Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΠεριορισμένη ελληνική συμμετοχή στο συνέδριο AIEST `Τουρισμός & Αθλητισμός`

Περιορισμένη ελληνική συμμετοχή στο συνέδριο AIEST `Τουρισμός & Αθλητισμός`

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις για τις τουριστικές αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας, αλλά με ελάχιστη συμμετοχή του τουριστικού κλάδου και απουσία του επιστημονικού δυναμικού του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται το συνέδριο της AIEST με θέμα `Τουρισμός & Αθλητισμός`

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις για τις τουριστικές αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας, αλλά με ελάχιστη συμμετοχή του τουριστικού κλάδου και απουσία του επιστημονικού δυναμικού του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται<...> το συνέδριο της AIEST με θέμα `Τουρισμός & Αθλητισμός`.

Την ανάπτυξη του αγωνιστικού θαλάσσιου τουρισμού εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ι. Μαραγκουδάκης, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ναυταθλητικών κέντρων, στα οποία οι ξένοι ή Έλληνες τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα παράλληλα με τις θερινές διακοπές τους να μυηθούν και στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Ο Ολυμπιονίκης Ν. Γεωργόπουλος μίλησε για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξενοδοχείων, γενικότερα του τουριστικού κόσμου, και των Αθλητικών Ομοσπονδιών για τη δημιουργία προγραμμάτων λαϊκού αθλητισμού με τη συμμετοχή απλών ανθρώπων και όχι μόνο επαγγελματιών αθλητών. Ο κ. Γεωργόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήδη στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν πάνω από 30 Δήμοι που με την ανάλογη υποστήριξη μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιας μορφής τουρισμό.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΠΑ Β. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία και τα οφέλη από τα 50 χρόνια του “Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” και πρότεινε στον ΕΟΤ να αναλάβει την οικονομική υποστήριξη των αγώνων για να μπορεί να προβάλλει αποκλειστικά την Ελλάδα μέσα από τους αγώνες και να μην προβάλλεται ότι θέλουν οι χορηγοί όπως γίνεται σήμερα. Το μόνο υλικό που υπάρχει από πλευράς ΕΟΤ για να προβάλλει τους αγώνες και την Ελλάδα είναι μία βιντεοταινία που έγινε επί εποχής του τότε γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Νίκου Σκουλά πριν 15 χρόνια, τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ο Νομάρχης Κέρκυρας Ι. Μαχιμάρης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Κέρκυρας για την οργάνωση αγώνων της θαλάσσιας Φόρμουλα Ι και την ανάγκη επαναφοράς τους στο νησί που τους διοργάνωνε με διεθνή επιτυχία για τέσσερα χρόνια από το 1995 έως το 1998.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων της Λευκάδας που ανέλυσε ο Νομάρχης Λευκάδας Ι. Λάζαρης.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Special Olympics Γ. Δεσποτοπούλου με την ευκαιρία του Συνεδρίου ανακοίνωσε, ότι οι επόμενοι διεθνείς αγώνες των Special Olympics την Aνοιξη θα πραγματοποιηθούν στο Φαληράκι της Ρόδου, αναδεικνύοντας έτσι την άλλη όψη της περιοχής, μετά τα τελευταία γνωστά γεγονότα.

Εκ μέρους της ΕΠΑΕ ο κ. Γιαννίκος ανέπτυξε τις δράσεις του ποδοσφαίρου στη χώρα μας επισημαίνοντας τις ταξιδιωτικές ανάγκες των 52 ομάδων του επαγγελματικού πρωταθλήματος με τους 1500 αθλητές και του 500 περίπου τεχνικούς που διαθέτουν, οι οποίες στην πλειονότητά τους κάνουν την προετοιμασία τους κάθε χρόνο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης αντί για την Ελλάδα που παρέχει τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες αλλά όχι την ανάλογη υποδομή.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ Γ. Ευαγγέλου, έδωσε το στίγμα από μέρους των Τour Operators της δυνατότητας ανάπτυξης του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι του τουρισμού αναζητάνε ως γνωστόν να διευρύνουν τις υπηρεσίες τους. Στην προκείμενη περίπτωση του αθλητικού τουρισμού το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κατά κύριο λόγο στον ερασιτέχνη αθλητή-τουρίστα και λιγότερο στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που κύριο στόχο έχουν την εμπορική εκμετάλλευση.

Με τη λήξη της πρωινής συνεδρίας η κρίσιμη ερώτηση ήρθε από τον γ.γ. του AIEST ο οποίος εκθειάζοντας τις δυνατότητες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για την ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια επίσημη στρατηγική από την πλευρά της κρατικής τουριστικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος του ΕΟΤ απαντώντας τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημα του ΕΟΤ και του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι σήμερα ήταν η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που έλλειπαν ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αναπτυχθούν πλέον οργανωμένα τα σχετικά προγράμματα ανάπτυξης και προβολής του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας.

Στην απογευματινή συνεδρία ο κ. Βασίλης Τσούκας, καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Σερρών παρουσίασε τα πορίσματα μίας πρωτογενούς έρευνας για το Νομό Σερρών και τη Λίμνη Κερκίνη που διεκπεραίωσε από κοινού με τους επίσης καθηγητές Νίκο Αθανασίου και Νίκο Καρτάλη, σύμφωνα με την οποία ο Νομός έχει τις προοπτικές να αναπτύξει τουρισμό με υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Όπως μάλιστα έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας η τοπική ανάπτυξη μπορεί να προκύψει από τη μεγέθυνση του τουριστικού τομέα με φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες και κυρίως αθλητικές.

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι σε ένα υψηλού επιπέδου διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τον αθλητικό τουρισμό όπως αυτό της AIEST, δεν υπήρχαν ούτε ως ομιλητές, ούτε ως ακροατές (αν μας διέφυγε κάποιος θα είναι η εξαίρεση) εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου τόσο από επιχειρηματικής πλευράς, όσο και από πλευράς κλαδικών τουριστικών φορέων αλλά και ακαδημαϊκών – καθηγητών του τουρισμού, με μοναδική εξαίρεση τον πρόεδρο του HATTA και βεβαίως τους εκπροσώπους του ΕΟΤ! Να σημειώσουμε επίσης ότι η παρουσία της «Αθήνας 2004» στις εργασίες του συνεδρίου και επιστημονική καταγραφή της τουριστικής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ήταν απαρατήρητη (!) και μόνο από τις παρουσιάσεις των ομιλητών και των Ελλήνων συντονιστών του πάνελ γινόταν αντιληπτό ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο πρόκειται να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα αυτή! Η συμμετοχή της «Αθήνας 2004» περιορίζεται στη σημερινή παρουσίαση των Παραολυμπιακών και των Ολυμπιακών στη διάρκεια του γεύματος και στην επίσκεψη κάποιων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα με συζητήσεις-αναλύσεις των ξένων επιστημόνων και με εισηγήσεις για τα θέματα: Ο ρόλος της πολιτείας στην ανάπτυξη του αθλητισμού και του τουρισμού και την ενότητα των επενδύσεων και τη σημασία του αθλητισμού στην τουριστική προσφορά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024