα τα οποία οδηγούν στη βύθιση σκαφών”.

Στην έλλειψη μέτρων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, ζητώντας να συνδεθούν οι φοροαπαλλαγές με την ασφάλεια των πληρωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, πρόταση η οποία θα ληφθεί υπόψη.

Τέλος, πρόχειρο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Σαλαγκούδης, αν και παραδέχθηκε ότι “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση” και ζήτησε την ενίσχυση των υποδομών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024