Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΣυγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του ΕΟΤ για την τουριστική ανάπτυξη των Βαλκανίων

Συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του ΕΟΤ για την τουριστική ανάπτυξη των Βαλκανίων

Στο σεμινάριο `Τουρισμός και Πολιτισμός στα Βαλκάνια` που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με την υποστήριξη του ΕΟΤ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Πατέλλης πρότεινε ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΡΚΥΡΑ – Στο σεμινάριο `Τουρισμός και Πολιτισμός στα Βαλκάνια` που συνδιοργανώθηκε από<...> την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με την υποστήριξη του ΕΟΤ, ο πρόεδρος<...> του Οργανισμού Γιάννης Πατέλλης πρότεινε ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του ΕΟΤ, `προτάσεις που κάποιες από αυτές ήδη υλοποιούνται σε ένα ποσοστό΄, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το σεμινάριο αυτό ήρθε σαν συνέχεια της υπογραφής του Μνημονίου για συνεργασία στον Τουρισμό που υπέγραψαν οι Υπουργοί Τουρισμού των χωρών της Ν.Α Ευρώπης στις 23 Μαΐου 2003 στην Αθήνα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΟΤ μεταξύ άλλων ανέλυσε και τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Η διαδρομή του Οδυσσέα – Το ταξίδι του Οδυσσέα θα πρέπει να αναδειχθεί ως τουριστική διαδρομή που ενώνει πολλές χώρες της Μεσογείου. Ένα καινοτόμο μεγάλο θαλάσσιο πάρκο. Μια τέτοια διαδρομή μπορεί να αποτελέσει την βάση για μια συνεχιζόμενη ροή, διαδρομή, κύκλο επισκέψεων σε όλα τα νησιά και χώρες που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας. Πιθανά θα πρέπει να γίνουν ειδικές εγκαταστάσεις η χώροι υποδοχής, ξενάγησης και παραμονής στα νησιά και στις χώρες που κατά τη μυθολογία πέρασε ο Οδυσσέας, και ίσως και ένα θεματικό μυθολογικό πάρκο. Ήδη ο ΕΟΤ έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο in Odysseus wake. Οι μύθοι της περιοχής μας αποτελούν ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και ιστορία των λαών μας που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.
  • Η πολιτιστική διαδρομή Αθήνα- Βουκουρέστι, Αθήνα- Βελιγράδι-Σπλιτ και άλλες πολιτιστικές διαδρομές στα Βαλκάνια, όπως Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη- Κωνσταντινούπολη. πρέπει να οργανωθούν για το επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει τα κοινά πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που συνδέουν τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.
  • Ο δρόμος της ελιάς, μια πρωτοβουλία του ΕΟΤ και της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Unesco που είχε την στήριξη πολλών χωρών (Αλγερία, Αίγυπτο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία, Τυνησία, Τουρκία, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Μαρόκο, Κροατία, FYROM, Αλβανία) και που φιλοδοξεί με την στήριξη του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού και την αποφασισμένη αναγνώριση από την Unesco ως 5η πολιτιστική διαδρομή στο κόσμο, να αποτελέσει μια πρωτοβουλία που θα προβάλει ιδιαίτερα την περιοχή μας.
  • Ίδρυση Ακαδημίας Τουρισμού- πολιτισμού για Βαλκανικές χώρες, για να δημιουργηθεί ο θεσμός που θα στηρίξει επιστημονικά προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, πρωτοβουλίες και τομείς για την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουριστικού προϊόντος.
  • Έκδοση γαστρονομικού οδηγού Βαλκανίων σε συνδυασμό με πολιτιστικά στοιχεία. Έχει ήδη προχωρήσει η συγκέντρωση στοιχείων για την έκδοση του οδηγού με ιστορικά – πολιτιστικά στοιχεία για την ιστορία της γαστρονομίας στα Βαλκάνια, με φωτογραφίες και συνταγές της περιοχής. Η έκδοση αυτού του οδηγού θα βοηθήσει ιδιαίτερα την ανάπτυξη αυτής της μορφής πολιτιστικού τουρισμού.
  • Η έκδοση αγροτουριστικού οδηγού για τις χώρες των Βαλκανίων σε συνδυασμό με πολιτιστικά στοιχεία κάθε χώρας, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού. Το περιβάλλον και η παραδοσιακή αγροτική πρακτική στις χώρες των Βαλκανίων μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για τον επισκέπτη της περιοχής μας, μέσα από το οποίο μπορεί να μάθει πολλά για την ιστορία των Βαλκανίων.
  • Η δημιουργία Βαλκανικής ορχήστρας μουσικής, που ήδη προωθείται από την ένωση Τουριστικών συνδέσμων των Βαλκανίων, καθώς και η διενέργεια της πρώτης συναυλίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
  • Δημιουργία διασυνοριακού πολιτιστικού πάρκου που θα προσδιορίζει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία που στην διάρκεια 4 αιώνων διαμόρφωσαν την πολιτιστική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής. Το πολιτιστικό αυτό πάρκο μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ενός πολυπολιτιστικού τουρισμού με στόχο όχι μόνο την οργανική σύνδεση πολιτιστικών στοιχείων των Βαλκανίων αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη τους μέσα από την πρωτοβουλία αυτή. Το πιλοτικό σχέδιο “Πολυπολιτιστικού Τουρισμού” θα είναι η δημιουργία τουριστικής προσφοράς και η δοκιμή μιας προσπάθειας συνδυασμού πολλαπλών δραστηριοτήτων και διαχείρισης από όλες τις χώρες των Βαλκανίων με βάση την προβολή των πολιτιστικών αλληλοεπιδράσεων.

`Τέλος`, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, `θα ήθελα να τονίσω ξανά την σημασία της συνεργασίας στα Βαλκάνια, και την ανάγκη να δημιουργήσουμε κοινά τουριστικά πακέτα, και να πάρουμε πρωτοβουλίες σαν αυτές που ανέφερα για την δημιουργία κοινών διαδρόμων πρώτα και την προβολή τους σε δεύτερο στάδιο. Η υπογραφή του μνημονίου ήταν το πρώτο βήμα, το Σεμινάριο τουρισμός και Πολιτισμός το δεύτερο`.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024