Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Οι νέες τεχνολογίες δίνουν λύση στα προβλήματα

Εκσυγχρονίζονται τα ελληνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Θοδωρής Κουμέλης - 03 Οκτώβριος 2003, 00:00

Τον ατομικό τους φορητό ξεναγό θα αποκτήσουν οι επισκέπτες των 15 σημαντικότερων μουσείων της Ελλάδας<...>

.  Το έργο “Φορητά συστήματα προσωπικής πληροφόρησης των επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους” του τομέα του Πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατ. Ευρώ εντάχθηκε να χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας” με τελικό δικαιούχο τον “Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.”

Το έργο αφορά στην προμήθεια συστημάτων προσωπικής πληροφόρησης (interactive multimedia guide) σε 15 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους και στην παραγωγή του πολύγλωσσου ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου που θα προσφέρεται μέσω αυτών.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του `90 και με αφορμή την ωρίμανση των τεχνολογιών των ασύρματων φορητών προσωπικών υπολογιστικών συσκευών και των τεχνολογιών των διαδραστικών πολυμέσων άρχισε να αναπτύσσεται, πιλοτικά κατ` αρχήν, μια νέα γενιά συστημάτων πληροφόρησης, αυτή των interactive multimedia guides. Φορητά συστήματα που προσφέρουν περιεχόμενο με εικόνα, ήχο, video, αναγνωρίζουν την θέση του επισκέπτη και των εκθεμάτων - μνημείων και εξυπηρετούν με τον πλέον φιλικό τρόπο τις απαιτήσεις του χρήστη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορα Μουσεία και Χώρους ανά τον κόσμο.

Αναλυτικότερα τα προτεινόμενα 15 Μουσεία & Αρχαιολογικοί χώροι είναι αυτά με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Τα σημεία αυτά προσελκύουν ετησίως περί τα 6 εκατ. Επισκέπτες (δηλαδή το 70% του συνόλου των επισκεπτών σε όλα τα Μουσεία & Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας) ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 9 εκατ. τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη και το σημαντικό αριθμό επισκεπτών που θα προσελκύσει η χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ειδικότερα το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το κοινό - επισκέπτες στους χώρους αυτούς - και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Μνημείων της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Με την υλοποίηση του αναμένεται να επιλυθεί - αρθεί μια σειρά αδυναμιών της υφιστάμενης κατάστασης και αφορούν στις ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, στη συμβατικότητα της παρουσίασης και να βελτιωθεί σημαντικά η επικοινωνία των επισκεπτών με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Τελικά το έργο θα συντελέσει στην επιτυχία της προσπάθειας για αναβάθμιση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τον ελληνικό πολιτισμό στο σύνολό του και κατ` επέκταση στην αύξηση του τουρισμού.

Έντονη είναι μάλιστα η περιφερειακή διάσταση του έργου καθώς τα μεγαλύτερα οφέλη από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα 15 προτεινόμενα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες στο πλαίσιο των οποίων αυτά λειτουργούν.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top