Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροετοιμάζεται η τουριστική ηγεσία για τη διυπουργική επιτροπή για τον τουρισμό

Προετοιμάζεται η τουριστική ηγεσία για τη διυπουργική επιτροπή για τον τουρισμό

Με στόχο την προετοιμασία της τουριστικής πολιτικής ενόψει και της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό της ερχόμενης Δευτέρας, η οποία συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά, η τουριστική ηγεσία της χώρας μας…

Με στόχο την προετοιμασία της τουριστικής πολιτικής ενόψει και της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό της<...> ερχόμενης Δευτέρας, η οποία συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό για πρώτη φορά, η τουριστική ηγεσία της χώρας μας αποτελούμενη από τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, τον γ.γ. τουρισμού Δ. Γεωργαράκη, το πρόεδρο του ΕΟΤ Γ. Πατέλη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ Αν. Χωμενίδη συσκέφθηκε χθες συνοψίζοντας τα επίκαιρα θέματα της τουριστικής πολιτικής της χώρας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Τσοχατζόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και την κατάργηση του κορεσμού όπως και στην μετατροπή του ΕΟΤ σε ανώνυμη εταιρία. Σχετικά με την κατάργηση του κορεσμού, ο υπουργός ανέφερε ότι `όπως γνωρίζετε, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια αποφάσεις που κήρυξαν ολόκληρες περιοχές, είτε μέσα σε Δήμους, είτε σε νησιά, είτε σε πόλεις, ως κορεσμένες. Έχουμε δηλαδή τέτοιες πράξεις κορεσμού που ισχύουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα. Μέχρι στιγμής προχωρήσαμε στην αναίρεση της πράξης κορεσμού για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, -όπως και για το Aργος-, και έτσι μόνο μπόρεσαν να γίνουν το τελευταίο διάστημα, τα ξενοδοχεία που χρειαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες . Αυτό που τώρα θέλουμε να κάνουμε, -και χρειάζεται προσοχή για να μη δημιουργηθεί κάποια εσφαλμένη εντύπωση-, είναι, αίροντας τους περιορισμούς που υπάρχουν, να ισχύσουν οι προβλεπόμενες θεσμικές, πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις, που βέβαια, καθορίζουν συγκεκριμένα ειδικούς επιλεγμένους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Έτσι ώστε να μην έχουμε ως συνέπεια την άναρχη εξέλιξη, αλλά την συνεπέστατη εφαρμογή της νομοθεσίας και των ειδικών διατάξεων. Αυτό το συνδυάζουμε και με την ενίσχυση των επενδύσεων, διότι μας ενδιαφέρει οι επενδύσεις να κατευθυνθούν σε περιοχές που έχουν όλες τις προϋποθέσεις, πληρούν τους όρους δόμησης και χωροταξικής εξέλιξης και προπαντός βέβαια τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας΄.

Όσον αφορά τον ΕΟΤ, ο υπουργός τόνισε ότι `θα τον μετεξελίξουμε σε Α.Ε., προκειμένου να αποκτήσει μια μεγαλύτερη ευελιξία. Θα είναι ένας φορέας που θα εποπτεύει βασικά την αγορά τουρισμού τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, που θα έχει την ευθύνη της προβολής, της διαφήμισης, των δημοσίων σχέσεων. Και βέβαια, θα εποπτεύει και από οικονομικής πλευράς την παγκόσμια αγορά τουρισμού. Για αυτό εξάλλου, προβλέπουμε τη δημιουργία μελετητικών υποδομών, όπως ινστιτούτο που θα πλαισιώσει την λειτουργία του ΕΟΤ, ώστε να μπορέσει πράγματι να παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς προς όφελος του Ελληνικού Τουρισμού και με τις καλύτερες προϋποθέσεις`.

Όσο για την διυπουργική επιτροπή ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι οι αποφάσεις της θα προσδιορίσουν και τους όρους συνεργασίας των διαφόρων Υπουργείων, ώστε να παραχθεί το απαραίτητο εθνικό προϊόν τουρισμού. Επίσης, δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι για το πώς θα γίνει η τουριστική αγορά μας, μια πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική αγορά τόσο σε πανευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

`Παράλληλα βέβαια`, συνέχισε ο υπουργός, `προσβλέπουμε στους μετέχοντες στην τουριστική αγορά, είτε αυτούς που παράγουν το τουριστικό προϊόν και είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τα κάμπιγκ, τα τουριστικά γραφεία, είτε μια σειρά άλλων κοινωνικών ομάδων που ασχολούνται με τον τουρισμό στο επίπεδο της διατροφής, των υποδομών, της διασκέδασης, να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη μέσα από τις νέες πολιτικές που προωθούμε, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ώστε συνολικά να πετύχουμε το στόχο μεγέθυνσης του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας, σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, έχουμε βάλει στόχο να φτάσουμε τα είκοσι εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2010. Παράλληλα όμως, έχουμε βάλει και σαφείς οικονομικούς στόχους μεγέθυνσης, αύξηση δηλαδή της συμβολής της τουριστικής οικονομίας μέχρι και 3% παραπάνω στην αύξηση του ΑΕΠ, όπως επίσης, συμβολή στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Διότι η οικονομική επένδυση στον τουρισμό σηματοδοτεί μεγάλη επιρροή στον τομέα της απασχόλησης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια σειρά από θέματα αναδιάρθρωσης, παρεμβάσεων, νέων ρυθμίσεων, διατάγματα, που θα διαμορφώσουν το περιεχόμενο και την ποιότητα της νέας τουριστικής πολιτικής`.

Τέλος, σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω του προγράμματος ενίσχυσης με 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα ενημερωθεί για το πού βρίσκεται αυτό το πρόγραμμα. Είπε όμως ότι γνωρίζει ότι υπήρξαν προβλήματα και για αυτό το λόγο έχει γίνει ήδη συζήτηση στη σχετική επιτροπή, για την αναπροσαρμογή κάποιων όρων, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα από ένα ευρύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί. Μάλιστα ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δεν θα γίνουν μόνο παρατάσεις του προγράμματος αλλά πιθανώς και αλλαγή των όρων, `διότι το πρόβλημα ήταν ότι κάποιοι όροι αγνοούντο, ενώ έπρεπε όμως να ληφθούν υπόψη για, να μπορέσουν τα ξενοδοχεία Γ` κατηγορίας να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα`, κατέληξε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024